Franczy

Változások az AMD ütemtervben

Azt hiszem nem tévedek, ha azt állítom, hogy a processzorpiacon eddig talán még sohasem volt olyan kemény konkurenciaharc, mint mostanság. A 2001-es esztendő processzorfronton szerintem semmiképpen sem tekinthető az Intel évének, mindenesetre az év végére a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel is piacra dobott egy jelen pillanatban elég versenyképesnek tűnő processzort, mégpedig a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő, Tualatin magos Celeront, melyből a közeljövőben várhatóan egymás után jelennek meg az alacsonyabb-magasabb frekvenciájú változatok. Természetesen az AMD sem szeretne lemaradni ebben a piaci szegmensben, így a cég a közelmúltban néhány változtatást hajtott végre a közeljövőre vonatkozó roadmapjén.


Az AMD mihamarabb szeretne áttérni a 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő, Appaloosa magos Duron processzorok gyártására, azonban mivel a cég drezdai üzemének 0,13 mikronos gyártási kapacitása véges, egyelőre kérdéses, hogy Duron fronton egészen pontosan mikor kerül sor a technológiaváltásra. Az AMD ezen időpontig értelemszerűen a Morgan magos Duronokat gyártja tovább, azonban a legfrissebb AMD roadmap szerint az új, nagyobb frekvenciájú Morgan magos Duronok a korábban tervezettnél korábban látnak napvilágot. Ezek szerint valamikor 2002 első negyedévében debütál az 1,3 GHz-es frekvenciájú, majd a második negyedévben az 1,4 GHz-es frekvenciájú változat. Magyarul ez egyébként nagyjából azt jelenti, hogy az Appaloosa magos Duronok jövő év harmadik negyedévében esedékes megjelenéséig az aktuális csúcs Celeronok frekvenciája mintegy 100 MHz-cel mindig magasabb lesz a csúcs Duronokénál. Az azonban nem lehet kérdéses, hogy az AMD 0,13 mikronos csíkszélességű processzormagjában sokkal nagyobb tartalékok lakoznak majd, mint a maximálisan nagyjából 1,5-1,6 GHz-ig skálázható Tualatin magban, mely jelen pillanatban mindenképpen jó választásnak tűnik, azonban vitathatatlan, hogy a Pentium III termékcsalád napjai meg vannak számlálva, az pedig felettébb furcsa, hogy a korábbi híradások szerint az Intel a következő generációs, P4-alapú Celeronokat 0,18 mikronos gyártási technológiával kívánja majd gyártani.

Ami az Athlon XP chipeket illeti, egyre biztosabb, hogy már 2002 első negyedévében napvilágot látnak az első 0,13 mikronos csíkszélességű, Thoroughbred magos Athlon XP-k. A Palomino magról egyébként el lehet mondani, hogy elég rövid pályafutása lesz, ugyanis az AMD jelenlegi tervei szerint a január 7-én debütáló 1,667 GHz-es frekvenciájú Athlon XP 2000+ lesz az utolsó Palomino magos AMD CPU, melyet a hasonló frekvenciájú, valamint az 1,8 GHz-es Thoroughbred magos Athlon XP követ majd a sorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #10
    "Szerintem igen és úgyérzem kell ez a verseny ,jobb,ha proci jobban fejlődik mint a programok !"

    A dolog szerintem épp fordítva van.
    Ha a programok fejlődnének, iszonyatosan sokmindent ki lehetne hozni egy x évvel ezelőtti konfigból is. De a folyamatosan sokszorozódó 3d-s teljesítmények dacára egy mai átlag v. akár átlagon felüli játék is számomra elkeserítően silány grafikai színvonalú, noha a gépigénye 3x-osa egy 2 évvel ezelőtti --amúgy csodálatos-- grafikájú játéknak. Ezek persze csak a játékok, de szvsz ez a többi alkalmazásnál sincs sokkal másképp.
  • marque #2
    Nem lehet jó érzés úgy procit venni, hogy mire hazaérsz vele a boltból, már letudott modell..
    Ergh..

    Mire berakod a gépedbe, első dolgod a saját teszteláések helyett a neten lévő újabb procitesztek elemzése, majd hamarosan árlisták bújása, hogyan tudnál upgradelni..

    Ezt a félőrületet jelenti ez az, agyonajnározott konkurenciaharc..

    "Ez csak nekünk jó" - szól a közhely, de valójában ez csak nekik jó, szimulálják a felhasználót és stimulálják az eladásaikat..