JohnnyCage

IBM: Már majdnem megtérült a Linux befektetés

Az IBM vezetőinek elmondása szerint a társaság közel áll ahhoz, hogy megtérüljön számára az az 1 millárd dolláros befektetés, amit az óriáscég a Linux elterjesztésére fordított.

A "Kék Óriás" valamivel több, mint egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a társaság mintegy 1 milliárd dollárt kíván a Linux operációs rendszerbe fektetni, amelynek elsődleges célja a Unix-klón bejuttatása a társaság teljes szervervonalába, az alkalmazások Linux-alatti elérhetőségének biztosítása, a cég szakembereinek megfelelő kiképzése, illetve a megoldások népszerűsítése.

"A befektetés már az első év szoftvereinek és rendszereinek eladásaiból majdnem megtérült a társaság számára" - mondta Bill Zeitler, az IBM szerver részlegének vezetője egy interjú során, a LinuxWorld konferencián tartott beszédét megelőzően. - Úgy véljük, jó helyre került a pénz, amelynek döntő része azóta már meg is térült - tette hozzá.

Zeitler arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a társaság melyik területre pontosan mennyi pénzt áldozott, és melyik terület mekkora bevételt termelt ezidáig, illetve fog termelni az IBM számára. A vezető annyit azonban elmondott, hogy 2002-ben a társaság Linux-szal kapcsolatos, várható bevételei mintegy 50 százalékkal felül fogják múlni a tavalyi eredményeket.

Az IBM Linux-iránti elkötelezettségét azok a közelmúltban kiadott nagygépes rendszerek is bizonyítják, amelyek kizárólag az alternatív operációs rendszert támogatják. Az IBM napokban bejelentett, Linux-alapú mainframe rendszerei várhatóan márciusban jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johann #12
    Kedves AL:
    De igen is hogy szóba jön vállalati környezetben a Linux,nálunk is van 1 rakás belöle!És ha jól tájékozott lennél,akkor sok állami szervezet, (pl. asszem Vas megyei bíróság) teljes rendszere Linuxokon fut!
    Nálunk Fileserver-ként is Linux üzemel,sokkal jobb teljesitménnyel mint amilyet 1 Windowstól várhatsz (Samba)!Most nem írom le miért mert 1 kicsit hosszadalmas lenne!
    Másrészt nem az ovi-ban tanultam a WinNT-t hanem a Számalkban, ahol majdnem letettem az MCP vizsgát, csak sajnáltam érte az a 15e forintot, mert 2 év után szart sem ér! (Meg egyébként sem illene egy Linuxmániáshoz 1 MCP:))
    De így utólag elárulhatnád mire is lehet még használni 1 DomainContollert, mármint beléptetésen kívül??? Ugyanis mi tanultuk, hogy a NT server nem más mint 1 regisztry-ben átpiszkálgatott Workstation!
    Ezzel sem értek egyet:
    "Bár még ma is van egy csomó funkciója a sima nt-nek is ami a linuxban még elvétve se..."
    Persze hogy nincs olyan a Linuxban mint az NT-ben, hiszen teljesen más rendszer!De mivel a Windows terjedt el ezért a kompatibilitásra törekednek, és nem pedig arra, hogy NT legyen a Linux-ból (Pfúj,még rágondolni is rossz!)!
  • Johann #2
    Az az igazság hogy én egyébként sem sok jövöt jósolok a peer-to-peer (majdnem egyenrangú cliens-server) architekturának!Mindenki tudja hogy egy nagy hálózatban ahol ~100 gép van, egyszerüen kezelhetetlen az adminisztráció. A WinNT server olyan mintha nem is lenne! Az összes feladata annyi hogy beléptessen és kifújt!
    Ráadásul egy olyan esetben, mint pl. itt nálunk is, ha a cliens-ek éppenséggel vastagkliensek, azaz minden frissítést minden gépen meg kell csinálni, hát mondhatom az ember lekívánkozik a földröl!
    A mai hálótechnika lehetövé tesz olyan gyors kommunikációt, hogy mindent 1 server teljesítsen!
    Tehát itt most azon van a hangsúly, hogy a nagygépes rendszereken kezd elötérbe kerülni a Linux alkalmazása! Ez azért van mert az igazi multiuseres rendszerek közül egyedül ez az ami a leggyorsabb ütemben fejlödik! Szemben a UNIX-okkal,vagy esetleg más (pl. VMS stb.) már-már háttérbe szoruló rendszerekkel!
    Ez az igazi ereje ennek a fejlödésnek, és én úgy látom ebben nem lehet ellenfél az M$!
    Nálunk még müködnek özönvíz elötti VMS-ek, és a WinNT jó mélyre elbújhat mellette megbizhatóság és minden olyan szempontból ami 1 operenciás rendszernél fontos és elengedhetetlen!!! Pedig 2 teljesen külön generációt képviselnek! :)