Franczy

Az AMD Comdexes újdonságai

Kétségtelen, hogy az elmúlt napokban megrendezett idei őszi Comdex számítástechnikai szakkiállítás az elmúlt évek egyik legkisebb és legegyszerűbb kivitelezésű Comdexe volt, melyben nem kis szerepet játszottak a világméretű általános gazdasági nehézségek, valamint a szeptember 11-i terrorcselekmények. Ennek ellenére rendkívül sok technológiai újdonságot mutattak be a jelenlévő cégek, így többek között az Advanced Micro Devices is, melynek újdonságait tekintsük át most röviden!

Az AMD egyik kétségtelenül legemlékezetesebb Comdexes újdonsága az egyelőre prototípusként bemutatott, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő, Thoroughbred (telivér) fejlesztési kódnévre hallgató új Athlon processzor volt. A "T-bred"-nek is becézett újdonság lényegében a nemrég bemutatott Palomino magos Athlon XP processzorok továbbfejlesztett változata, mely az ígéretek szerint minden eddigi Athlon processzornál kevesebbet fogyaszt, kevesebb hőmennyiséget termel és nagyobb működési frekvenciára képes. Szakértők szerint az, hogy az AMD a Thoroughbredet már a mostani Comdexen bemutatta, azt jelenti, hogy a cégnél rendben folynak a 0,13 mikronos gyártási technológiára történő átállási munkálatok, és hogy a Palomino magos Athlon XP utódjára sem kell már túl sokat várnunk. A Thoroughbred magos új AMD processzorok megjelenési időpontja és kezdőfrekvenciája egyelőre még bizonytalan, a cég még a Comdexen kiállított rendszerben működő chip órajelét sem hozta nyilvánosságra.

Az AMD képviselői a Comdexen elmondták, hogy a cég két nagyobb lépésre szánta el magát. Az egyik, a 0,13 mikronos gyártási technológiára történő átállás az említett Thoroughbred magos Athlon processzorok esetében történik majd meg, a másik, a SOI (Silicon On Insulator, szilícium a szigetelőn) technológia bevezetése pedig a jelenleg Barton fejlesztési kódnevet viselő processzor révén valósul majd meg. Az AMD szerint mindkét technológiai újítás nagyon komoly frekvenciatartalékokat jelent az Athlon termékcsalád számára, így a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy a 0,13 mikronos csíkszélességre történő átállás 2002 első felében, a SOI technológiára történő továbblépés pedig 2002 második felében rendben megtörténjen. Az sem titok már többé, hogy az említett technológiai újítások a cég olcsóbb, Duron processzor termékcsaládját sem kerülhetik majd el, vagyis a rendkívül olcsó és egyre gyorsabb AMD Duron chipek jövője is biztosítva van. Az AMD képviselői ezen kívül azt is megerősítették, hogy a cég legalább 2003 végéig kitart a Socket A tokozás mellett, vagyis a Hammer processzorok térnyeréséig a jelenlegi Socket A foglalatú alaplapok többé-kevésbé állják majd a sarat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #8
    Mindig is AMD-t fogok venni!
    Azert en ezt igy nem jelentem ki, de az biztos, hogy most azt erdemes.
  • Laalee #4
    mennyivel szimpatikusabb hozza alas ez az amd tol...
  • HunChris #2
    Bíztató!