JohnnyCage

Hamarosan Japánban is megjelenik az Xbox

A szoftveróriás Microsoft pénteken Japánban is kiadja Xbox elnevezésű játékkonzolját, és ezzel hazai területen is szembeszáll a piacon jelenleg fölényesen vezető Sony-val.

A Microsoft nem mást tűzött ki céljául, minthogy megtöri a japán Sony Corp., illetve a PlayStation 2 játékkonzol uralkodását a videójáték konzolok piacán. A kérdés az, vajon a szoftveróriás a japán piacon is képes lesz-e egy olyan sikeres debütálásra, mint amilyet az Egyesült Államokban tavaly már végrehajtott.

A redmondi (Washington) székhelyű szoftvercég úgy véli, az Xbox játékkonzolnak sikerülhet jelentős részt szakítania a 20 milliárd dolláros globális játékkonzol iparból. Hogy a társaság mindezt komolyan is gondolja, arra bizonyítékul szolgálhat az az 500 millió dollár, amit a társaság az Xbox népszerűsítésére kíván elkölteni másfél év alatt.

Az Xbox Japánban 34800 jenbe, vagyis 262 dollárba fog kerülni, amely ár mintegy 5000 jennel magasabb a rivális Sony PlayStation 2 konzoljának áránál. A másik nagy vetélytárs Nintendo GameCube játékkonzolját 9800 jennel adja olcsóbban, mint aminnyibe az Xbox kerül.


Az elemzők szerint azonban a játékkonzolok esetében az eszközök ára nem olyan fontos tényező, mint például az elérhető játékok minősége, illetve ára. Az Xbox japán sikere attól függhet, hogy a pénteken megjelenő 12 játék népszerű lesz-e a játékosok között. "Az Xbox-hoz színvonalas japán játékok fognak megjelenni, nincs azonban olyan különlegesség közöttük, amely más konzolra nem lenne elérhető" - mondta Lisa Spicer, az ING Barings elemzője.

A Microsoft kihangsúlyozta a játékfejlesztők számára, hogy az Xbox játékkonzolhoz sokkalta könnyebb játékszoftvereket készíteni, mint a rivális megoldásokhoz. Bár mindez segíthet az Xbox-nak behozni a PlayStation 2 óriási játékkínálatát, ennek bekövetkeztéig még hosszú út áll a szoftveróriás előtt. Az Xboxhoz jelenleg 75 amerikai és 31 japán játék létezik. A PlayStation 2-re ezzel szemben 220, illetőleg 400 játék van forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)