JohnnyCage

Az AMD Hammerhez is lesz Windows XP?

Bár a szoftveróriás Microsoft hivatalosan még nem jelentette be az AMD x86-64 platformjának támogatását, egyes jelek arra utalnak, hogy a társaság az AMD 64 bites vonalát sem kívánja elhanyagolni.

Mint ismeretes, a Microsoft támogatja a chipóriás Intel IA-64 elnevezésű 64 bites platformját, amelyet jelenleg az Itanium processzorok alkalmaznak. A külön támogatás többek között azért is szükséges, mert az Intel szerverekbe szánt Itanium processzorai nem kompatibilisek sem a 32 bites x86 architektúrával, sem az x86-alapú alkalmazásokkal.

Mivel az Intel a világ legnagyobb chipgyártója, nem meglepő, hogy a Microsoft teljeskörű támogatást kíván nyújtani a társaság Itanium-alapú rendszereihez. Más a helyzet azonban az Intel-rivális Advanced Micro Devices-zel (AMD). Az AMD a tisztán 64 bites IA-64-gyel szemben egy hibrid megoldást tervez piacra dobni x86-64 néven.

Az x86-64 architektúrára épülő Clawhammer és Sledgehammer processzorok képesek lesznek futtatni a 32 bites x86-alapú alkalmazásokat, a 64 bites technológia előnyeinek kihasználásához azonban mindenképpen külön támogatás szükséges. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Intel- és AMD-féle 64 bites platformok egymással teljesen inkompatibilisek, a Microsoftnak tehát két teljesen új platformra kell átírnia a Windows operációs rendszert.

Egyes hírek szerint a szoftveróriás Microsoft Visual C++ fejlesztőrendszerének legújabb, .Net (7.0) verziója több helyet is utalást tartalmaz egy bizonyos "AMD64"-re, ami egyes szakemberek szerint azt jelentheti, hogy a társaság már valamilyen szinten rendelkezik az AMD-féle x86-64 támogatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #15
    Na pl ezért is nem lesz ilyen specifikus cucc...
  • Laci73 #14
    Egy szintén friss hír: a Yamhill (az Intel 32/64 bites x86 megoldása) valószínűleg nem egy önálló processzor lesz, hanem egy "hardver-bővítés" a P4 magon belül, a megfelelő utasításkészlettel karöltve. Ezek szerint külön AMD 32/64 x86 oprendszer lesz és külön Intel? Beszarás... bár ezt mi fogjuk megszívni ha a játék/felhasználói szoftverek fejlesztői egy-egy céghez fognak állni...
  • Laci73 #13
    Mert utálom mint céget amelyik visszaél monopolhelyzetével. Sajnos odáig jutottunk hogy ez a cég, a Microsoft a zseniálisan menedzselt és kierőszakolt Win révén komoly befolyással rendelkezik az egész piacon. És ha nem tudod megmagyarázni az álláspontodat akkor miért fejted ki?
  • Pheel #12
    Miért is nem akarod amúgy dicsérni? Mert támogatást ad?
  • Pheel #11
    Mint már írtam nem igazán érzem ma magamban az ihletet, hogy bármit is magyarázzak. Ma az sem zavar, ha azt hiszed, hogy nincs egy érvem se. Bocs, de ez egy ilyen nap...
  • Laci73 #10
    Természetesen nem a M$-t akarom pártfogolni vagy dícsérni (soha!) de az M$ "támogatása" nélkül jelenleg nem lehet életképes megoldásokban gondolkodni az otthoni PC piacon...
  • Laci73 #9
    Amiket a 32/64 bites Win-ről írtam a "x86-64 támogatás a Linuxban" cikk kapcsán. Esetleg ki is fejthetnéd miért nincs se nekem se a 32/64 bites Winnek "lövése sem a témához."

  • Pheel #8
    Mégis mi után?
  • Laci73 #7
    Hello Pheel!
    Ezek után is úgy véled hogy lövésem sincs a témához?
  • Vízipók #5
    Bocs, szarakodix az XPlorer