Franczy

Power4 processzoros IBM pSeries szerverek

John Joyce, az IBM egyik vezetője a napokban egy Wall Street-i üzleti konferencián - melyen egyébként a Big Blue-nak is becézett cég negyedik negyedéves gazdasági teljesítménye volt a központi téma - azt nyilatkozta, hogy az IBM fejlesztőmérnökei gőzerővel azon dolgoznak, hogy a Power4 processzorokkal szerelt belépőszintű, illetve középkategóriás IBM pSeries szerverszámítógépek mihamarabb forgalomba kerülhessenek. Különböző források szerint a Power4 processzorokkal szerelt IBM pSeries szerverek megjelenésére még az idei év folyamán sor kerül majd.

A Power4 processzorok pSeries termékcsaládban történő alkalmazásáról egyébként már tavaly is terjedtek különböző pletykák, és állítólagosan az IBM már arról is értesítette partnereit, hogy a jelenleg még "csak" 750 MHz-es frekvencián ketyegő S-Star PowerPC processzorok hamarosan 800, vagy akár 900 MHz-es frekvencián is üzemelhetnek majd. Ezen információk az eddigiekben csak pletyka szinten mozogtak, azonban mostantól már biztosra vehető, hogy az IBM a pSeries szerverek piacán is meg szeretné honosítani a Power4 processzorokat. Szakértők szerint az IBM részéről ez a lépés egyáltalán nem meglepő, ugyanis köztudott, hogy a Big Blue egyre több Power4 processzort szeretne eladni, ennek pedig előfeltétele, hogy a Power4 chipek eddig számukra ismeretlen piaci szegmenseket is meghódítsanak maguknak. A legfrissebb információk szerint az IBM már az idei évben lerántja majd a leplet a vadonatúj, Power4 processzorokkal szerelt pSeries szerverszámítógépekről, mely szerverek egyes források szerint a jövőben 12, vagy 24 hónaponként számíthatnak komolyabb renoválásra.

Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy az IBM a Sony-val és a Toshibával közösen fejlesztett új Power processzort is beveti majd pSeries fronton, ez azonban mások szerint nem túl valószínű, hiszen ez a processzor elsősorban a különböző fogyasztói elektronikus berendezések, illetve játékgépek piacára készült. Ezen koprodukciós munka gyümölcseként létrejött új processzorról egyébként még nem sokat lehet tudni, azonban a legtöbb szakértő úgy véli, hogy többek között alacsony órajele miatt nem túlzottan alkalmas szerverekben történő alkalmazásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!