Franczy

AMD: a világ leggyorsabb CMOS tranzisztora

Az Advanced Micro Devices (AMD) képviselői a tegnapi nap folyamán bejelentették, hogy a cég boszorkánykonyháiban elkészítették a világ leggyorsabb, azaz legkisebb kapcsolási idejű CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) tranzisztorát. A cég képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a legfejlettebb technológiák segítségével előállított újgenerációs CMOS tranzisztor kapuhossza mindössze 0,015 mikron, azaz egész pontosan 15 nanométer, és hogy a cég reményei szerint a következő generációs AMD mikroprocesszorok esetében már ilyen kifinomult technológiával készülő tranzisztorokat alkalmaznak majd.

Az AMD szerint a most bemutatott CMOS tranzisztor prototípus rendkívül fontos mérföldkövet jelent a maga nemében, ugyanis az ilyen tranzisztorokra épülő új mikroprocesszorok az évtized végére a jelenlegi processzorokhoz képest mintegy hússzor több tranzisztort tartalmaznak majd, mely a legrosszabb esetben is tízszeres teljesítménynövekedéssel kecsegtet. Az AMD új tranzisztoráról egyelőre nem túl sok konkrétumot lehet tudni, de a cég vezető technológusai az e héten Washingtonban megrendezésre kerülő IEDM 2001 (International Electron Devices Meeting) konferencia keretein belül várhatóan számos technológiai részletet elárulnak majd az újdonsággal kapcsolatban. Az IEDM konferenciáról egyébként annyit érdemes tudni, hogy az egyik legrangosabb, évenként megrendezésre kerülő szakmai konferencia, melyen a félvezetőiparban érdekelt nagyobb cégek mérnökei és tudósai vesznek részt.

Visszatérve az AMD által most bejelentett újgenerációs CMOS tranzisztorra, az AMD szerint az újdonság 15 nanométeres kapuhosszúsága révén kulcsszerepet játszik majd a 0,03 mikronos, azaz 30 nanométeres gyártási technológiával készülő processzorok esetében, mely chipekre azonban még jó darabig várnunk kell, hiszen a félvezetőipari gyártási technológiák körülbelül 2009-re érik el az ilyen finom csíkszélességű processzorok előállításához szükséges fejlettségi szintet. Az AMD roadmapje, azaz ütemterve szerint is körülbelül 2009-re tehető, mire a 0,03 mikronos csíkszélességű processzorok sorozatgyártásra kerülnek, mely chipek egyébként a jelenlegi tervek szerint 300 milliméteres szilíciumszeletekből készülnek majd.

Az AMD új tranzisztor prototípusáról ezenkívül tudni lehet, hogy működéséhez 0,8 V-os feszültséget igényel, kapcsolási ideje pedig 0,3 pikoszekundum, ami azt jelenti, hogy a tranzisztor másodpercenként mintegy 3,33 billió kapcsolásra képes, ez pedig pestiesen szólva nem semmi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #17
    jee mi minden valtozott tavaly dec ota :) p4-et azota se vennek csak mostmar a barton-t vagy a clawhammert varom....
  • Veriel #16
    Northwood.
    Kicsit meg varok, ogy lejjebb menjen a 2.4 gigas, aztan johet...
    Megnezem azt az AMD procit, ami lenyomja.
  • tomcs #14
    ha az ara lentebb lenne, es kiadnanak nagyobb orajelueket is akkor mar ez nem lenne olyan biztos. ugy tudom a tualatinban meg hatalmas tartalekok vannak ami mar nem lesz kihasznalva mert tul nagy verseny lenne p4-nek sajna.
  • tomcs #12
    ez nem jelent semmit, szerintem ez inkabb az alapkutatashoz tartozik, es kesz aramkori elemek tomeggyartasat pont az amd nem tudta megoldani sehogyse 0.13 mikronon. hangsulyozom amit az elobb, az intele mar a boltban van. amugy szerintem is hiba hogy nem viszik tavabb a tualatin vonalat, a p4-et meg hagynak nagyon high-end cuccnak (bar annak nem jo) amig ki nem novi a gyermekbetegsegeit. mondjuk az a willamette celeron nagyon durvan hangzik, azt megse kene. de ha a tualatinbol kihoznak amit lehet amd nagy bajban lenne. mellesleg. alaplapot sem azert nem kell amd-hez cserelni mert szeretnek teged, hanem azert mert nem tudnak 0.13-on gyartani, ha majd vegre lesz nekik is olyan egyszer jovore az ev elejen-kozepen akkor ahhoz is kell majd valoszinuleg.
  • tomcs #10
    megint atmentunk intel-amd-be. bar mast nem is vartam. mindenesetre kar olyan kijelenteseket tenni hogy melyikuk all elorebb, intel mellett szol hogy egy ilyen eros es jol megcsinalt dolgot mint a tualatin csak ugy a kukaba vagjanak mert nem illeszkedik a kesoi terveikbe..vegulis nekik mar VAN 0.13 mikronos cuccuk, bemész a boltba és megveheted, mig amdnel errol csak almodnak. mas kerdes, ar/teljesitmeny viszonylatban amd vezet, de ki tudja. a willamette 1 elcseszett, dolog, de hat akkor hasonlits ossze 1 katmai cuccot meg egy tualatint..szal northwood attol meg lehet alazni fog mindent. megint mondom, nem orulnek ha amd becsodolne, de joval nagyobb esely van ra, mint arra hogy ket "het mulva agyonverik az intelt", mint egyesek irjak. amugymeg amd se azert ilyen olcso, mert ok szeretik a felhasznalokat az intel meg nem, hanem ha egy picit is dragabb lenne akkor picit se erdekelne a komolyabb vevoket, marpedig a tehenszarosbödönyei pistike es a 3 falura kiterjedo kvek klanja nem fogja eltartani az amd-t.
  • Icebird #8
    Örülök neki hogy az AMD feljlesztget és igy legalább erős konkurense az INTEL-nek. mert ha nem lenne AMD ,az INTEL a barbérjain ülne.
    Igy legalább neki áll az INTEL is valami okosságot fejleszteni.
    De valjuk be öszintén az AMD még mindig csak egy REZSO. A hülye AMD-sek még nem jöttek rá hogy kétszer tudnának kaszálni.1. eldnák mint processzor ,2. meg mint rezso :)))
  • tomcs #7
    hwsw rulez..aszinkron technologiarol meg sokat lehetne meselni, en nem vagyok benne annyira, lenyeg az ha amd mindent 1 lapra tenne fel es nekiesne az aszinkron cuccoknak, reg becsodolne mire piacra adhato eszkoz jon ki belole..ez a legkisebb tranzisztor dolog pedig egyaltalan nem jelenti azt hogy technologiai elonyuk van, csak azt hogy jol elvannak az alapkutatassal foglalkozo embereik. viszont mire ezt beletervezik 1 prociba addig sok ido telik el, meg meg azt le is kell gyartani valahogy...
  • Tomcat.no1 #6
    Nos ismét egy újjabb teljesítménynövelő eljárás s ráadásúl op. rendszer optimalizációt sem igényel a nagyobb teljesítmény elérésére!!!! :))))))
    AMD már rég nem a koppintsuk le elvet követi!
    Én csak azt mondom, hogy az AMD is minimum egy király ha nem, a Király!!!!!!!!!!!!!