Franczy

Intel: Bukik az IA-64? Jön a "B-terv"!

Különböző források szerint az Intelnél létezik egy úgymond titkos "B-terv" arra az esetre, ha az IA-64 architektúrára épülő Intel processzorok, úgymint az Itanium, és utódja a McKinley a korábbi várakozásokkal ellentétben nem tudnák megvetni lábukat a high-end szerverszámítógépek piacán. Ezek szerint a chipgyártó jelen pillanatban azt fontolgatja, hogy az IA-64 bukása esetén a következő generációs Pentium termékcsaládba tartozó chipek, vagyis a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő processzorok az AMD közeljövőben debütáló, Hammer termékcsaládjába tartozó processzoraihoz hasonlóan egyfajta 32-64 bites öszvér processzorok lesznek, vagyis ezen új chipek az újgenerációs 64 bites alkalmazások mellett a jelenlegi 32 bites alkalmazásokat is megfelelő sebességgel lennének képesek futtatni.

A The San Jose Mercury News, valamint Ashok Kumar, a Bancorp Piper Jaffray szakértője szerint egyelőre még teljesen bizonytalan, hogy az ilyen 32-64 bites Intel processzorok valaha is napvilágot látnak-e, ugyanis ez rendkívül sok dologtól függ. Egyrészt az Intel amíg lehet kivár, vagyis bizakodik abban, hogy az IA-64 projekt a kezdeti kudarcok után végül is révbe ér, másrészt pedig amennyiben ez nem így alakul, akkor sem bizonyos, hogy az Intel a korábbi terveit nem kis mértékben módosítva úgymond egyik pillanatról a másikra elő tud majd állni egy 32-64 bites újgenerációs Pentium processzorral. Az Intel szóvivője az üggyel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a még be nem jelentett új Intel processzorokkal nem tud érdemben foglalkozni, viszont annyit azért végül kibökött, hogy az Intelnek általánosságban minden vészhelyzetre van egy úgymond "B-terve".

Az Intel egyébként még jelen pillanatban is gőzerővel reklámozza az Itanium processzorokat, mely chipek a szakértők egybehangzó véleménye szerint totális kudarc az Intel részéről. Az Itanium kudarcának okai közé tartozik az alacsony működési frekvencia, a kis teljesítmény, a 64 bites alkalmazások hiánya, valamint, hogy az Itanium megjelenése az Intel eredeti terveihez képest több évet csúszott, vagyis nem csoda, hogy az Itanium processzoros rendszerek nem igazán életképesek egy olyan piaci szegmensben, ahol a Sun Microsystems-féle 64 bites szerverek számítanak etalonnak.

Az Intel egyébként nem is olyan rég még élesen bírálta az AMD-féle Hammer projektet, mondván, hogy egy 32-64 bites öszvér processzorra kár időt és szilíciumot pocsékolni, most pedig kiderül, hogy már az Intel sem olyan biztos a dolgában, vagyis biztos ami biztos, egy 64 bites képességekkel megáldott újgenerációs Pentium processzort is fejlesztget titokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zerg #29
    Erdekes nehany ember velemenye. Viszont 1-2 megszallot strucc, aki a homokba dugja a fejet igazan elszomorit. Eszre kellne vanni, hogy vilag nem fekete es feher, hanem vannak mas szinek is.
    Elbol kijelenti hogy az uj Hammer bukas lesz az nem csak tudatlansagot fest az illetorol, hanem egyenesen ostobasagot is. Ugyan ez allhat forditva is. Jelenleg ami a tenyek alapjan elmondhato:
    Intel:
    - Van egy Itanium processzor kint a piacon elegge megkerdojelezheto sikkerrel, varjak az utodat az IA-64 keretein belul.
    - Az otthoni szegmensen van egy P4-es mag amelyen sajnos latszik a koltsegcsokkento eljarasok eredmenye, de ennek ellenere sikeres.
    AMD:
    - A K7-es szeriaval vitathatlanul igazi nagyagyuva note ki magat az AMD, sokszor teljesitmenyben piacvezeto volt. A processzorok teruleten a reszesedese eves tekintetben no. Az ar/teljesitmeny mutatoi jobbak az Intelenel. Tobb jo technologia is a jovo fele mutat: lasd SOI, Hyper-Transport, bar ez utobbiakra kezdenek raebredni az Intelnel is.
    Hogy, hogy fog alakulni az AMD jovoje, azt meg nem lehet tudni, de mindenesetre biztato, hogy egyre nagyobb nevek allnak ki az AMD mellett nyiltan. Tobek kozott, ugy mint: Mercedes-Benz, Electronic Arts, Samsung... Ha nehany nagy nevet megfognak (megfogtak) akkor konnyebb lesz betorniuk mashova is, hiszen valos referencia alappal szolgaltak.
    Az termeszetesen igaz, hogy az USA-ban az Intel folenye hatalmas, de Europaban es pl. Japanban ez az arany sokkal kedvezobb az AMD szamara, kozel 50-50% az arany. Igaz a regionalis adatok kevesebbet jelentenek a globalis adatoknal, de erdemes elgondolkodni. Pl. az auto iparban a valtozasok Japanbol, majd Europabol indultak el. Amerika sokaig elutasitotta az un. kisfogyasztasu hatekony autokat, amit Japan es Europa kinalt, helyette a jo nevu, benzin falo szornyeket favorizaltak, de ez mara megvaltozott. Tavol alljon tolem effele butasag, hogy az Intelre egy "benzinfalo szorny" jelzot agassak, de teny hogy az USA-ban az Intel egyertelmuen a nevebol el. Viszont lasd az auto piacot a pusztan nevbol elo markak kezdenek hattebe szurulni a korszerubb Japan-Europai markaktol. Amerika is gondolkodik, csak jobban ragaszkodik a megszokott dolgokhoz. Viszont talan erezheto, hogy az Intel elso helye sem kobe veset, foleg a jelenlegi politikajukkal nem. Uj proci -> uj alaplap :(. Na de ne rugaszkodjunk el ennyire az alapgondolattol.
    Mi van az AMD-nel az ipari szegmensben?
    A K8 Hammer csalad sokat igeroen hangzik. Viszont valos teljesitmenyeket csak a megjelenes utan latunk. Teny hogy nem tisztan 64 bites a proci, de a lefele valo kompatibilitasa bizony nem hatrany. A Hammer csalad otthoni valtozata varhatoan komoly konkurenciat tamaszt az Intellel szemben. Abban igaza lehet, van azoknak, akik azt allitjak hogy a jovo a 64 bite. Ez igaz! Teljesen igaz! Viszont a jovo fele vezeto ut, mar nem ilyen egyertelmu, azaz nem fekete, vagy feher. Tehat ha az AMD 2 lepcsobol csinalja meg a tisztan 64 bites processzokat nem egyertelmuan rossz dontes. A jelenleg magas keszultsegi foku K8-as varhatoan tobb evig kivanlo teljesitmenyt fog nyujtani, es komoly konkurenciat fog jelenteni. Az ido alatt az AMD nyugotan kifejlesztheti a maga uj 64 bites procijat. pl K9 :). Varhatoan addigra kelloen gyors maggal rendelkezik majd ahhoz, hogy konnyeden emulalhasson egy x86-os maggal rendelkezo 32 bites kornyezetben mukodo procit. A sebesseg mellet van egy hatalmas nagy elonye a Hammer processzoroknak: Megpedig nagyon is hasonlo magja lesz egy home es egy ipari valtozatnak. Ennek azt hiszem mindenfele indoklas nelkul belathato, hogy igen is nagyon elonyos hatasa lesz a koltsegek szempontjabol, amelynek egyenes kovetkezmenye a magasabb nyereseg...
    Az Intelnel ellenben teljesen kulonbozo magra epul a home es az ipari valtozat. P4 es Itanium, talan pont e miatt is valt, valhat esedekesse a "B terv". Nezzuk meg a B tervet. Valami P4-Itanium osszvert keszulnek tervezni az Intelnel. Talan itt is az a szempont nyero, hogy hasonlo magja lesz majdan az otthoni es az ipari gepnek is. Tehat mind a P4-et es mind az Itaniumot, majdan ez az osszver fogja felvaltani. Ezek utan mar csak egy kerdes marad, mennyire lesznek elkesve az AMD-vel szemben? En nem tudom, josolni meg vegkepp nem akarok...
    S vegul, hogy Shaodow-t idezzem szabadon :) : Huzzuk ki a fejunket a homokbol, nem csak a kamion miatt :), hanem hogy eljussanak hozzank az uj gondolatok, ne csak a dogmak!

    Zerg
  • Yeti #28
    Tényleg veszteséges, a tavalyi utolsó negyedévben 15,8 millio dollar volt a vesztesége, és az egész évben pedig 60,6 millio, ami egy ekkora cégnek azért nem sok. De egyébként is a flash memoriák miatt veszteséges, mert az az üzletág nem megy túl jól. De 2000 ben nyereségesek voltak.

    De mint ahogy a cikkben is van:
    "Egyrészt az Intel amíg lehet kivár, vagyis bizakodik abban, hogy az IA-64 projekt a kezdeti kudarcok után végül is révbe ér, másrészt pedig amennyiben ez nem így alakul, akkor sem bizonyos, hogy az Intel a korábbi terveit nem kis mértékben módosítva úgymond egyik pillanatról a másikra elő tud majd állni egy 32-64 bites újgenerációs Pentium processzorral."
    Úgyhogy még az AMD nek lesz egy kevés ideje tarolni egyet a Hammerrel(mert asszem az egyértelmű mindenki számára, hogy az otthoni gépek piacán le fog nyomni minden mást), amig egy ilyen procit az Intel elkészít, ha egyáltalán elkészít.
  • mir #26
    bocs
    nem 2500 alkalmazottja van, hanem 25000, csak elírtam.
  • mir #25
    ha az intel elesik akkor olyan nagy receszió lesz, hogyx már nem vehetsz már csak K7/8ast, vagy ai akkor lesz, és ez akkora recesszió lesz a zsámodra, hogy jobb is lenne, ha inkább leugranál 1 10emeletesről, de előtte lenyelnél 1 doboz gilette pengét, és nem traktálnád itt mindeki fejét a saját baromságoddal.
    1: az intel nagy cég, de csak 2500 alkalmazotta van, és közel sem anniyra piacvezető, mint szeretnéd: az itanumra szarki mindenki, és at otthoni ia64prociára sem kíváncsi senki. minden rugalmatlansága ellenére maz ITipar még ma is viszonylag rugalmas, nem okozna olyan nagy gondot, ha kidőlne, esetleg az otthoni gépek piacán menne végbe 1 kisebb áremelkedés. de a komoly szegmensben azért az intel is nagyon kicsi név, elhomályosl a nagyok mellett(SUN, IBM, COMPAQ, HP...) tehát annyira nem kellene elájulni.
  • Tomcat.no1 #21
    Bandy? A rémrendes családból? Na mindegy.
    Egyébként majd erre visszatérhetünk néhány év múlva, amikor esetleg már az AMD részesedése a 40-50%-ot is eléri és akkor vetíts majd.... na arrol nem is beszélve, hogy a x86-64 processzorát az Intel csak most fejleszti mig az AMD már készen van..... de miért magyarázkodok itt egy ilyen nagyon elszánt, elvakult fazonnak (IntelFANnak)?????????
  • Turmoil #13
    Bundy: te hol élsz? AMD jobban megy, mint valaha... :)
    Az év végére az AMD kihoz egy procit alapváltozatban, ami kenterbe veri az Intel összes prockójat, kompatibilis lesz a jelenlegi rendszerekkel, de a lelkes fejlesztőknek utat nyit a 64 bites világ felé.

    Az Intel nem tud procit fejleszteni, csak gányolni.
    Annak idején, amikor megjelentek az első Intel chipek, akkor az NEC megcsinálta a saját verzióját VCxxx néven, ami jelentős mértékben nagyobb teljesítményben kínálta ugyanazt a funkcionalitást. A 2. vagy 3. generáció után az Intel megelégelte és izomból lenyomta őket, de processzort azóta sem tudnak tervezni.
    És ez a szörnyű az egészben, hogy ilyen hozzáállás mellett még mindig sokan tőlük vesznek vasat... Fogyasztói társadalom = a pénz beszél, a fogyasztó hülye, és úgyis azt veszi meg, amit nagyobb összegből reklámoznak.
    Nincs ma olyan feladat asztali környezetben, amihez szükség lenne a legnagyobb processzorok teljesítményére (amihez kellene, azt más gépen csinálják), innentől csak az vesz Intel cuccot, aki azzal vág föl, hogy drágább a gépe:) Vagy szív, mert csak apránként tudna fejleszteni, de az Intel miatt kell is... Ciki!:)
  • _HABLA_ #10
    Bukik a B terv jön a szanálás.
  • fotel #7
    És mik azok a különböző források? :DDD
  • Borg #6
    Ez hülyeség, a 32-64bites dologot nem kell licenszelni, mivel ez nem egy technológia, mint a SOI. Ez olyan lenne mintha egy cégnek a "discman" nevet lincenszelnie kellene...
    A 32-64bit technológiára meglesz (van?) az intelnek a saját megoldása.
    HA erre egyátalán sor kerül. (bár szerintem nem hagyja ki az intel, csak max a 64bites proci utan jelenti majd be)
  • mir #4
    azért nem egészen mind1:
    ha nem jön be, akkor az intel a nagy arcár picike darabokban szedheti össze az AMD lába alól: mint tudjuk az intel soha sem másol senkiről, és nem licenszeli más technológiáját.és emellett mindeddig ki is tartottak, még a SOIt sem licenszelték,pedig az meglehetősen vonzó(+20% órajel, -40% hő) és azt sem licenszelték, mondván:"nem mi találtuk ki, nem is használjuk". de az x86-64 az az AMD technológiája... nemtudom, de szerintem eléggé nagy illúziórombolás lenne az intel részéről, aki még az IBMtől sem váráolt licenszet, hogy a régi versenytársáról(aki az ő műveinek a másolásából élt) kellene lemásolnia a cuccost...