Franczy

Blade-alapú szervert jelentett be a Compaq

A világ egyik legnagyobb számítógépgyártója, a Compaq Computer képviselői hétfőn bejelentették, hogy a Compaq megkezdi első "blade", azaz penge szervereinek a forgalmazását. A Compaq-féle blade szerverrendszerről úgy vélem mindent elmond, hogy egy hat láb, azaz 182 centiméter magas rack-alapú szerverbe akár 280 darab blade-et is el lehet helyezni, vagyis a blade elnevezés korántsem véletlen, hiszen egy-egy blade körülbelül úgy néz ki, mint egy penge, vagyis rendkívül lapos és egyben széles.

Szakértők szerint egyáltalán nem meglepő a Compaq mostani bejelentése, ugyanis egy, a Compaqhoz hasonló méretekkel rendelkező óriáscég egyszerűen nem hiányozhat egy olyan, manapság rendkívül felkapott piaci szegmensből, mint amilyen a blade szerverek piaci szegmense. A blade-alapú szerverek körülbelül egy évvel ezelőtt kezdték meghódítani a piacot, ugyanis nagyjából akkoriban vált divattá a lehetőleg minél kisebb helyfoglalású és fogyasztású, ám ennek ellenére meglepően nagy teljesítményt nyújtó szerverszámítógépek vállalati alkalmazása. A blade-alapú rendszerek tehát viszonylag rövid idő alatt nagy karriert futottak be, melyben nem kis szerepe van annak, hogy a telekommunikációs és a különböző internetes szolgáltatásokkal foglalkozó cégek előszeretettel használnak ilyen szervereket.

A Compaq Computer első blade szervere QuickBlade névre hallgat, a belehelyezhető BL10e típusjelzésű pengéken pedig 700 MHz-es működési frekvenciájú Intel Pentium III-as processzorok kaptak helyet, melyek alkalmazása közel sem véletlen, hiszen az Intel ezen processzora a jelenleg forgalomban levő chipek közül az egyik legkisebb fogyasztású és hőtermelésű. Egy-egy pengén egyébként az említett 700 MHz-es Intel Pentium III processzoron kívül maximálisan 1 GB memória, két Ethernet port, valamint egy merevlemez található, a blade-alapú szerverekben tapasztalható zsúfoltságról pedig mindent elárul, hogy az 5,25 colos rackbe maximálisan akár 20 darab penge is behelyezhető. A Compaq képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a cég első blade-jének kezdőára 1599 dollár, tízes kiszerelésben azonban már csak 1519 dollárba kerül egy penge. A Compaq szerint egyébként a mostani blade szerver debütálása még csak a kezdet, ugyanis a közeljövőben napvilágot látnak a p-Class névre hallgató blade-ek is, melyeken kettő, vagy akár négy darab processzor is elhelyezhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!