• Rive
    #15
    A server chipsetek piaca arról szól, hogy mennyire tudják biztosítani a processzorok számára az elegendő mennyiségű adatot _gyorsan_, _megbízhatóan_. Az Intel által használt osztott busz erre csak kevéssé képes: ha egy buszra több processzort raknak, akkor gyorsan csökken a processzoronkénti sávszélesség. Ezt a problémát az Intel által jelenleg használt buszrendszerekkel nagyon nehezen lehet megoldani, és mellesleg méregdrága.
    A többi gyártó ebben a szegmensben más utakon jár, és brutális sávszélességet képesek biztosítani a processzoraiknak, még megosztott buszok esetén is.
    Az AMD ezt a problémát nagyon elegánsan megkerüli a Hammer architektúrában. A HT viszonylag kis sávszélességét (ami dedikált sávszélesség, azaz így már nem is olyan kicsi) csak a programok szinkronizálásához szükséges adatok foglalják, valamint viszonylag ritkán a nem lokális memóriára irányuló adatkérések. Ugyanakkor a beépített RAM-kontroller mindegyik processzor számára biztosítja a gyors és kis késleltetésű memória-elérést.
    Egy itanium-rendszer össz-sávszélessége állandó, akárhány processzor osztozik a buszon, míg egy Hammer-konfigé a processzorok számával arányosan növekszik.