JohnnyCage

Kihelyezi az asztali rendszerek gyártását az IBM

A "Kék Óriás" bejelentése szerint a társaság egy, a Sanmina-SCI -vel kötött, három évre szóló, 5 milliárd dolláros üzlet keretében kihelyezi NetVista asztali PC sorozatának gyártását az utóbbi céghez.

A megállapodás szerint a Sanmina-SCI egy nyilvánosságra nem hozott összegért felvásárolja az IBM NetVista asztali rendszereit gyártó részlegét az Egyesült Államokban, illetve Skóciában. A két egységben dolgozó mintegy 980 IBM alkalmazott szintén átkerül a Sanmina-SCI -hoz.

Az elemzők szerint az IBM nem mást tett, mint nyereség nélküli negyedévek hosszú sorát, valamint egy rendkívül nehéz évet követően feladta PC üzletágát. Fran O'Sullivan, az IBM személyi számítógépek részlegének menedzsere azonban másképp látja a helyzetet. Elmondása szerint az IBM a lépéssel megerősítette az asztali számítógépek piacához való közvetlen kötődését.

A 2000 áprilisában bevezetett NetVista termékcsalád feladata az IBM előállítási költségeinek csökkentése, illetve az asztali rendszerekkel foglalkozó részleg nyereségessé tétele volt. Az új sorozat tulajdonképpen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a társaság a 2001-es évben már nyereségre számított az üzletágban. Az IBM számításait azonban keresztülhúzta a PC piac drasztikus visszaesése. A Kék Óriás most hasonlóképp tesz, mint a NetVista sorozat kiadásakor: Megpróbálja nyereségessé tenni a részleget.

Az IBM a többi vezető PC gyártóhoz hasonlóan dönteni kényszerült, hogy kihelyezi rendszereinek gyártását egy ázsiai partnercéghez, vagy átáll a "build to order" (rendelésre gyártás) stratégiára. A Sanmina-SCI -jal kötött megállapodás szerint a NetVista PC-k fejlesztési- és marketingtevékenységét a jövőben is az IBM végzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!