JohnnyCage

Piacon az 1,2 GHz-es Duron

A chipgyártó Advanced Micro Devices (AMD) piacra dobta a költséghatékony számítógépeket célzó Duron processzorcsaládjának legújabb és egyben leggyorsabb tagját, amely immár 1,2 GHz-en működik, hasonlóan az Intel leggyorsabb Celeronjához.

Az AMD legújabb Duron chipje az új Morgan processzormagra épül, amely az Athlon XP-kben található Palomino mag költséghatékony változata. Az 1,2 GHz-es modell elődeihez hasonlóan 200 MHz-es (DDR) rendszerbuszt használ, 128 KByte L1, valamint 64 KByte L2 cache memóriát tartalmaz.


A gyártó szerint az új Duron modellre, valamint DDR-SDRAM-ra épülő rendszerek jóval nagyobb teljesítményre képesek, mint az Intel szintén 1,2 GHz-es Celeron processzorán alapuló, SDRAM memóriát alkalmazó változatok. A chip emellett irodai és digitális média alkalmazásokban legalább 13 százalékkal felülmúl egy SDRAM-mal szerelt, 1,4 GHz-es Intel Pentium 4 rendszert, állítja az AMD.

Az 1,2 GHz-es Duron egyelőre hiányozni fog a vezető számítógépgyártók rendszereiből, amelynek oka abban keresendő, hogy a cégek a piac visszaesése miatt számos PC modellt kivontak a forgalomból. Ezek döntő többsége AMD alapokra épült. A processzor azonban minden bizonnyal rövid időn belül elterjed a számítástechnikai szaküzletekben, és a későbbiekben néhány nevesebb cég PC-jébe is bekerül majd.

Az AMD hivatalos árlistája szerint az új, 1,2 GHz-es Duron processzor ezres vagy nagyobb tétel vásárlása esetén 103 dollárba kerül, vagyis éppen annyiba, mint amennyibe az eggyel korábbi, 1,1 GHz-es modell került megjelenésekor. Az 1,1 GHz-es Duron jelenleg 89 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #14
    A 133-as via chipsettel felszerelt kt7-be mekkora a legnagyobb(Mhz-ben)proc amit bele lehet rakni?
  • Laalee #11
    a kt7 el nem megy a xp mert az 266 os fsb t hasznal a kt7 meg csak 200 at tud max
  • Laalee #10
    latom kemenycsavo vagy!
  • IMYke2.0.0.0 #9
    Sajnálom, hogy le kell hűtselek:
    Az új AMD chiptechnológiának köszönhetően semmifél turbó-szirszar hűtés nem szükséges az új Duron-hoz (sem).
    Azt kifejezetten rühellem, hogy akik nem tudnak utána olvasni rögötn készpénznek vesznek bizonyos kósza információkat ill. korábbi hibákból általánosítanak (lásd: egy teszt a hűtés levétele AMD ill. Intel processzorokról cikk).
    A Duron-ra felteszel egy Cool 111 réz hűtőventillátort (nem holmi gagyi Godzilla-t, vagy Mercury 150-et) és máris biztonságosan húzhatod a procidat!
    Ja, hogy a Cool 111+ ventillátor nem 3500 Ft-ba kerül, hanem 10-12 ezerbe?! A minőséget meg kell fizetni...!

    i2k = IMYke2000 - @ - 2001
  • KIP #7
    Jó ütemben halad az AMD, már nem sok kell és
    teljesen lealázza az INTEL-t...:-)
  • An-Dee #6
    Szerintem nem kell új alaplap hozzá, mivel socket A-s, és ha jól emlékszem Athlon XP-hez sem kell új alaplap max új bios, hogy rendesen felismerje a gép.
  • Fatality #3
    Hogy jön ez ide? A cikkben még csak semmi utalás sincs arra vonatkozóan, hogy kell-e neked új alaplap vagy sem. Elhisszük, hogy nagyon jó neked, de ki a faszt érdekel?