Csabi

Tovább csökkent a forgalom a PC-k piacán

Tavaly a PC-k piacán a kereslet folyamatosan csökkent, és szinte az összes nagyobb gyártó a forgalom visszaesésére panaszkodott. A cégek az ősszel abban reménykedtek, hogy a Windows XP megjelenésével jelentősen megnő majd az érdeklődés azon számítógépek iránt, amelyek az új operációs rendszerre épülnek. Azonban a Windows XP sem segített sokat a piacon. Ezért a gyártók már csak abban bízhattak, hogy a hagyományosan jó forgalommal kecsegtető karácsony előtti időszakban megnő a kereslet. Szerencsére ez be is következett, sőt a vártnál több PC talált gazdára.

A karácsony előtti keresletnövekedés kétségtelenül segített a piacon, azonban az IDC legutóbbi felmérése szerint a PC-k világpiacán még így is 6,7 százalékkal csökkent a forgalom a negyedik negyedévben. Az IDC szakemberei azonban most már optimistábbak, ugyanis szerintük az Egyesült Államokban és Európában is növekedéssel lehet számolni. Loren Loverde, az IDC egyik igazgatója elmondta, hogy nem várhatók gyors változások, de a PC-k piaca lassan helyreáll.

Az IDC felmérése szerint a negyedik negyedév legjelentősebb eseményének az számított, hogy a PC-k világpiacán a Dell átvette a vezetést a Compaqtól. Sőt a Dell volt az egyetlen olyan nagyobb számítógépgyártó, amely 2000-hez képest jobb eredményeket ért el, hiszen a piaci részesedését 11,7 százalékról 14,2 százalékra növelte. A Compaq részesedése 11,2 százalékra csökkent a 2000 negyedik negyedévében mért 12,9 százalékról. A PC-k piacán a harmadik helyet a Hewlett-Packard foglalja el, a negyediket az IBM, míg az ötödiket a Fujitsu Siemens. A HP a PC-k 8 százalékát gyártotta a vizsgált időszakban, míg az IBM részesedése 7,4-ről 6,2 százalékra csökkent. A Fujitsu Siemens megtartotta a 4,9 százalékos piaci részesedését.

Az IDC szerint a Dell az Egyesült Államokban különösen jól szerepelt, hiszen a részesedése elérte a 27,5 százalékot. A céget az eladások tekintetében a Compaq és a HP követte. A Dell sikereit jól mutatja, hogy körülbelül 3 millió darab PC-t szállított, amely több mint amennyit a Compaq és a Gateway összesen értékesített.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #2
    Ugynézki jelenleg az emberek keze alatt lévő gépek többsége alkalmas a WindowsXP futtatására...