Franczy

Az AMD Hammer első nyilvános fellépése

Az Advanced Micro Devices (AMD) vezetőit értelemszerűen nem túl nagy örömmel tölti el, hogy a számítógépes szakma e hét folyamán szinte kizárólag a San Franciscoban zajló Intel Developer Forumra (IDF) koncentrál, ahol a rendezvény házigazdája, a nagy konkurens Intel számtalan, a közeljövőben, illetve a távolabbi jövőben debütáló újdonságáról rántja le a leplet. Éppen ezért az AMD vezetősége úgy határozott, hogy az AMD-nek is érdemes úgymond egy nagyot durrantania a hét folyamán, hogy ily módon magára tudja terelni a szakma figyelmét.

Ennek értelmében az AMD az IDF-nek is helyet adó amerikai nagyvárosban, San Franciscoban megtartotta következő generációs 64 bites mikroprocesszor termékcsaládjának, a Hammernek az első nyilvános bemutatóját. A bemutató kapcsán az AMD képviselői elmondták, hogy a cég vezetése jelen pillanatban semmilyen akadályt nem lát azzal kapcsolatban, hogy az első Hammer processzorok az idei év végén megjelenjenek a kereskedelmi forgalomban, így az AMD szerint a Hammer processzorok már az idén felvehetik a harcot az elsődleges ellenfélnek kikiáltott Intel-féle McKinley processzorral. Aki esetleg nem tudná, az idén nyáron debütáló második generációs IA-64 processzor, a McKinley annak az Itanium chipnek az utódja, mely a legtöbb szakértő szerint mindenképpen nagy bukás volt az Intel részéről.

A most megtartott első publikus bemutatón az AMD egy olyan rendszert állított ki, melyen egyrészt 64 bites Linux, másrészt pedig 32 bites, Microsoft-féle Windows operációs rendszer futott. Az AMD szerint a bemutatóra elhozott rendszerben található Hammer processzor 0,13 mikronos CMOS gyártási technológiával készült, és mindenképpen említésre méltó a chip esetében használatos SOI (Silicon On Insulator) technológia is, melynek köszönhetően magasabb működési frekvencia és ezzel párhuzamosan alacsonyabb fogyasztás érhető el.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó képviselői a bemutató kapcsán kiemelték a Hammer processzorokba integrált, DDR (Double Data Rate) memóriák kezelésére hivatott memóriakontrollert, valamint a Hammer platform esetében használatos HyperTransport technológiát, mely megoldások segítségével a cég szerint ugyancsak jelentős teljesítménynövekedés érhető el. Az AMD ezenkívül kihangsúlyozta, hogy a Hammer processzorok teljes körű x86 kompatibilitása révén a szoftverfejlesztőknek nem kell majd minden munkájukat elölről kezdeniük, amennyiben a Hammer platformra kívánnak szoftvereket készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer #23
    Ezzel en is igy vagyok..Mar van vagy 3 Supergamer....de kurvanagy hulyesegeket is irtak a nevemben..
  • Rive #22
    Sőt, ha úgy veszem, ez egyfajta dícséret :). Jelzi, hogy van nevem...

    (Csak pozitívan! Semmi negatív hozzáállás, kérem!)
  • Rive #21
    Végülis mindegy... Legföljebb annál inkább igyekszem majd szinvonalasan hozzászólni: akit érdekel, az úgyis meg tudja különböztetni az enyémet. Aki meg nem tudja (nem akarja), az meg engem nem érdekel.
  • Supergamer #20
    Lenyegeben teljesen mind1, hogy regisztralod vagy nem, mert van egy hiba a forum reszben, igy barki tud barki neveben irni:(
  • Rive #19
    Az én nick-emet is barmolják. Épp időben regisztráltattam.
  • Supergamer #18
    A legjobb kifejezes talan a RISCesitett CISC.
  • Rive #16
    Aki még nem értené: A Hammer architektúra a fejlett RISC processzorokkal vetekedő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem a képességei fogják eldönteni, hogy bevonul-e a szerver-piacra.
  • Rive #15
    A server chipsetek piaca arról szól, hogy mennyire tudják biztosítani a processzorok számára az elegendő mennyiségű adatot _gyorsan_, _megbízhatóan_. Az Intel által használt osztott busz erre csak kevéssé képes: ha egy buszra több processzort raknak, akkor gyorsan csökken a processzoronkénti sávszélesség. Ezt a problémát az Intel által jelenleg használt buszrendszerekkel nagyon nehezen lehet megoldani, és mellesleg méregdrága.
    A többi gyártó ebben a szegmensben más utakon jár, és brutális sávszélességet képesek biztosítani a processzoraiknak, még megosztott buszok esetén is.
    Az AMD ezt a problémát nagyon elegánsan megkerüli a Hammer architektúrában. A HT viszonylag kis sávszélességét (ami dedikált sávszélesség, azaz így már nem is olyan kicsi) csak a programok szinkronizálásához szükséges adatok foglalják, valamint viszonylag ritkán a nem lokális memóriára irányuló adatkérések. Ugyanakkor a beépített RAM-kontroller mindegyik processzor számára biztosítja a gyors és kis késleltetésű memória-elérést.
    Egy itanium-rendszer össz-sávszélessége állandó, akárhány processzor osztozik a buszon, míg egy Hammer-konfigé a processzorok számával arányosan növekszik.
  • fotel #11
    Az AMD-nek meg még MINIMÁLIS SE!
  • Supergamer #7
    "Hm. Az intel jelenleg vért izzad, hogy a szerver-chipsetek piacán megvesse a lábát, és nincsenek igazán átütő sikerei. A HT-val az AMD ezt az egész problémát kikerüli."

    na vegre valaki aki tudja mirol beszel.:)

    Ez igy is van az iNTEL "reszesedese" a SZERVER (nem osszekeverendo a szervernek csufolt x86-os rendszerekel) piacon MINIMALIS.