Franczy

AMD tervek és információk

Az Advanced Micro Devices (AMD) képviselői tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy a németországi Drezdában nemrégiben megkezdődött a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező új AMD Athlon processzorok gyártása, mely chipek piaci debütálásának pontos időpontja azonban egyelőre még nem ismeretes.

Az AMD a bejelentés kapcsán a legfrissebb újdonságokon kívül említést tett arról is, hogy mindenképpen fontosnak tartja, hogy a jelenlegi, tehát még a régi, 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő AMD Athlon XP processzorok magja is mintegy tizenkét százalékkal kisebb, mint az Intel Corporation nemrégiben nagy felhajtás közepette bejelentett új Pentium 4-es processzorainak a magja. Mint az köztudott, az új Intel processzorokban az a sokak által várva várt Northwood mag található meg, mely immár 0,13 mikronos gyártási technológiával készül, és amely elődeihez képest nagyobb cachememóriával rendelkezik. Az AMD képviselői elmondták, hogy a közeljövőben debütáló 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező új AMD Athlon processzorok magja több mint negyvenöt százalékkal kisebb lesz az Intel új Pentium 4-es processzorainak magjánál.

Az AMD vezetői szerint a cég közeljövőben debütáló Hammer termékcsaládjába tartozó 64 bites processzorok 2003-ban jutnak majd főszerephez, teljesítményük pedig akkora lesz, hogy az AMD a Hammer chipek révén nem apró, hanem igen jelentős előnybe kerül majd az Intellel szemben. Az AMD természetesen processzorai működési frekvenciáit is folyamatosan növelni kívánja, vagyis lépést szeretne tartani az Intellel, ami azt jelenti, hogy, ha az AMD ez ügyben nem is éri utól az Intelt, a két cég termékei között jelenleg tapasztalható frekvenciaszakadék a jövőben nem fog tágulni, az pedig nem is lehet kérdéses, hogy úgymond 1 AMD-féle MHz nem egyenlő 1 Intel-féle MHz-cel. Az AMD nagy hangsúlyt kíván helyezni a SOI (Silicon On Insulator) technológiákra, mely a 0,13 mikronos csíkszélességű Hammer processzorok sikerének egyik kulcsa lehet. A konkurens Intel egyébként egészen a közelmúltig élesen kritizálta a SOI technológiákat, ám az utóbbi hetekben több Intel vezető szájából is lehetett SOI technológiát dicsőítő szavakat hallani. Végül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy az AMD jó szokásához híven a Hammer termékcsaládot sem hagyja AMD gyártmányú chipset nélkül, persze a tajvani chipsetgyártó cégek sem maradnak inaktívak ez ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz #18
    Szevasztok AMD imádó buzeránsok!

    Egyáltalán belekóstoltatok abba az életbe, hogy nem kell attól félni, hogy szarrá ég-e a procitok! Gondolom nem láttátok a http://www.tomshardware.de -ről származó videót, amikor a minőségi 0.18 mikronos technológiával készült AMD procik perceken belül, hasznavehetetlen szenesedet szarrá válnak! Mellesleg saját szememmel láttam a barátomnak a szarrá éget prociját, mert bekrepált a hűtője!Engem az AMD XP cpu-jainak az órajele, arra a történetre emlékeztett amikor a jó öreg Cyrix próbálta meg eljátszani azt a trükköt a fogyasztókkal, hogy pl. a 6x86L 166+-os procijával, hogy 2x66 (133 Mhz) az gyorsabb, mint az Intel P200-as (3x66) (salynos elég, sok olyan szerencsétlen hülye, mint ti bevették ezt a marketing marhaságot), ASMDEMO tesztekben a Cyrix procik koprocesszora az Intel P90-t se érte el (a Quake1-ben és a Q2-ben fele olyan lassú volt mint egy 133Mhz-s INTEL! Ja arról, hogy az INTEL-nek vége lesz, peterson meggyőzött, hogy totális közgazdasági analfabéta, elég ha annyit mondok, meg kéne nézni melyik az a processzor gyártó amelyik évek óta nem tud nyereséges lenni (és ez nem az intel)!

    Üdv
  • tomcs #10
    fogjatok mar fel hogy MARKANEV. ha venni fogok procit most 90%ra mondom hogy amd-t fogok de egy amerikai piacon, ahol az intel az po buszkeseguk, az intel a jo, az intel a legjobb akkor se fognak ehen halni ha az amd 2xolyan cuccokat csinal mint ok. legalabbis nem 1-2 ev alatt fordulnak el toluk az igazan nagy vasarlok hanem kicsit tobb. persze akinek esze van az most amd-t vesz, 1 ev mulva meg azt ami epp akkor jobb lesz, ha esetleg via-nak hivjak majd azt se banom bar ez azert valoszinutlen...
  • _HABLA_ #8
    Erősen benne van a pakliban.
  • Kis-Bob #6
    Én meg ezt nem mondanám...különben meg az "úgymond" szót pont azért írta oda Franczy.
  • mir #3
    Q42002ben jelenik meg a clawhammer, de piszokdrága lesz. Q1-Q2 2003ben lesz majd végre elérhető árú. Q3 2003ban meg jön a SLEDGEHAMMER? ami eléggé nagyot szretne durrantani, és a HT buszok meg az int. mem. vezérlő révén erre minden esélye meg is van.