JohnnyCage

Wall Street: Az nVidia az év részvénye

Meglepő, de az amerikai tőzsde legjobban szereplő részvénye a 2001-es évben egy technológiai cégé volt, mégpedig a grafikus processzorokat és alaplapi chipkészleteket fejlesztő nVidia Corp.-é, amely társaság részvényének értéke megnégyszereződött 2001-ben.

Az nVidia Corporation, amely többek között a szoftveróriás Microsoft Xbox nevű játékkonzoljának grafikus chipjeit is gyártja, 2001-ben 300 százalékos növekedést ért el részvényárfolyamában, az első helyen végezve ezzel a Standard & Poor 500-as indexében.

A társaság 16,50 dolláros árfolyamon kezdte a 2001-es évet, az elmúlt napokban pedig 66,90 dolláros árfolyamon zárta azt annak ellenére, hogy mindeközben részben lezajlott a chipipar eddigi legnagyobb visszaesése, legkomolyabb válsága, és számos más cég kritikus helyzetbe jutott. A Santa Clara-i (Kalifornia) társaság mindazonáltal reméli, hogy a cégnek sikerül elkerülnie a korábbi győztesek sorsát.

2000-ben még az energiaóriás Enron Corp. vitte el a pálmát, a társaság részvényárfolyama a homályos pénzügyek miatt azóta azonban 83,13 dollárról alig 60 centre esett. Egy évvel korábban, 1999-ben a Qualcomm Inc. végzett az első helyen, a társaság később azonban szintén visszaesett, mégha nem is olyan drasztikus mértékben, mint az Enron.

Az nVidia részvények 300 százalékos árfolyamemelkedése mellett a Standard & Poor 500-as index az elmúlt évben 16 százalékot esett vissza. A rendkívül népszerű grafikus chipgyártó azonban mit sem törődött a visszaesésekkel, és csak 2001 harmadik negyedévében 60 százalékos bevételnövekedést ért el.

Az elmúlt nyár folyamán az elemzők még azt várták, hogy a társaság részvényeinek árfolyama az ATI Technologies-ben megtestesülő konkurencia megerősödése következtében vissza fog esni, mindez azonban nem történt meg. Egyesek az nVidia részvényárfolyamának 15 dollárra való visszaesését várták 2001 végére, ami teljesen hibás előjelzésnek bizonyult.

Marc Klee, a John Hancock Technology Fund egyik menedzsere úgy véli, az nVidia részvényárfolyamára a konkurencia támadásai 2002-ben negatív hatást gyakorolhatnak, a korábbi győztesek drasztikus visszaesése az nVidia esetében azonban semmiképpen nem várható. Elmondása szerint a Qualcomm és az Enron esetében a szakértők túl biztosak voltak a lendületes növekedés folytatódásában, amely azonban nem valósult meg, és a részvényárfolyam hirtelen zuhanásnak indult. Az nVidia esetében a 2002-es évi előjelzések kevésbé optimisták, és túlzók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!