Franczy

"Light" kategóriás mainframe az IBM-től

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM képviselői hétfőn bejelentették a cég legújabb mainframe kategóriás számítógépét, a z800-at, mely a korábbi IBM mainframe-eknél jelentősen kedvezőbb árú, azonban csak az újabb szoftverek futtatásával bírkózik meg. A korábban Raptor fejlesztési kódnevet viselt újdonság szakértők szerint nem más, mint egy "light" mainframe, melyet egy leegyszerűsített operációs rendszerrel, a z/OS.e-vel szállítanak, ily módon a Raptor kizárólag az olyan újabb szoftvereket képes futtatni, mint például a Siebel Systems-féle vásárlónyilvántartó program, vagy az SAP-féle raktárkészlet nyilvántartó szoftver friss verziója.

A z800 a második olyan, nagy teljesítményű IBM számítógép, melyben az IBM mainframe-ekbe szánt vadonatúj 64 bites processzorai kapnak helyet, így az újdonság számítási teljesítményével minden bizonnyal nem lesznek problémák. Az IBM egyébként nem titkoltan nagyon fontos szerepet szán a z800-as rendszereknek, melyeknek az olcsóbb kategóriás mainframe számítógépek piacán kell felvenniük a harcot a konkurens gyártók hasonló termékeivel. Az IBM köztudottan szereti a mainframe piacot, ugyanis általában minden egyes eladott mainframe számítógéphez többéves fenntartási és szoftverfrissítési szolgáltatást nyújt, mely szolgáltatások nagyon komoly bevételt jelentenek a Big Blue-nak, és a mostanság tapasztalható általános gazdasági nehézségek idején még az IBM-hez hasonló óriáscégeknek sem ártanak az ilyen, többéves bevételeket garantáló szerződések. Szakértők szerint mindenképpen jó húzás volt az IBM-től, hogy a tavalyi évben minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetett a Linux operációs rendszerre, ugyanis ez nagy szerepet játszott abban, hogy a mainframe piacon az IBM tizenhárom éve most először tudta jelentős mértékben növelni bevételeit.

A mostani bejelentés kapcsán az IBM képviselői elmondták, hogy a vadonatúj z800-as mainframe kezdőára 375 ezer dollár, mely összeg első hallásra talán nagyon nagynak tűnik, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az ár három éves teljes körű támogatást is magába foglal, valamint, hogy az úgymond nem light kategóriás mainframe rendszerek ennél jóval több pénzbe kerülnek. Rich Lechner, az IBM eServer marketing részlegének alelnöke elmondta, hogy a vásárlók vásárlás előtt jobban teszik, ha alaposan átnézik a z800-as hardver és szoftver specifikációit, ugyanis a z800-ra telepített z/OS.e operációs rendszeren nem lehet futtatni a CICS-ben, COBOL-ban és Fortranban írt régebbi szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!