JohnnyCage

AMD: Erősödő eladások

Napokkal az Intel hasonló lépése után az Advanced Micro Devices (AMD) is nyilvánosságra hozta 2001 negyedik negyedévi, hivatalos eredményeit, amelyek mérsékelt fellendülésről árulkodnak a tavalyi év végén.

Mint ahogy azt az elemzők várták, az AMD piaci eredményei a tavalyi év utolsó három hónapjában felülmúlták azt az előjelzést, amelyet a társaság korábban egy alkalommal már pozitív irányba korrigált. A javuló piaci kilátások, illetve az erősödő eladások miatt a társaság arra számít, hogy az idei második negyedévben már ismét nyereségessé válik.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) központú társaság a december 31-ével véget ért három hónapos időszak alatt mintegy 951,9 millió dollár bevételre tett szert, amely a megelőző év azonos időszakához képest 19 százalékos visszaesést jelent. A tavalyi harmadik negyedév 765,9 millió dolláros bevételéhez viszonyítva azonban már jelentős javulás tapasztalható.

A várakozást felülmúló bevételek ellenére a társaság kismértékű, 15,8 millió dolláros veszteséget termelt az időszak alatt, ami részvényeknént 5 centet jelent. A Wall Street-i elemzők korábban részvényenként 18 cent veszteségre számítottak. A 2000-es év utolsó negyedévében a társaság 178 millió dollár nyereséget ért el. A várakozásokat felülmúló bevételeket a társaság szerint az AMD processzorok átlagárának 90 dollárra emelkedése okozta, amely elsősorban az Athlon XP processzorok megjelenésének tudható be.

Az idei első negyedévben a társaság 900 millió dollár bevételre számít kisebb veszteség mellett. Az AMD vezetői azonban úgy vélik, a társaság a második negyedévben már ismét nyereséges lehet, és a 2002-es év egészét tekintve is nyereséges lesz. Az AMD 2001-es bevétele 3,9 milliárd dollár volt, ami 16,2 százalékkal kevesebb a társaság előző évi eredményénél. 2000-ben a chipgyártó 983 millió dollár nyereséget ért el, a 2001-es év azonban 60,6 millió dollár veszteséget hozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • JTBM #9
  Érdemes megtanulni dollárban számolni, mert a forint szinte követhetetlen, a nagy számok miatt. 15,8 millió dollár egy AMD nagyságú cégnél nullszaldó, semmi.
 • Kis-Bob #7
  Az azé' még nem
 • _HABLA_ #5
  Nem értem ebben hol a vicc, de lehet, hogy csak én vagyok lemaradva.
 • Laalee #3
  jaja