Franczy

A Dell felhagy az Itaniumos munkaállomások forgalmazásával

A Dell Computerhez közeli megbízható források szerint a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cégeként nyilvántartott Dell hamarosan felhagy az Intel Itanium processzorokra épülő munkaállomások forgalmazásával, mely lépés szakértők szerint egyértelműen annak a következménye, hogy az Itanium nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ez pedig a Dell Itaniumos munkaállomás eladásain is megmutatkozott. Magyarul az Itaniumos Dell munkaállomások iránti kereslet az eddigiekben szinte teljesen minimális volt, ez pedig sokak szerint egyáltalán nem a Dell, hanem sokkal inkább a chipgyártó óriás Intel hibája, persze erre az Intel azt mondja, hogy az Itanium lényegében csak egy tesztplatform, mely arra hivatott, hogy előkészítse a terepet az igazi 64 bites nagyágyú, a McKinley előtt, vagyis ennek köszönhető az Itanium nem túl nagy népszerűsége.

Az Intel Itanium várakozáson aluli teljesítményével és a rendkívül rossz eladási mutatókkal a szakértőkön kívül a piackutató cégek is egyetértenek, ugyanis a legfrissebb adatok szerint az Intel Itanium idén májusban történt forgalomba hozatala óta eddig mindösszesen 1700 Itaniumos munkaállomást és mintegy 2600 Itaniumos szerverszámítógépet adtak el világszerte. Ez utóbbi adat egyébként többek között azt jelenti, hogy az Intel Itaniumos szerverek a szerverpiacon még az 1, azaz egy százalékos piaci részesedést sem tudták elérni a 2001-es esztendőben.

"Számomra egyáltalán nem meglepő, hogy a legfrissebb híradások szerint a Dell Computer fel kíván hagyni az Itaniumos munkaállomások forgalmazásával, ugyanis az Itaniumos rendszerek iránti érdeklődés jelenleg közelít a nullához. Úgy vélem, hogy a legtöbb cég úgy gondolja, hogy most még nem érdemes felugrania az Intel 64 bites vonatára, hiszen hamarosan befut majd az első igazán versenyképes 64 bites Intel processzor, a McKinley" - nyilatkozta a napokban Pia Reippo, a Garnter piackutató cég szakértője.

Az Intel Itanium presztízsének egyébként az sem tett jót, hogy a Compaq Computer a közelmúltban bejelentette, hogy az Itanium chippel szerelt számítógépei egyszerűen nem bírták végig a keményebb nyúzópróbákat. A Compaq szerint a hiba nem az ő készülékeiben, hanem az Intel processzoraiban van, ugyanis a tesztek azt igazolták, hogy a más cégek által gyártott Itaniumos rendszerek is elbuktak a vizsgán. A Compaq és az Intel egyébként jelenleg is foglalkozik az üggyel, a probléma végleges megoldásáról azonban eddig még nem túl sok információ látott napvilágot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #12
    hu ezt sokaig irtam ;)

    mellesleg minden masodik cikk utan van legalabb 1 hozzaszolasod, miert nem regisztralsz? az ilyen 1 hozzaszolasos nevtelen kocsogoket valamiert nem birom
  • tomcs #11
    tudom mi az a tualatin, kar is szerintem hogy ezt ilyen szinten hanyagoljak, de hat ez van, ezt kell szeretni. northwoodrol pont most hallottam hogy van valami probaverzio, persze meg szorzozar nelkul, ami t kb 3g-re huztak, persze ez semmit se jelent, max a steppingre lehet belole kovetkeztetni, tan hamarosan elmegy a dolog 2.5-ig. viszont a teljesitmenye kb 30W, ami eleg korrekt. ha az amd athlon xp kb ennyit fog fogyasztani es meg mindig ezt az ar/teljesitmeny aranyt fogja hozni akkor persze en is amd-t fogok venni. papiron az amd most sokkal meredekebb fejlodest mutat mint az intel, persze kerdes ebbol mi valosul meg. mellesleg remelem minden, mert azzal is csak nekem lenne jobb, de attol meg a northwood nem sokara behozza es nem kicsit le is elozi az athlont, ez a jelen es a kozeljovo
  • tomcs #10
    na itt vagy meg ;)
  • tomcs #7
    ez az intel csodbe fog menni es akkor az amd... duma annyira szanalmas, az intel nem fog csodbe menni emiatt, mas kerdes hogy tenyleg kovettek el hibat, az itanium egy tesztcucc akkor miert nem hagytak meg annak, az a par ezer darab miatt el se kellett volna kezdeni arulni, autogyarak se kezdik el arusitani a hasznalhatatlan koncepcioautokat, csak hogy a hasonlat el ne maradjon ;) p4 meg ki tudja mi lesz vele, azon a fronton most epp az a helyzet hogy amd vegre lemasolta az sse-t igy mar vegre oda lehet tenni 1 intel proci melle. p4 nem baki, nem hiba, nem lett elcseszve, nem fogja csodbe vinni az intel-t satobbi. csak koran lett kiadva es az a socket 423 dolog jobb lett volna ha kimarad az eletebol. de most ismeteljem magam, mondjam azt hogy hasonlits mar ossze 1 katmai-t meg 1 tualatin-t..
  • b #6
    hozzászólásod alapján, szerintem egy kicsit szerényebb nevet kellene választanod.
  • Vízipók #5
    Inkább írj egy kicsit lassabban...
  • mir #4
    de a p9aci részesedése csökken, és ez hamar gondokhoz vezethez... amjd rájöaz itanium télleg nem lett ütős, talán majd a McKinley. az már inkáb lesz használható.
    a cikkhez csak annyi megjegyzésem van, hogy abból az összvissz 4000 itaniumos gépből amit "eladtak" abból 3200 referencia darab(azaz az intel vásárolta fejlesztőknek, hogy fejlesszenek rá...) tehát kereskedelmi forgalomban mindössze 800 darab találtgazdára... ez van.