JohnnyCage

IBM: Linux-alapú nagygépes rendszerek

A "Kék Óriás"-nak is nevezett International Business Machines (IBM) pénteken kiadta első olyan nagygépes rendszereit, amelyek kifejezetten Linux operációs rendszerhez készültek.

Az IBM képviselői szerint a szabad forrású, alternatív operációs rendszer az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a vállalati szegmensben, elsősorban a vállalatok -gazdasági visszaesést követő- költségcsökkentési lépései következtében. Az IBM szerint a két új modell, a kisebb vállalatok számára kínált iSeries, illetve a nagyobb teljesítményű zSeries rendszer a rivális Dell Computer és SUN Microsystems cégek által készített rack-alapú szervereknél hatékonyabb, és olcsóbb megoldást jelent.

"A két új rendszer egy fontos lépés megtételét követően jelenhetett meg. Ez az első alkalom, hogy az IBM kifejezetten a Linux operációs rendszerhez fejlesztett ki nagygépes megoldásokat. Az új modellek az első Linux-alapú mainframe (nagygépes) rendszerek" - mondta Peter McCaffrey, a két új modellel foglalkozó marketingcsoport igazgatója.

Az IBM "mainframe" rendszerei nagyszámú processzorral ellátott, igen erőteljes megoldások, amelyek elsősorban a '60-as, és '70-es években uralták a piacot. A '80-as évektől egyre inkább terjedni kezdtek az olcsóbb PC-k és szerverek, az IBM a közelmúltban azonban ismét fellendülést érzékelt a nagygépes megoldások szegmensében. Az óriáscég vezetői szerint a vállalatok túl költségesnek találják a szerverek tucatjait, illetve százait összefogó megoldásokat, amelyek a cégek hálózatait alkotják.

Az IBM egy ideje már támogatja a Linux nagygépes rendszereken való álkalmazását, a pénteken kiadott modellek azonban az első olyan mainframe rendszerek, amelyek kizárólag a Linuxot támogatják. "A Linux egyre fontosabb részévé válik a mainframe üzletágnak. Számos IT cég költségcsökkentési lépéseket hajt végre, amelyre hatékony megoldást jelenthet a Linux-alapú nagygépes rendszerek alkalmazása a Dell-Intel, illetve a SUN-Unix megoldásokkal szemben" - mondta McCaffrey.

A kisebb iSeries változat, amelynek ára 50 ezer dollár, hozzávetőleg 15 szervert helyettesíthet. A zSeries modell többszáz szerver helyébe léphet, ára pedig 400 ezer dollár. McCaffrey szerint egy átlagos nagygépes rendszer 750 ezer dollárba kerül. Az új, Linux-alapú megoldások további előnye az alacsony ár mellett, hogy konfigurálásuk rendkívül egyszerű, tette hozzá a vezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!