Franczy

Robbanás várható az LCD piacon

Mint az köztudott, a komplett számítógép konfigurációk és a különböző számítógépes perifériák eladási mutatói nagyjából 2000 augusztusa óta elszomorító képet mutatnak, azonban van a hardver piacnak egy olyan szegmense, mely az elmúlt hónapokban mind gazdasági, mind technológiai tekintetben rohamos fejlődésen ment keresztül. Ez nem más, mint az LCD (Liquid Crystal Display) kijelzők piaci szegmense, mely szegmens mostani eladási mutatói sokakat a PC piac aranykorának (90-es évek közepe) eladási mutatóira emlékeztetnek.

Rhoda Alexander, a monitorok piackutatásával foglalkozó Stanford Resources-iSuppli cég igazgatója az üggyel kapcsolatban a napokban azt nyilatkozta, hogy míg a 2000-es esztendőben csak 6,4 millió darab lapos, azaz LCD monitort adtak el világszerte, addig a tavalyi évben már több mint kétszer ennyit, egész pontosan 13,5 millió darabot, vagyis az LCD piacon mostanság tapasztalható fejlődés több mint dinamikus. Alexander szerint az LCD piac számára az idei esztendő is rendkívül sikeres lesz, ugyanis az előrejelzések azt mutatják, hogy az otthoni és üzleti felhasználók 2002-ben összesen mintegy 23,5 millió LCD monitort vásárolnak majd világszerte, sőt elképzelhető, hogy az eladási adatok egy év alatt újfent megduplázódnak. Szakértők szerint az LCD technológia térnyerésében óriási szerepe van annak, hogy a Dell Computerhez és az Apple Computerhez hasonló nagy számítógépgyártó cégek kiállnak az LCD kijelzők mellett, vagyis egyre több LCD monitoros konfigurációt hoznak forgalomba. Ezen nagy cégek egyébként nagyon komoly összegeket ölnek abba, hogy különböző promóciós tevékenységeken keresztül a felhasználókat megismertessék az LCD monitorok által nyújtott előnyökkel, vagyis többek között a teljesen lapos kijelzővel, a kis méretekkel és a minimális áramfelvétellel.

Egyes szakértők szerint a jelentős mértékű árcsökkentések következtében az LCD kijelzők annyira népszerűek lesznek az idei esztendőben, hogy a gyártók egyszerűen nem tudnak majd annyi LCD monitort piacra dobni, amennyire igény mutatkozik. Az LCD monitorok közül a 15 colos képátlóval rendelkező modellek a legkelendőbbek, így várhatóan ezen monitorok piacán fordulhat elő a legnagyobb hiány. Az LCD árak közelmúltbéli csökkenéséről egyébként mindent elmond, hogy míg 1997-ben 2000 dollárba került egy 14 colos, azaz low-end LCD monitor, addig ma, azaz 2002-ben a kiváló minőségű 15 colos modellek már pár száz dolláros áron megvásárolhatók. Arról sem szabad megfeledkeznünk azonban, hogy egyes piaci elemzők azzal fenyegetnek, hogy az LCD monitorok elterjedését követően, már az idei évben komoly árnövekedéssel kell számolnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OliApa #37
    Hagyjátok már ezt a "lassú" szöveget! NEM LASSÚ! Mikor néztél utoljára TFT? A srácaim Kvékeznek vele, 800x600-ban, se' nem lassú, se' nem maszatos, életlen. Az Isane 1024x768-ban hibátlan látványt nyújt. Az első laptopok voltak lassúak, de azóta már egy hullámos papagáj is leélte az életét.
  • _HABLA_ #36
    Én elszarom, hogy mi lesz a szememmel amíg ellátok a monitorig, vezetni meg már azelőtt is szemüvegben vezettem többnyire. Az előző monitorom egy LG 77i volt 85 Hz-n néztem és soha nem zavarta a szememet most egy egy Samsung SM 950p plusom van ez 100-on megy akinek még ez is bassza a szemét az inkább vetesse ki. A 60 Hz viszont tényleg bántja a szemem, legfeljebb nem rakom fel 1920x1440-ig, de őszintén ki használja ott a monitorát? De legalább megvan a lehetőség. Aki szerint a TFT-knek jobb a kontrasztja és a színhűsége az vagy nagyon elfogult vagy gyengénlátó vagy színvak vagy totál igénytelen. Lehet választani. Az LCD fő előnye a mobilítás, míg egy CRT-t kínszenvedés hurcolászni. Engem a TFT-ben nem a kevesebb szín zavar a legjobban hanem a lassú működése ami miatt egy nagysebességű játékra alkalmatlan, videonál észrevehető, office alkalmazásokhoz viszont tökéletesen megfelel.
    Mindkettőnek van előny és hátránya, de arra amire én használom nekem a CRT ma még sokkal jobban megfelel.
  • AtisH #35
    Kicsit visszatérve a főcímre szívesen vennék egy olyan árrobbanást a lapos képernyők piacán, mint amilyen nemrég volt a RAM-oknál.:-))))) És ha úgy lenne, akkor nagyon sok CRT párti váltana TFT-re. Már csak azért is, mert a magyar piac igen-igen árérzékeny.
  • OliApa #34
    Így van. Meg kell nézni mindkettőből néhány típust és össze kell hasonlítani. Okoskodás helyett többet ér a látvány. Mindkettő típusnak van előnye és hátránya is, mérlegelni kell, mivel kötök kompromisszumot. Az TFT-k mára megfizethetők, 2-3 éve kb ennyit fizettünk egy jó 17" CRT-ért.
  • OliApa #33
    Egy Samsung SyncMaster 151B-t vettem. Ez egy új termék, a max képfrissítése 75 Hz. A www.samsung.hu -n leírást találhatsz róla. 170egynéhány ezer volt meg ÁFA lett volna.
  • OliApa #26
    A kontrasztról. Megnéztem nagyítóval a 2 féle monitort és a következőt tapasztaltam. A TFT a legnagyobb felbontásban, amikor minden dióda egy pixel, áthatás nélül jeleníti meg az egy pixelt, míg a CRT-nél bizony bekavar a szomszédba. EZÉRT tűnik a TFT határozottan kontrasztosabbnak. Hogy aztán a laborban mit mérnek, ki nem sz@rja le.
  • OliApa #25
    Ja. És nehéz volt jól. . . :)
  • OliApa #24
    Kedves kézzel festett, népművészeti motívumokkal ellátott mázas cserépedény! Az elforgatott monitornál NEM KELL oldalra scrollozni, most sem, ahogy írok neked.

    Felőlem lehet 1 HZ is a frissítés, ha NEM VILLOG!

    Egetverő a különbség, főleg nappali fénynél a CRT-hez képest. A TFT-t erős fényben is tökéletesen látni.
  • OliApa #21
    Nem. Elforgatom 90°-al. A monitor installCD-jén van egy program, amelyikkel egy gombnyomásra átvált 768x1024-re. Nem kell annyit görgetni. :)
  • _HABLA_ #20
    Oldalára állítva használod a monitorod?