JohnnyCage

A szoftvercégek egyelőre várnak

A nagy szoftvercégek a tavalyi, meglehetősen gyenge év után ismét a fellendülés jeleit vélik tapasztalni, a szakértők egyelőre azonban óvatosak a közeljövőt illetően.

"Még nem jutottuk ki a szakadékból" - mondta Thomas Berquist, a Goldman Sachs egyik elemzője. "Amennyiben azonban a gazdaság továbbra is adni fog némi életjelt, és az első negyedéves eredmények felülmúlják a várakozásokat, az minden bizonnyal a mélypontból való kilábalást fogja jelenteni" - tette hozzá az elemző meglehetősen óvatosan fogalmazva.

Az elmúlt két hétben számos nagy szoftvercég hozta nyilvánosságra 2001 negyedik negyedévi piaci eredményeit, amelyek a megelőző év azonos időszakához képest rendre visszaesést mutattak, a tavalyi harmadik negyedévhez képest azonban már némi javulás volt érzékelhető.

"A jó hír, hogy 2001-nek vége van" - mondta Thomas Siebel, a Siebel Systems Inc. elnök-vezérigazgatója. A meglehetősen optimista vezető a 2002-es évre mintegy 15 százalékos növekedést vár, amely kissé meglepte az elemzőket. Nem minden társaság látja azonban ilyen derűsen a közeljövőt. A világ legnagyobb szoftvercégeként nyilvántartott Microsoft Corp. például a várakozásoknál némileg jobb eredményeket ért el a tavalyi év utolsó negyedében, a társaság azonban mégsem vár jelentős fellendülést az idei évben.

"A dolgok némileg javultak 2001 negyedik negyedévében" - mondta Charles Phillips, a Morgan Stanley elemzője. "Az emberek a fellendülés jeleit tapasztalják. Ennek ellenére csak kevesen merik biztosan állítani, hogy az ipar ismét növekedésnek indult. Úgy vélem, a legtöbben óvatosan optimisták egy, az év közepére tehető fellendülést illetően, de csak néhányan várnak jelentős növekedést a közeljövőben."

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a tavalyi végén tapasztalt fellendülés még nem jelenti a mélyponti helyzet végét, mivel az év ezen időszakában mindig növekedés tapasztalható. Az elemzők szerint az idei év első negyedének eredménye sokkal inkább mérvadó lehet, mivel az első negyedév tradícionálisan gyenge eredményeket szokott hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!