Franczy

Az új Intel Celeronok lenyomják az AMD Duronokat?

Úgy vélem, hogy nem tévedek akkor, ha azt mondom, hogy az utóbbi időkben az AMD valahogy mindig éppen időben, éppen jó processzorokat dobott piacra, az Intel pedig mintha nem igazán tudta volna, hogy éppen mit és mikor reagáljon az AMD lépéseire. A fanatikus Intel hívők ezzel persze gondolom nem igazán értenek egyet, azonban van egy jó hírem a számukra, ugyanis kedvenc processzorgyártójuk a Celeron fronton igen komoly támadásba lendül a konkurens AMD Duron chipek ellen.

A történet arról szól, hogy az Intel vezetői elhatározták, hogy a Celeron processzorokat is átállítják a közelmúltban debütált Tualatin magra, vagyis a nemrégiben bemutatott 1,2 GHz-es Tualatin magos Celeron processzor a közeljövőben kistestvéreket kap, melyek várhatóan kiváló ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek majd. A 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő régebbi Celeronok egy ideig még biztosan kaphatóak lesznek, azonban gondolom aki csak teheti, már a 0,13 mikronos csíkszélességű, 256 KB másodszintű gyorsítótárral szerelt újabb Celeronokat fogja megvásárolni.

Az új Celeronok nevükben egy "A" betűvel lesznek megjelölve, vagyis, ha egy számítástechnikai bolt árlistján a következőt látjuk: "Intel Celeron 1,0A GHz", akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kiszemelt chip már az újabb, Tualatin magra épül. Ez a jelölési szisztéma egyébként korántsem számít újnak az Intelnél, hiszen gondolom mindannyiótok emlékszik még az első generációs Celeronok esetére.

Kétségtelen, hogy az új Celeron processzorok teljesítményével nem lesz semmilyen probléma, hiszen az 1,2 GHz-es változat már bebizonyította, hogy komoly erők feszülnek a Tualatin magban, vagyis vélhetően az 1GHz-es, valamint 1,1 GHz-es frekvenciájú új Celeron procik is könnyedén felveszik majd a harcot az AMD újabb, Morgan magos Duron processzoraival. Az Intel malmára hajtja a vizet, hogy az AMD ezekből az új Duronokból nem tud eleget gyártani, az új Celeronok gyártásával azonban várhatóan semmi probléma nem lesz, persze elképzelhető, hogy ezen a téren az AMD-nek is sikerül majd belehúznia.

Tuning szempontjából az új Celeronoknak nem igazán lesz alternatívájuk, ugyanis különböző források szerint az 1 GHz-es változatok nagy része vígan működik 1,5 GHz-en is, ami nagyon hasonlít a jóöreg 450 MHz-es Celeron 300A processzorok esetére. A manapság kapható AMD Duronok korántsem ilyen tuningbarátok, vagyis sokak szerint a jövő év első, vagy második negyedévében debütáló, 0,13 mikronos csíkszélességű Appaloosa magos AMD chipekre kell várniuk azoknak, akik igazán jól tuningolható Duronra szeretnének szert tenni.

A Celeron 1,0A, valamint Celeron 1,10A típusjelzésű új Intel processzorok egyébként FC-PGA2 tokozásban kerülnek forgalomba, 100 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkeznek, a működésükhöz szükséges feszültség pedig 1,475 V. December 7-től kezdve az 1,0 GHz-es változat 74, az 1,1 GHz-es modell pedig 89 dollárba kerül, természetesen ezres tételben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marshal #83
    h3adSh0o7 !

    Én Duke-kal értek egyet.
    Otthon a pógárnak tök mindegy, hogy C766-tal vagy P4 2Gh-el nyomul a Quake3-mal. Sok memória, gyors vincsi. Ez az ami számít!
  • TIBI #81
    Fasza ezért érdemes volt Amd-t vennem!kurva drága alap lappal mert a sok Amd fan azt mondta hogy hű de jó!
  • marque #76
    "vagyis, ha egy számítástechnikai bolt árlistján a következőt látjuk: "Intel Celeron 1,0A GHz", akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kiszemelt chip már az újabb, Tualatin magra épül"

    Nah azért óvatosan, kezdőként én vettem már árlistán Celeron266A-nak jelölt prockót. Nem sokkal később persze megtudtam, hogy 266-ból egyáltalán nem létezett A-s típus, ígyhogy a okosan cache-esként vett cerkámnak zéró kesse volt, és buta vót mint a val@g.. :)
  • Pheel #75
    Gyakorlatilag az AMD olcsóbban adja ugyanazt a teljesítményt, de jelenleg kevés olyan területe van az otthoni felhasználásnak, ahová ne lenne elég egy max 1500-as proci.
  • mir #65
    hát ez a topic nekekm most kibaszotthosszú, nem olvasom végig, csak beleolvastam, meg a cikkre reagálnék: az AMD most egyszerűen gyorsabb. az athlon XP 1800+ meg 1900+ agyopnveri az intel féle 2 Ghz-s P4est...(nbem rossz egy 1.5 Ghz-s procitól, olcsóbb alaplappal, feleakkora árral és felennyiba kerülő memóriával nem?) és ez tény. de ez megváltozhat. könyen. most ez van. a northwood talán meg is változtatja. bár én ezt kétlem, nincs benne annyi újítás, mint azt az intel mndja. a duronok is gyorsabbak azonos óraejlen, mint a celeronok(és 1 kcsit olcsóbbak is) a különbség elég jelentős volt, bár ezekkel a tualtin magookkal azt hiszem eléggé minimálisra sikerült ezt redukálni. most már nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy a duronok jobbak, mint a celeronAk. viszont van itt egy megfontolandó doog: ha 1 celeron meg 1 duron olyan 1.2 Ghz körül kerü vagy 35 ezerbe... ki a fasznak kell az? most kkomolyan! 1 1.2 Ghz athlon sem több 35 ezernél%! nem is beszélve az 1600+ athlon XPről(ami az 1.9 és 2 Ghz-s P4en meg a 2 db. felette lévő athlon XPn kívül minden t ver) sem drágább 45ezer pénznél, nos akkor most komolyan mi az értelme venni celeront/duront? az 1 Ghz athlon agyonbassza mind a 2őt, cask még 1 kcsiit olcsóbb is...:D
  • Break #60
    A Win98 valóban 32 bites, DE:
    a 95 azért volt olyan instabil, mert még tartalmazott 16 bites kódokat. Aztán kijött a 98, amiben az volt a forradlami újítás, és azéert is volt stabilabb a 95-nél, mert egy csomó 16 bites kódot kiszedtek belőle. És a ME-ben tűntek el igazán a 16 bites kódok. Úgyhogy a win95/98 valóban 32 bites, de helyenként igenis tartalmaz 16 bites kódokat, mint azt már fentebb leírtam. Most lehet anyázni, de ez akkor is így van.
  • HealerGOD #57
    Már megint a jó öreg flame... :-)
    Szerintem, ha rám hallgattok mindenki olyan procit vesz amilyet akar, részemről AMD, de a másik ember attól még nem lessz több vagy kevesebb nálam, vagy bárki másnál, mert más a véleménye mint nekem.
  • Turmoil #54
    Ha már valaki hivatkozott az oc-re:

    http://overclockers.com/articles494

    Ezt is érdemes megnézni. Az XP 1600+ kb. 30% többlet az 1600-on futtatott Cerkahoz kepest. És az nem volt tunningolva, tehát...

    Tény és való, hogy a Tualatin egy nagyon kiforrott, stabil és jól teljesítő mag, és ha az Intel ebbe fektetett volna még és valahogy ~1700-ig el tudna menni vele hivatalosan, akkor nem lenne semmi baja. De ők inkább azon problémáznak, hogy kidobják (PIII), vagy ne dobják (új Cerka). Ha nem lenne drága, akkor még sokáig jó lenne otthoni gépekbe (pld. egy PIII-S proci egy ütős lapon). Amit P4 címen művelnek, az egyre inkább hasonlít valami gyenge kabaréjelenethez.
    Eközben az AMD még mindig 0.18-as procikat csinál. A Tualatin pedig 0.13-as. Szóval aki most itt jártatja a száját, hogy AMD nincs sehol, az számoljon utána, hogy mi fér majd bele a 0.13-as XP és Morgan vonalba??? Az a kicsi különbség, ami a Duronok és Cerkák között van, az kicsit meg fog billenni. Persze rövid időn belül jön majd az Intel is a P4 lebutított változatával, ill. a direkt olcsóbbra tervezett procival (talán Barton?), szóval megint nem lesz akkora különbség, max az árakban:)
    A P4-XP párosnál: a P4 2 GHz-nél jár, az XP 1600 körül. Ezeknél szintén egy kicsit az AMD felé billen a mérleg. 2002 elején jön mindkettőből a 0.13-as. Mindkettőben várhatólag 512K L2-cache. Az XP belemegy az eddigi SocketA alaplapokba (kb. 2005-ig biztosan nem vált az AMD!), a P4-nek talán nem kell új alaplap, de Intelnél nem lehet tudni. A procik között amúgy is van egy 2x-es szorzó árban. Olcsóban jobb. Sok ilyen van a piacon, nagy márka vacak termék (Pld. Sony CD-ROM. A név alapján majdnem megvettem, aztán lebeszéltek róla:)
    Akárhogy is számolom, az AMD-nél van egy kicsike technológiai előny, az Intelnél meg szenzációsan elkefélt stratégia. Az egyik fele a különböző tokozások miatti variálás (vállalati piacra mindegy, mert ott úgyis komplett gépet vesznek, ritka az upgrade), a másik az, hogy saját maga konkurenciája. Túl sok procit gyárt (3 millió 423-as P4 pld), aztán olcsón eladja, telítve a piacot egy időre, ezért nem megy a drágább proci piaca. Mire az felfutna, addigra jön egy újabb (most a Northwood) és amiatt nem tudja eladni a most gyártott cuccost:)
    Az más kérdés, hogy az AMD-s gépekhez is vesz az ember új alaplapot, ha szeretné az újabb dolgokat (DDR, UDMA66-100, USB2.0, FireWire, stb...), ha kevés pénzből gazdálkodik, akkor ezt szép lassan, lépésenként is megteheti, nem kell egy alkalommal sírva elengednie >200K Ft-ot:)

    Az Intelnek fel kellene ébrednie, és kicsit átgondolnia, hogy mit csinál. Ha nem erőből nyomulna, hanem átgondoltan cselekedne, akkor az AMD gondban lenne, de most nagyon úgy néz ki, hogy az Intel hajtja a vevőit az AMD felé:)))
  • Zerg #42
    Hat en is elmentem megnezni 1-2-nagyonsok tesztet.
    Itt irta valki, hogy 1600-ra huzott cerka megveri az XP1600+ -t a tesztek 50%-ban. Hat eleg erdekes, mivel mas oldalakon, meg csak meg sem kozeliti. Sok mindenre kepes am egy jo, vagy rossz bios beallitas. Mivel az Anandtol kezdve az osszes nevesebb oldalon rendre az AMD jobb, en inkabb nekik (es nem utolso sorban a sajat tapasztalataimnak) hiszek. Tovabba hajlamoak elfeldkezni az emberek, hogy egy 1600-on jaratott Cerka igen csak instabilla valhat, azert ezt is oda biggyesztik am a teszt vegere, csak el is kellene olvasni azt az angol szoveget, es nem csak a csikokat nezegetni, aztan utana boszen dumalni.
    Tovabba, az 1600+ -os XP-t minden gond nelkul stabilan lehet huzni 1600-1700 MHz-ig. Szandekosan nem irtam en sem ide az XP maximalis huzhatosagat (sok helyen latni 1950-2000 MHz-ig guzott XP1600+ -os procit, sot...)
    Meg egy aprocska elony, mig jo esetben a Cerkabol ki fog jonni az 1400 MHz-es (amely varhatoan nem, vagy csak kevesse lessz jobban huzhato, mint a mostani 1000-es, vagy 1200-as), addig XP-bol boven jon majd ki magasabb frekvenciaju is. Ja es meg egy aprosag, az XP-hez megvett lapba bele fogom tudni rakni a 0,13 mikronos Athlonokat is majd. Te mit csinalsz majd az uj lapoddal, ha mar nem fogsz hozza kapni gyorsabb prockot (ami igen hamar be fog kovetkezni)?
    Javaslom mindenkinek, hogy elobb nezzen meg sok-sok tesztet, hogy vajon tenyleg melyik gyorsabb 1000@1600 Celeron, vagy XP1600+ , mivel igy ki tudja szurni a finoman fogalmazva is csusztato teszteket. En a nagy szamokban hiszek, azok meg azt mutatjak, hogy bizony az XP1600+ igen csak jol muzsikal, azaz rendre gyorsabb mint az itt emlegetett Celeron, foleg, ha nem egy gagyi lapot raknak ala, (es a biosrol sem "felejtkeznek el") hanem pl egy KT266A-s lapot, amelynek az ara sem tul veszelyes, szukebb penztarcajuaknak ajanlott pl az ECS lapja SyS735 chipsettel (netto 20e FT)
    Ettol fuggetlenul nem rossz proci az uj Cerka, de NE ESSUNK TULZASOKBA!!!

    Zerg
  • Remedy #39
    Ez a cikk fasza, csak elfelejti azt a tényt, hogy a Celeron kb. egy árban van az azonos órajelű Thunderbirddel. No most akkor már inkább a Thunderbird.