Franczy

Érkezik a 64 bites Linux az IBM szerverekre

Különböző források szerint a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cégeként nyilvántartott IBM március folyamán hivatalosan is bejelenti azon új szerver számítógépeit, melyeken minden korábbinál nagyobb tudású, 64 bites Linux operációs rendszerek lesznek telepítve. Mint az köztudott, az IBM immár több éve nagyon komolyan szimpatizál a nyílt forrású operációs rendszerrel, azonban a cég által az eddigiekben használt Linuxok nem voltak megfelelőek arra, hogy a legnagyobb teljesítményű IBM szerverekre is telepíteni lehessen őket. A szerverpiacon manapság már nem éppen teljesítménybajnok 32 bites Intel Pentium processzorokon történő felhasználásra tervezett 32 bites Linuxok egyszerűen nem képesek bizonyos feladatok elvégzésére, mely feladatok a nagyteljesítményű szerverek, illetve mainframe számítógépek esetében gyakran végrehajtásra várnak, ezen azonban a Big Blue hamarosan változtatni kíván.

Dan Powers, az IBM Linuxos fejlesztésekkel foglalkozó részlegének alelnöke a napokban megrendezett IBM PartnerWorld szakmai konferencián egy interjúban elmondta, hogy márciusban bejelentik azokat az újgenerációs zSeries típusú IBM mainframe számítógépeket, melyeken már 64 bites Linux tölti be az operációs rendszer szerepét. Powers elárulta tehát, hogy az IBM legnagyobb teljesítményű szerver számítógépein a jövőben már 64 bites Linux operációs rendszer fog futni, azonban ami ennél talán sokkal érdekesebb, arról is említést tett, hogy az általános felhasználásra szánt iSeries, valamint pSeries szervereken is ezen szoftver jut majd főszerephez. A pSeries termékcsalád Linux-szal történő ellátása leginkább azért érdekes, mert az IBM történelmében eddig nem volt példa arra, hogy pSeries szerverre ne Unix operációs rendszert telepítettek volna gyárilag.

Rich Lechner, az IBM eServer Group marketingrészlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Red Hat és a SuSE cégek valamikor az idei év első felében készülnek el saját, 64 bites, mainframe számítógépeken történő felhasználásra felkészített Linux operációs rendszereikkel, ami azt jelenti, hogy az IBM ugyan már a jövő hónapban bejelenti a 64 bites Linux-szal ellátott új számítógépeit, azonban ezek forgalmazása csak kicsit később kezdődik majd meg. Holger Dyroff, a SuSE észak-amerikai részlegének igazgatója elmondta, hogy a 64 bites SuSE Linux végleges verziója áprilisban jelenik meg, azonban addig még egy béta verzió is napvilágot lát majd. A Red hat képviselői nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #48
    A sok ingyenprogramozó meg még rosszabbul jár. Ezaz!
  • Pheel #43
    "Naja. A windows minden esetben windowshoz kapcsolódik, csak nem mindegy, hogy ez alá van fake-elve vagy tényleg az. A linuxos megoldások fő baja, hogy közel sem képes tökéletesen becsapni azt a szegény klienst. Ha csak többé-kevésbé ismeri a protokollt, abból bizony gáz lehet."

    14-es üzenet. Erre hivatkoztam, nem a Mir féle kiselőadásra. :)
  • mir #42
    a JVMet nem az M$ írta, hanem a SUN.
    az MSSQLnél meg sokkal jobb az oracle(nem kell anyázni, télleg jón szoftver) ha valakinek télleg komoly adatbázisa van, akor az már azért kicsúszik a 32bitből, és akkor meg ált. az oracle a menő. persze nem PCn. meg nem is szervernek csúfolt PCn.
  • Dömper Ármánd #41
    Azt azért tegyük hozzá, hogy az MSSQL7 -es magját valakitől megvásárolta az MS, de én azt tapasztaltam, hogy a jelenleg a piacon lévő legjobb(leggyorsabb és legsokoldalúbb) SQL szerver az az MSSQL.
  • Pheel #37
    Ja, azt sem, hogy a MS találta ki.
  • Pheel #36
    korrekt
  • Pheel #35
    Ezt a szabvány dolgot senki sem állította.
  • Raster #31
    "a windowsok ?IPkezelése majdnem 1 az 1beni másolata a FREE BSD IPkezelésének"
    Inkabb igy ird: LOPTAK. Nem veletlen, hogy nem akarodzik kiadni nekik a forraskodokat, persze a BSD TCP-stack ellopasa csak csepp a tengerben.
  • Pheel #30
    Nem kell samba: akkor mi végzi a mozgó profilok kezelését és az identifikációt?

    Na most nálunk sem hal bele, csak közel sem működik optimálisan a linux. Ez is kibírja, ha egy hónapig sem nyúlsz hozzá. Csak beragadnak dolgok, foglalja a memóriát, növeli a load-ot.
  • mir #29
    nem kell sambat használni. van alternatíva. a sulinkban egészen biztosan tudom, hogy nincs SMB.(hálózatot programoztam)
    mellesleg nem nagyon tudom elhinni, hogy a SAMBA ne működne jól...
    amikor régen a koliban is linux volt a szerveren(vagy 2 éve) akkor biztosan samba volt fent, és az sem halt meg, amikor a rendszergazdi 2 hétig beteg volt, és még csak hozzá sem nyúlt senki a szerverhez... pedig akkor win9xek voltak a gépeken, azaz szabadon garázdálkodtunk ott, ahol csak tudtunk... ma meg ugye netware, meg NT, azaz még telepítenünk sem (lenne:) szabad...