Franczy

A Microsoft legfrissebb gazdasági mutatói

A Microsoft képviselői a napokban nyilvánosságra hozták a cég legfrissebb gazdasági mutatóit, melyek túlszárnyalták ugyan a szakértők korábbi várakozásait, azonban a Microsoft tavalyi jogi hercehurcái nélkül még sokkal jobbak is lehettek volna.

A Microsoft a második üzleti negyedévben 2,28 milliárd nettó jövedelemre tett szert, ami részvényenként 41 centet jelent, azonban amennyiben a cégnek nem kellett volna folyamatosan a peres ügyeivel foglalkoznia, akkor a részvényenkénti érték a 49 centet is elérte volna. A Microsoft egy évvel ezelőtt 2,62 milliárd dolláros nettó jövedelemről számolt be, mely részvényenként 47 centet jelentett, a mostanit megelőző üzleti negyedévben pedig 2,9 milliárd dollár volt a szoftvercég nettó jövedelme, igaz ebben az összegben a különböző befektetési kiadások nem szerepelnek. A Microsoft az idei üzleti év második negyedévében egyébként 7,74 milliárd dolláros bevétellel büszkélkedhet, mely összeg 1 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti 6,55 milliárd dolláros bevételnél. A gazdasági szakértők a mostani hivatalos bejelentést megelőzően a Microsoft bevételeit illetően nagyjából egy állásponton voltak, azonban a cég nyereségét illetően jelentősen különböztek egymástól a vélemények és az előrejelzések.

Szakértők a Microsoft mostani bejelentését követően arra figyelmeztetnek, hogy a bejelentésben közölt gazdasági mutatókat annak ismeretében kell tekintenünk, hogy a Microsoft számára az elmúlt hónapok rendkívüli fontossággal bírtak, hiszen számos új terméket és szolgáltatást vezetett be a szoftvercég, mely újdonságok piaci bevezetése nem kis összegekbe került. Mint az köztudott, a Microsoft óriási pénzeket fordított és fordít továbbra is első játékkonzoljának, az Xboxnak a népszerűsítésére, valamint a Windows XP operációs rendszer is egy tökéletesen megtervezett promóciós kampány közepette debütált a közelmúltban. Ezzel párhuzamosan a Microsoft a különböző egyéb szoftveralkalmazások piacán némi visszaesést könyvelhetett el, ezen piaci szegmens pedig rendkívül fontos a szoftvercégnek, hiszen nyereségének több mint 40 százalékára ebben a szegmensben tesz szert. Summa summarum, a Microsoftnak egy percig sem kell aggódnia amiatt, hogy a közeljövőben esetlegesen komolyabb anyagi nehézségek sújtanák a céget, mindenesetre a szakértők úgy vélik, hogy amennyiben a cég egy-két dolgot másképp csinált volna, akkor akár jelentősen jobb eredményeket is elérhetett volna, persze utólag mindig könnyű okosnak lenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _HABLA_ #5
    Kösz már képben vagyok
  • _HABLA_ #3
    the hole that eats my ram??
  • CAD #1
    Kivancsi vagyok mennyi lesz ebbol a nyereseg... mert bevetel az viszonylag kicsi, de piaci ertek es nyereseg tekinteteben az elso helyek egyiket viszi az MS a vilag cegei kozott.