Franczy

Új mobil Duron, Athlon 4 és Hammer processzorok

Az elmúlt napokban San Jose-ban megrendezésre került Platform Conference összejövetelen újfent újabb információk hangzottak el az Advanced Micro Devices közeljövőbeli terveit illetően, mely terveket tekintsünk is most gyorsan át!

Az AMD várhatóan a mostani negyedév végén rántja le a leplet az első, immár 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő processzoráról, mely nem más, mint a Thoroughbred (Telivér) magra épülő új Athlon 4-es chip. Az újdonság nevéből könnyen kikövetkeztethető, hogy az AMD a korábbi hagyományaihoz híven az új processzormagot először nem az asztali számítógépekbe, hanem a notebookokba szánt processzorok piacán mutatja be, persze nincs ok aggódni, ugyanis az új Athlon 4 bemutatkozását követően rövid időn belül az asztali számítógépekbe szánt Thoroughbred magos új AMD processzorok is forgalomba kerülnek. Visszatérve a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező Athlon 4-es chipekre, immár bizonyosan tudni lehet róluk, hogy 200, illetve 266 MHz-es rendszerbusz frekvenciával, 256 KB másodszintű gyorsítótárral, valamint PowerNow! támogatással rendelkeznek majd, és az AMD ezen processzorok esetében is alkalmazni kívánja a közelmúltban újra bevezetett teljesítmény viszonyszám-alapú jelölési rendszert.


Az idei év harmadik negyedévében debütálnak az immár ugyancsak 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő újgenerációs mobil Duron processzorok. Az Appaloosa magos újdonságokról tudni lehet, hogy 200 MHz-es rendszerbusz frekvenciával, 64 KB másodszintű gyorsítótárral és PowerNow! támogatással rendelkeznek majd, és hogy az AMD ezen chipek esetében is bevezeti a teljesítmény viszonyszám jelölést.

A fejlődés természetesen az említett újdonságok debütálása után sem állhat meg az AMD-nél, ugyanis valamikor az év második felében bemutatkozik a Barton processzormagra épülő új Athlon 4-es processzor, mely 0,13 mikronos SOI (Silicon On Insulator) gyártástechnológiával készül majd, így ezen újdonság révén értelemszerűen a magasabb működési frekvenciával és minden korábbinál alacsonyabb áramfelvétellel, illetve hőtermeléssel hódíthat meg magának új vevőket az AMD. Az immár SOI technológiát is felvonultató Athlon 4 egyéb specifikációt tekintve nem nagyon különbözik majd elődjétől, vagyis a rendszerbusz frekvencia marad 200-266 MHz, a másodszintű gyorsítótár pedig 256 KB.

Ami azonban ennél talán sokkal érdekesebb, hogy az AMD várhatóan 2003 második felében dobja piacra az első mobil Hammer processzorokat. Mivel ezen chipek már 0,09 mikronos gyártási technológiával készülnek majd, egyértelmű, hogy csak az asztali számítógépekbe szánt, amúgy 0,13 mikronos csíkszélességű Hammer processzorok után látnak csak napvilágot. Ez ügyben további részletek sajnos még nem ismeretesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!