Franczy

Intel: relatíve jó évzárás 2001-ben

Piaci elemzők szerint az Intel a 2001-es esztendőt kiváló eladási mutatókkal zárta, mely nagyrészt annak köszönhető, hogy a chipgyártó óriáscég az év utolsó heteiben a korábbi negyedévekhez képest több processzort tudott eladni. Az eddig nyilvánosságra került eladási adatok azt mutatják, hogy az Intel a tavalyi év negyedik negyedévében mintegy 6,96 milliárd dolláros bevételre tett szert, mely összeg némileg nagyobb, mint az Intel által korábban előrejelzett 6,7-6,9 milliárd dollár. Az eladási adatokból az is kitűnik, hogy az Intel 2001 utolsó negyedévében 10 százalékkal több processzort adott el, mint az azt megelőző negyedévben, miközben ezen időszak alatt az eladott processzorok átlagára némileg növekedett, vagyis a cég bevételeinek növekedésében ez is közrejátszott.

"Minden bizonnyal a minden eddiginél komolyabb promóciós tevékenységnek is része volt abban, hogy az Intel az elmúlt negyedévben megközelítőleg 10 százalékkal növelni tudta eladásait. Ez a 10 százalékos növekedés egyébként azt jelenti, hogy a chipgyártó 2001 utolsó három hónapjában több mint 32,5 millió darab processzort adott el, mely mennyiség mintegy 3 százalékkal nagyobb a korábbi előrejelzéseinknél, vagyis az Intel ilyen szempontból mindenképpen meglepett minket" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Ashok Kumar, piaci elemző.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint az Intel a piaci körülményekhez és az általános gazdasági lassuláshoz képest elég jól zárta az elmúlt esztendőt, azonban kétségtelen, hogy az Intel eredménye csak relatíve számít jónak, hiszen egy minden nehézségtől mentes évben a tavalyinál sokkal jobb eredmények elérésére is képes lenne egy Intelhez hasonló méretekkel rendelkező óriáscég. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy az Intel jobban is teljesíthetett volna 2001-ben, amennyiben mindig a piaci igényeknek megfelelő mennyiségű processzort gyártott volna. Itt most többek között arra kell gondolnunk, hogy az utóbbi hónapokban világszerte hiánycikknek számítottak a magasabb működési frekvenciájú Pentium 4-es processzorok, olyannyira, hogy még a számítógépek gyártásával foglalkozó Dell Computer is elszámolta magát ez ügyben, vagyis egy ideig egyetlen darab 2 GHz-es Pentium 4-es processzor sem volt a Dell raktáraiban. A neves Merrill Lynch piackutató cég szakértői szerint egyébként számos egyéb tényező mellett a Pentium 4-es chipek hiánycikké válása is nagy szerepet játszott abban, hogy a konkurens AMD növelni tudta piaci részesedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!