Franczy

Intel szerver tervek

A napokban friss információk kerültek napvilágra azzal kapcsolatban, hogy az Intel a közeljövőben milyen új processzorokat szán a szerverszámítógépek piacára. Ezek szerint a korábbi híradásokkal ellentétben a várhatóan az idei év közepén debütáló második generációs IA-64 processzor, a McKinley utódjaként nyilvántartott Madison chip nem kizárólag 6 MB harmadszintű gyorsítótárral szerelt változatban lesz kapható, hanem forgalomba kerül majd egy jelentősen olcsóbb, 3 MB integrált L3 cachememóriával ellátott változat is, melyet az chipgyártó elsősorban a rack-alapú szerverek piacára kíván pozícionálni.

Az Intel szerint egyébként a 32 bites processzorok helyét legkésőbb 2010-ig teljesen átveszik majd a 64 bites processzorok, valamint az chipgyártó reményei szerint 2005 körül a processzorok nagyjából 50-50 százalékban lesznek 32, illetve 64 bitesek, ami a legtöbb szakértőt meglepte, ugyanis sokak szerint korai lenne még a 32 bites processzortechnológiák temetése. Ez persze még a viszonylag távoli jövő zenéje, így most talán foglalkozzunk inkább az olyan, közeljövőben debütáló Intel processzorokkal, mint amilyen például a második generációs IA-64 chip, a McKinley. Mivel az Intel egy a napokban megrendezett szakmai konferencián részletesen beszámolt a McKinley lelkivilágáról, immár szinte teljesen bizonyosra vehető, hogy az Intel néhány hónapon belül megkezdi a McKinley forgalmazását, vagyis nem kell arra számítani, hogy az Intel az Itaniumhoz hasonlóan hosszú időn keresztül halasztgatja majd a McKinley piacra dobását. A McKinley természetesen új alaplapi chipkészletet is igényel, így várhatóan az idei év harmadik negyedévében lát majd napvilágot a vadonatúj i870-es chipset, mellyel kapcsolatban jó hír, hogy állítólagosan már a következő IA-64-es processzort, a Madisont is támogatni fogja.


A nyolc, vagy ennél több processzoros szerverszámítógépek piacára szánt 32 bites Intel processzorok közül a közeljövőben debütáló, jelenleg Prestonia fejlesztési kódnevet viselő új Xeon chipekről kell említést tennünk, mely chipek egyébként már a legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiával készülnek majd, valamint 1 MB L3 cachememóriával és 1,6 GHz-es kezdőfrekvenciával rendelkeznek majd. Ezen processzorok azonban nem lesznek túl hosszú életűek, hiszen az Intel várhatóan már az idei év negyedik negyedévében piacra dobja a leváltásukra hivatott Gallatin kódnevű processzorokat, melyek 2 MB L3 cache-sel és 2 GHz-es kezdőfrekvenciával rendelkeznek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #7
    az ihntel processzorok eddig nem voltak alkalmasak nagyobb szerverekbe.
    az ia64 utasításkészlet nem rissz. ezzel alkalmassá is válhatnának, már csak 2 dolog hiányzik hozzá:
    1 kell 1 értelmes processzor, mert az itanium nem nevezhető annak.
    2 kell 1 értelmes architektúra(busz, fürtözés...) amit NEM AZ M$nek kellene csinálni, mert azok nem látnak bele a proci lelkébe... a SUN is meg az IBMis maga csinálja az oprendszerét, és ennek döntő szerepe van abban, hogy a PIOWER4 ott van, ahhol van, meg az US3 is.