JohnnyCage

40 százalékkal esett vissza a chipek eladása januárban

A félvezetők eladásai januárban tovább csökkentek, és az elmúlt év hasonló időszakához képest mintegy 40 százalékos visszaesést mutatnak. A szakértők szerint azonban immár érezhetők a fellendülés jelei az ipar ezen szegmensében.

Egy ipari kereskedelmi csoport napokban kiadott jelentése szerint a mintegy 70 vezető chipgyártó cég januári összbevétele 10,01 milliárd dollár volt, ami közel 40 százalékos visszaesést jelent a 2001 januárjában elért 16,63 milliárd dollárhoz képest. A Semiconductor Industy Association (SIA - Félvezetőipari Szövetség) jelentése szerint a tavaly decemberi 10,18 milliárd dolláros összbevételhez képest a januári eredmény azonban már alig 1,7 százalékos visszaesést jelent. "Az adatok azt mutatják, hogy az ipar a közelmúltban elérte mélypontját, és jelenleg éppen a válságból kivezető utat keresi" - mondta Eric Rothdeutsch, a Robertson Stephens egyik elemzője.

A SIA jelentése szerint a közelmúltban a chipipar számos részterületén, például a DRAM üzletágban, fellendülés volt tapasztalható, ami a válságból való kilábalás első jele lehet. A DRAM memóriák piaca januárban meglepő módon mintegy 24 százalékos növekedést ért el a tavalyi év utolsó hónapjához képest. A bevételek növekedése egyébként elsősorban a DRAM chipek jelentős mértékű áremelkedésének tudható be, nem pedig a növekvő eladásoknak. "A gyártók drasztikusan lecsökkentették gyártókapacitásukat, így a termelés összhangba került a kereslettel" - mondta Rothdeutsch. Az elemzők szerint a DRAM memóriák áremelkedése azonban nem fog kiterjedni az egyéb memóriafajták szegmensére. A flash memóriák piacán például a közeljövőben az árháború folytatódása, és az árak további csökkenése várható.

A SIA előjelzése szerint a chipipar az idei év első negyedében a megelőző időszakkal egyező eredményt, vagy legfeljebb 1-2 százalékos növekedést fog elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #1
    Hát bár mi is lesz mindig elsősorban a 4. szektor fogja legjobban megszívni.