Franczy

Az AMD Hammer chipek már testet öltöttek

Különböző források szerint az Advanced Micro Devices már az idei év második negyedévében megkezdi elsőgenerációs 64 bites processzorainak próbagyártását, vagyis az alaplapgyártók, valamint a számítógépgyártó cégek hamarosan már közelebbről is megismerkedhetnek majd a különböző Hammer chipekkel, valamint az AMD ezzel párhuzamosan az első 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő, Thoroughbred (Telivér) magos Athlon processzorok sorozatgyártását is megkezdi.

Ezen források azt is tudni vélik, hogy az AMD már jelen pillanatban is rendelkezik néhány darab kísérleti Hammer processzorral, vagyis a Hammer projekt már elhagyta a tervezőasztalt, és az eddig csak úgymond a mérnökök fantáziájában élő processzorok a közelmúltban már testet is öltöttek, igaz egyelőre még az AMD partnereinek is várniuk kell néhány hónapot arra, hogy kezükbe vehessék az újgenerációs AMD chipeket. Azt immár hivatalos forrásokból is tudni lehet, hogy az AMD-nél minden rendben halad a 0,13 mikronos gyártási technológiákra történő átállást illetően, Ben Anixter, az AMD egyik jeles képviselője ugyanis a napokban azt nyilatkozta, hogy az idei év második negyedévében már minden második legyártott AMD processzor 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkezik majd, sőt 2002 utolsó heteiben már kizárólag ilyen processzorok hagyják majd el az AMD gyártósorait.

Az AMD vezetői rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a 0,13 mikronos gyártási technológiára történő átállás a közhiedelemmel ellentétben nem egyszerűen "csak" azzal jár, hogy ily módon minden korábbinál magasabb frekvenciájú, kisebb áramfelvételű és hőtermelésű processzorokat lehet majd gyártani, ugyanis a kisebb csíkszélesség révén elérhető kisebb magméret egyéb előnyökkel is jár. A kisebb magméret azt jelenti, hogy egy adott méretű, manapság általában 200, illetve 300 milliméteres átmérőjű szilíciumszeletből több processzort lehet előállítani, mint a korábbi, nagyobb magméretű chipek esetében, ami a gyártási költségekre és az új processzorok kereskedelmi árára is rendkívül jó hatással van. Ezt nagyjából úgy lehet szemléltetni, hogy míg a 0,13 mikronos csíkszélességű Clawhammer processzorok esetében egy szilíciumszeletből csak 315 darab chipet lehet legyártani, addig ha az említett processzort az AMD 0,09 mikronos gyártási technológiával lenne képes gyártani, akkor az adott szeletből akár 400 darab chip is készülhetne, 0,05 mikronos csíkszélesség esetében pedig egy szeletből akár 625 darab chip is legyártható lenne. Végül pedig az AMD közeljövőbeli nagyszabású terveiről egyébként sok mindent elmond, hogy a cég vezetői szerint az AMD 2005-ben már több mint 200 millió darab processzort fog gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #9
    olvassatok el a prohw-n van 1 szep kis cikk, eleg elgondolkodtato, egyreszt hogy mire kepesek a "tudatlan" piaci igenyek, persze azert szerintem ennyire nem durva a helyzet. vegulis eddig hany generacion keresztul mukodtek ezek a hibridmegoldasok, bar lehet mar tenyleg ideje lenne veget vetni. mindenesetre elgondolkodtato
  • _HABLA_ #8
    Radikális???
  • Csövi #7
    Gyerekek ez Rulez lesz, csak jönne má a Hammer...
  • mir #6
    hát nem tudom... lehet, hogy mégsem olyan elveszett ez az oldal?
    még nem jött senki sem anyázni...
  • skorpio7 #1
    ...0,13 mikronos gyártási technológiára történő átállás a közhiedelemmel ellentétben nem egyszerűen "csak" azzal jár, hogy ily módon minden korábbinál magasabb frekvenciájú, kisebb áramfelvételű és hőtermelésű processzorokat lehet majd gyártani...

    De a sok AMD megsülést emlegető , szemellenzős Intel butának az .
    Remélem , hogy így kiemelve a lényeget elmúlik a hülyeségük ... persze csak ha tudnak olvasni .Már túl sokszor írtam le más cikkeknél is az előbbieket .