Franczy

Jönnek a szerverekbe szánt AMD Duronok

A legfrissebb AMD roadmapből, azaz ütemtervből kiderül, hogy az AMD még az idén forgalomba hozza az olcsóbb számítógépek piacára szánt Duron processzor belépőszintű szerverekbe szánt változatát, mely a közelmúltban debütált Morgan processzormagra épül majd, és lényegében abban különbözik az asztali számítógépekbe szánt normál Duron processzoroktól, hogy az AMD-760MP, illetve AMD-760MPX chipkészlettel szerelt duálprocesszoros alaplapokban is használható lesz.

Szakértők szerint érhető, hogy az AMD nem kapkodta el a többprocesszoros szerverekbe szánt Duron chipek forgalomba hozatalát, hiszen az eddigiekben még nem igazán voltak olyan megfizethető árú, duálprocesszoros Socket A alaplapok, melyekhez minden tekintetben kiválóan passzolt volna az új Duron processzor. Szerencsére az AMD újdonságának bejelentésével nagyjából egy időben megjelennek az első újgenerációs duálprocesszoros AMD alaplapok, melyek közül a leginkább említésre méltó talán az ASUS A7M266-D lesz, mely a fentebb említett AMD-760MPX chipsetre épül. Erről a chipkészletről annyit érdemes tudni, hogy az AMD-762-es North Bridge-re, valamint az AMD-768-as South Bridge-re épül, és hogy az AMD kifejezetten a többprocesszoros rendszerek piacára fejlesztette ki.

Az ASUS A7M266-D érdekessége, hogy a rá épülő rendszerekben nem feltétlenül kell Registered DIMM memóriákat alkalmazni, ugyanis az alaplap maximum 2 GB normál, ECC-s, vagy anélküli PC1600/PC2100-as teljesen normál DDR SDRAM memóriát képes kezelni, azonban említésre méltó, hogy a Registered PC1600/PC2100-as DDR memóriákból akár 4 GB-ot is képes fogadni. Ugyancsak fontos szempont lehet egy ilyen kategóriájú alaplap vásárlásakor, hogy működésre bírásához a gyártó szerint nem kell semmilyen különleges tápegység, persze azért a megfelelő teljesítményről nem árt gondoskodni. Ezenkívül az ASUS az A7M266-D esetében alkalmazza az úgynevezett ASUS C.O.P., azaz CPU Overheating Protection technológiát, mely az AMD MP processzorokba integrált hőérzékelő révén folyamatosan figyeli az alaplapba helyezett processzorok maghőmérsékletét. Amennyiben bármelyik processzor hőmérséklete meghaladja a beállított maximum hőmérsékletet, a technológia automatikusan visszafogja a rendszert, vagyis ily módon elkerülhetők a komolyabb károk. Az ASUS A7M266-D ezenkívül várhatóan a tuningőrültek körében is nagy sikert arat majd, hiszen esetében a rendszerbusz frekvencia, a Vio és Vcore feszültség is tág korlátok között állítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti #10
    most akkor ebbol a hozzaszolasodbol azt sikerult leszurnom, hogy vagy 2perccel kesik az orad, vagy 2 percig irtad a hozzaszolast:)
  • szucsati #9
    Én most, 2001. december 6-án, 21:36-kor éppen AMD-t vennék otthonra (az is van), de azert egy szerverbe még minidg húzódznék AMD-t tenni.

    Másrészt igaz, amit többen is emlegettek elöttem, hogy hülyeség egy alsókategóriás prociból duálosat csinálni.
    Most vagy nagy teljesítményre van sükség, és akkor duál p3, vagy elgé a kevés (ftp, http), akkor meg egy 486dx/p1/p2...
  • Bekomman #8
    Végre oda jutottunk hogy a procik teljesítménye akkora hogy a másodosztájúakat is szerverekbe rakják
  • Laalee #4
    hat nemtom adatbazis szervernek kell a sok cache, file szervernek meg minek dual proci...
  • fotel #3
    De ezek után még kevesebben veszik majd a drága cuccot.... bár valszeg valamiért ez is megéri nekik, majd kiderül - azért ott sem hülyék vannak;D