Franczy

AMD Thoroughbred és Hammer információk

Egy német website munkatársai a napokban egy olyan, eddig titokban tartott AMD dokumentumhoz jutottak, melyből számos információ derül ki a chipgyártó közeljövőbeli terveivel kapcsolatban. Ezen dokumentum szerint immár bizonyosra vehető, hogy az AMD még egy olyan új Athlon XP processzort mindenképpen piacra kíván dobni, mely a cégnél jelenleg használatos 0,18 mikronos gyártási technológiával készül. Ez a processzor újdonság nem lesz más, mint az AMD Athlon XP 2100+, melynek tényleges működési frekvenciája 1733 MHz lesz. Az AMD dokumentum szerint ez lesz az utolsó, 0,18 mikronos csíkszélességel rendelkező Athlon XP processzor az AMD kínálatában, ugyanis már ezen chip áramfelvétele is meghaladja majd a 72 W-ot, vagyis az AMD úgy gondolja, hogy ezen újdonság debütálását követően mindenképpen elérkezik az idő a 0,13 mikronos gyártási technológiára történő átállásra.

Ezek szerint az AMD a drezdai high-tech gyártóüzemében nem is olyan sokára már kizárólag 0,13 mikronos csíkszélességű processzorokat gyárt majd, melyek működési feszültsége egyébként a jelenlegi 1,75 V-ról 1,65 V-ra csökken majd. A Thoroughbred (Telivér) fejlesztési kódnevet viselő új AMD processzorok a jelenlegi Palomino magos Athlon XP processzorokhoz képest az ígéretek szerint kevésbé melegszenek majd, és áramfelvételük is jelentős mértékben csökken. Konkrét példát tekintve, az 1667 MHz-es frekvencián üzemelő 2000+ típusjelzésű Thoroughbred magos új AMD processzorok áramfelvétele 63,8 W körül alakul, mely érték jó 6 W-tal kevesebb a jelenleg forgalomban lévő, azonos frekvenciájú Palomino magos AMD chipek hasonló adatánál. Ugyancsak érdekes összehasonlítást képez, hogy míg a jelenlegi Athlon XP-k processzormagja 129 négyzetmilliméteres, addig a Thoroughbred mag mérete mindössze 80 négyzetmilliméter.

Az említett AMD dokumentum szerint a Thoroughbred termékcsalád belépőszintű modellje (1900+) 1600 MHz-es frekvencián működik, a működéséhez szükséges feszültség 1,65 V, áramfelvétele 61,8 W, maghőmérséklete pedig 90 C fok. A jóval izmosabb 2500+ típusjelzésű modell tényleges működési frekvenciája kereken 2000 MHz lesz, a működéséhez szükséges feszültség kistestvéréhez hasonlóan 1,65 V lesz, áramfelvétele pedig 74 W körül alakul majd. A dokumentum röviden kitér az AMD első 64 bites Hammer processzoraira is, melyek közül a belépőszintű modell várhatóan a 3400+ jelzést viseli magán, mely chipnek a működési frekvenciája egyébként mindössze 2 GHz körül alakul majd. Az AMD év végén debütáló 2000 MHz-es processzora állítólagosan körülbelül egy szinten teljesít majd az Intel - egyelőre még nem tudni mikor megjelenő - 3400 MHz-es Pentium 4-es processzorával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hahoocsi #26
    Persze én sem kétlem, hogy pusztán elírásról volt szó. (az viszont a javából :)) Néha előferdül az ilyesmi...
  • Hahoocsi #25
    Persze, hogy nem, mert már kijavították:
    "Meglepő továbbá, hogy a közölt információk szerint csupán 0,1 Volttal (1,65 Voltra) csökken az új modellek által igényelt feszültség, míg teljesítményfelvételük továbbra is igen magasan marad."
    Ez eredetileg ígyvalahogy hangzott: "Meglepő továbbá, hogy a közölt információk szerint csupán 0,1 Volttal csökken az új modellek ÁRAMFELVÉTELE..." Így viszont már abszolút marhaságnak tűnik...
  • Zerg #23
    Akik kazannak es hasonlonak titulaljak az AMD procijait, vessenek mar 1-2 pillantast a P4 holeadasara (azonos teljesitmeny mellett), tobb hot kell disszipalni a P4-tol. Igaz ezen az aranyon javitott a 0,13M -os P4, de ne felejtsuk el, hogy az AMD-nel is hamarosan itt a valtas!
    Erdekes modon nekem az XP-m (1600+) terheles alatt 41 °C, pedig csak egy sima CoolInk 111 van rajta!

    Zerg
  • Hahoocsi #22
    Na ez a nemsemmi: Az, hogy áramfelvétel wattban, az még semmi. Egy konkurens "szaklap"-nál még az áramfelvételt is VOLTban mérik:))) Hogy mik vannak mostanság... Aki a szaklap kifejezésből még nem tudná, melyik oldalról van szó, annak itt a link:
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=14036&ido=3
  • Pheel #20
    Ugye a maximális hőmérséklet azért emelkedik az órajellel, mert a procik egyre kevésbé fognak melegedni? :-PPPPPPPPPPP

    Az AMD lassan áttérhet a kazángyártásra. A lényeg már megvan, már csak vasat kell tudni hegeszteni :-PPPPP
  • Csatti #12
    Engem nem a tel aggaszt, hanem a nyar...
  • Laalee #11
    telen ismet nem fogunk fazni az tuti :) a proci lenyomja a radiatort is! :)
  • mir #9
    jaja.
    az a 90°télleg a max.
    és a 3400+ hammer valóban csak 2 Ghz-s lesz, és biztos, hogy elég gyors lesz ahoz, hogy ráaggassák a 3400+ szót. miért lesz gyors? az integrált north-bridge miatt. az sokkal többet nyom a lattba, mint azt bárki is gondolná. nem is beszélve a DDR333 támogatásról.
    és a teljesítményfelvétel 1 kicsit nekem is soknak tűnik, de ezen a téren a nagy durranás nem a 0.13mikorn lesz, hanem a SOI, ami -38%...
  • RpPRO #8
    Egy mezei hutovel sem melegek a mostani XP-k sem. Amugy nekem az elso sor tetszik nagyon: "Egy német website munkatársai a napokban egy olyan, eddig titokban tartott AMD dokumentumhoz jutottak
    ...". Biztosan a sarki hentes adta at lopva a cuccost. :)))
  • mir #4
    teljes mértékben egyetértek veled süti, én is éppen arra akartam itt utani, hogy a teljesítményt mérjük wattban, és az áramfelvételt Amperban. és ez eléggé enm mind1.
    amúgy nemtudom, ti hogy vagytok ezzel, de számomra jelent valamit, hogy a 3400+os jelzésű 2 Ghzs K8as 3400+ jelzést kapott... ami mondjuk már csak azért sem lenne valószínű, hogy 1 szinten lesz a 3.4 Ghzs P4el, mert a 2 Ghzs p4et simán elveri az 1800+os thlon Xp... na mnd1.
    time will tell... sooner or later... time will tell
    ja, és az intel ezévben nem szándékozik csak a 2.8 Ghzs p4est kiadni... bár sztem ezt nem gondolták komolyan...