Franczy

A japán chipgyártók összefognak egymással

Japán legnagyobb chipgyártó cégei az elmúlt hetekben-hónapokban egyre többször adtak hangot azon véleményüknek, mely szerint az általános gazdasági lassulás és a versenyképesség folyamatos csökkenése miatt érdemes lenne létrehozni egyfajta közös szervezetet. A legfrissebb jelentések szerint ez a számos piaci fél által egyformán áhitott közös szervezet hamarosan megalakul, ráadásul olymódon, hogy jelentős kormányzati támogatást is kap. Elmondások szerint egyre több japán chipgyártó cég érdeklődik a közös projekt iránt, melynek elsődleges célkitűzései közé tartozik, hogy közös pénzből a közeljövőben olyan gyártósorok és tesztüzemek készüljenek, melyek immár a 0,10 mikronos csíkszélességű mikrochipek gyártására, illetve tesztelésére is alkalmasak lesznek. Szakértők szerint egy ilyen közös projekt révén a japán chipgyártó ipar sokkal kevesebb anyagi ráfordítással és erőfeszítéssel lesz képes a jelenlegi 0,13 mikronosról a 0,10 mikronos gyártási technológiákra történő átállásra, mintha minden egyes, ebben a piaci szegmensben érdekelt cég csak a saját fejlesztéseivel foglalkozna.

A japán kormány egyébként idén januárban fogadta el azt a tervezetet, mely szerint a japán chipgyártó ipar a közeljövőben 31,5 milliárd jent, azaz mintegy 238,5 millió dollárt kap állami támogatásként abból a célból, hogy a 0,10 mikronos chipgyártási technológiákra történő átállás a lehető legzökkenőmentesebben mehessen végbe. A japán chipgyártó cégek ezen jelentős mértékű állami támogatás és a kooperációs fejlesztési munkálatok előnyeinek ismeretében az egymással történő konkurálást zárójelbe kívánják tenni, amire szakértők szerint mindenképpen szükség is van, ugyanis a japán chipgyártóknak mostanság nem egymással, hanem a külföldi piaci ellenfelekkel kell versenyezniük.

Nem titok, hogy Japán öt legnagyobb chipgyártó cégét, a Toshibát, az NEC-t, a Hitachit, a Mitsubishi Electricet és a Fujitsut rendkívül érzékenyen érintették a különböző világméretű gazdasági nehézségek, melynek ékes bizonyítéka, hogy előrejelzések szerint ezen cégek összvesztesége az idei év első negyedévében meghaladja majd a 11,4 millió dollárt. Japán harmadik legnagyobb chipgyártója, a Hitachi és a Mitsubishi e hét elején tett bejelentése egyébként bombaként robbant a szakmában, ugyanis ezen bejelentés szerint a két mamutcég a memóriachipeken kívül a jövőben minden chipet közösen fejleszt és gyárt majd, vagyis ez is jó példa arra, hogy a japán chipgyártók az összefogásban látják a jövőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!