Franczy

Compaq: hiba az Intel Itaniumban

A Compaq Computer egyik magát megnevezni nem kívánó munkatársa azt állítja, hogy az Intel közelmúltban bemutatott első 64 bites processzora, az Itanium nem állta ki a Compaq rendkívül kemény nyúzópróbáit, mely nagyon könnyen azt eredményezheti, hogy a Compaq vadonatúj Itaniumos szervereinek megjelenése el fog tolódni. A Compaq-os forrás szerint a problémára akkor derült fény, amikor a cég belső tesztjein megbuktak az Intel Itanium processzorokkal szerelt Compaq ProLiant DL590/64 típusú szerverszámítógépek. A probléma mibenlétét a forrás nem kívánta kommentálni, azonban annyit elárult, hogy teljesen bizonyos, hogy a hibáért az Itanium chipek és nem a tesztelt szerverek egyéb alkatrészei okolhatók, valamint, hogy a Compaq tesztjeiben mind a 733 MHz-es, mind a 800 MHz-es működési frekvenciájú Intel Itanium processzorok megbuktak.

A Compaq Computer által gyártott szerverszámítógépeknek a forgalomba hozatal előtt minden esetben át kell esniük egy rendkívüli igénybevételt jelentő tesztsorozaton, melyen olyan hibák is kiütközhetnek, melyek az egyszerűbb tesztek alatt nem is jelentkeznének. Azoknak a számítógépes rendszereknek, melyek megbuknak a Compaq ezen tesztjein, nagyon egyszerű a jövőjük, ugyanis addig nem kerülhetnek forgalomba, amíg a problémát meg nem oldják a cég szakemberei.


Esetünkben a Compaq teszterei ugyancsak nagyon szigorú szemmel nézték végig az új Itaniumos Compaq szerverek tesztjeit, melyek azonban végül is nem bírták a kiképzést. A Compaq szakemberei egyébként az ügy kivizsgálása érdekében a konkurens gyártók hasonló Itaniumos rendszereit is górcső alá vették, és rájöttek, hogy nemcsak a Compaq Itaniumos számítógépek sajátja az egyelőre titokzatos hibajelenség.

Véleményünk szerint egyértelmű, hogy a hiba az Intel Itanium processzorokban van - nyilatkozta a magát megnevezni nem kívánó Compaq forrás, majd hozzátette, hogy a Compaq már felvette a kapcsolatot az Intellel, és a két cég mostantól közösen próbál az ügy végére járni.

Az üggyel kapcsolatban az Intel képviselői azt nyilatkozták, hogy szerintük nem valószínű, hogy az Itanium processzorokban van a hiba, és elmondták, hogy értesüléseik szerint az állítólagos hiba miatt egyetlen számítógépgyártó cég sem függeszti fel az Itaniumos szerverek gyártását és forgalmazását.

Az Intel Itanium processzorokkal szerelt szerverek utáni érdeklődés lényegében nulla, ugyanis az Intel ezen processzorára a cégeknek egyszerűen nem éri meg áttérni - nyilatkozta a napokban sokatmondóan Joe Marengi, a Dell Computer vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #29
    hát nkem az epicrőkl nincs ilyen jó véleményem... az elágazásokkal nem igazán tud megbírkózni, és ez köszönhetően annak, hogy epic(majdnem VLIW) nem is fog javulni. sok sok sziliciumot spóroltak, és a fordítókra bíztak mindent. ezzel csak az a baj, hogyha a proci belső architektúrája megváltozik, akkor mindfen programot újra kell kódolni, hogy jól fussonmegint. mert ugye újrafordítani nem biztos hogy megoldás ez az 1ik betegsége, ami örökre megmarad neki. a sok elágazás betesz neki. hehe.
    a másik nagy betegsége, hgy sm osztani, sem gyökötvonni nem tud. ezt még kinőheti, de a mckinly sem fog tudni gyökötvonni, és az intel semmi említést sem tesz olyan mnkálatokról, hogy a 3. gneráció esetleg tudná majd ezt a 2 műveletet. mivel ezeket nem tudja, ha a programban ilyen művelet van, eléggé belassul. bár ez a 2 hiba még külön külön elviselhető.
    ha elágazás van, akkor még ha 1 1*ű értékvizsgálatot végez, még akkor is 50 órajelig mind a 2 ágat számolja, mertigen lassú az if utasítás. tekintve hogy nem pipeline-os a szerkezete. ilyenkor a kiszáolt info felét kidobja a kukába, mert nem kell senkinek. persze ha switch van, avgy több feltétel, akkor jóval több, mint 50 orajelig csinálja a duplamunkát. nomeg ha ezalatt az idő alatt van még elágazás, akkor megint elkezdi a duplamunkát mind a 2 szálon, mndaddig, amíg meg nem lesz az eredménye az elsőnek. extrém esetben ha pl van 1más után vagy 5 if(vagy amire sokkal jobba rábaszik ez a proci 1 jó nagy switch) akkor a minkájának 95%át el kell dobni a francba!!! nomeg az igazi szívás csak akkor jön, ha majd osztásból jönne az eredmény, ami az ifben szerepel. hihi. akkor összepiszkítja magát. vagy gyökvonásból. alapból nem lenne rossz proci, a két doog ami elcsesz, de nagyon az a 2 elemi művelet hiánya, és az, hogy nincsen dinamikus elágazás előrejelzés. ez nagyon betesz neki. bizonyos esetekben ez jó, ne persze ezek az esetek nagyon ritkák. ha a fordító észreveszi, hogy az 1ik esetnek 99% a valósznűsége, és azt megtippeli, akkor a proci csak azt fogja csinálni azalatt az 50 órajel alatt. de ha iderül hogy mégsem... akkor állatinagy baj van. szóval elég gázos lett szerintem. az intel már 2* belebukott az epicbe.(950/960) és szerinetm ezzel sem fog tudni tbbet kezdeni. de reméljük, nem így lesz:) bár eléggé érdekelne, mégis mi a fasz kell nekik a compaq-tól, az alpha merőbben más felépítésű processzor, nem sokat tudnak majd hasznosítani belőle... esetleg a makrokódot, amivel elkéstek, meg még talán (bár szerintem kcsit elvont ötlet) egnézni hogy oszt, és von gyököt. nyilván nem jókedvükből tettek bele közelítőmódszert, hanem mert nem tudták megcsinálni. nomeg persze a piac...
  • mir #27
    de fasz vagy borg. ha valamihez nem értesz, akkor lécci ne szólj bele, mert nem csak magadat égeted(ami nem kifejezetten zavar) hanem féretájékoztatod a még náladnál is butábbakat. bár az ilyet nehemre esik elképzelni... kcsit olvass utána annak, amiről beszélsz.
  • MuERTe #25
    Ez az első betűtől az utolsóig hülyeség. Te csak inteles hírleveleket olvasol?
  • fotel #24
    Supergamer - láttál már elfüstölt alphát?

    :)))

    De a legjobb a melegedés.. hátn emtudom, amikor a közelemben alpha servert kapcsoltak be (4procist) akor az egész szobában huzat lett a 60cm-es hűtőventitől

    az meg hogy melyik a gyorsabb... ha megtanulnak erre is igazán jól optimalizálni, programozni, akkor kiderül

  • Borg #23
    szar vagy nem szar, tökmind1 a mi szempontunkból!
    Az intel legalább fejleszt, az AMDnek pedig nincs pénze fejleszteni, és hosszu távon nem fog megmaradni igy SAJNOS!
    Nem hiába drágitja már az AMD a procijait, lasasn a P4 árában lesz az Athlon XP (ha még nincs ott).
    Lehet hogy nekünk nem tetszik az áremelés, de hosszutávon csak igylehet megélniük.
    Az AMD mindent egy lóra tett, bejött nekik ez az Athlon téma, mázlijuk volt, hogy gyorsabb mint az Intel, ez kétségtelen, kicsit toldozzák foltozzák, de ÚJAT nem fejlesztenek (ez akár abbol is látszik hogy még mindig socket A van).
    Az AMD akkor nagy szarban lesz, ha kijönnek az új p4ek, és lehagyják a palominot, na ott fogja átélni az AMD a következö krizisét, mivel nincs technologiája amivel ilyen hamar elörukkolhatna.
    Akár tetszik akár nem ez igy van.
    Lehet, sőt biztos hogy az intellel meg elszállt a ló egy kicsit, fejlesztések (uj foglalat havonta meg uj proci), és árak terén is pofátlanok kissé, de de az Intel nem fog elveszni a történelem süllyesztőjében, és már most sem érzékeny annyira a piac instabilkodásaira mint az AMD.
    Most még aduász az AMD, gyorsabb meg minden, de ha kifut az AThlon XP aktuálissága sebesség meg egyebek terén (mert a 0.18 technologia határait már most elérték vele) akkor megint átveszi az Intel a vezetést, méghozzá hosszu idöre. Szerintem ezt az AMD csak ugy tudná elkerülni, hogy az árakban is arányosan feljebb megy az intelnél, mint a teljesitményben. Megfelelö minöség mellett az emberek ugy is AMDt vennének!
    A 64bit meghát tiszta ügy, az Intel vezet, évekkel az AMD elött jár a fejlesztésben. Az Itanium elvégre az elsö ilyen proci, lehet hogy hiba van benne, de kezdetnek nem rossz. Mire az AMD idáig eljut, az Intelnek klasszisokkal jobb 64bites procija lesz, és szerintem a 64/32bitet is tudó AMD proci sem lesz már nagy dobás, mert elkésnek vele!
    De hajrá mind2, hogy az versenyhelyzet maradjon, és az árak is inkább lefelé menjenek:)
  • Zedas #21
    Lalee: nem láttam mégy 1iket se működni. Azt hogy gyorsabb az Itanium 64biten arra alapozom hogy a CISC architektúrában a CPU fele arra van beállítva hogy a szarrábonyilított utasításokat kibogozza. Ez az Itanium esetében teljesen a fordítóra marad, ld. RISC (sőt), viszont a hammerben a 64bit kezelése még nagyban bonyolítja a felépítést. Szóval ugyanakkora lapkán az Itaniumnak nagyságrendekkel több helye van cache, pipe meg ilyenek beintegrálására.

    HunChris: A merketingdumát nem nagyon hittem el, de volt egy nagyon jó kis szintetikus teszt, azon volt 2x,3x gyorsabb. Menet közben kiderült hogy az Itanium kivitelezése jóval szarabb lett mint az Intel ígérte és a gyakorlatban lassú. Inkább úgy fogalmaznék akkor hogy az EPIC üti a RISC-et 2x, 3x sebességgel olyankor amikor a kódban sok elágazás van. Akkor még többel is.

    Supergamer: "Ez az ar dolog amit irtal nagy baromsag" Hmm. Árról nem is írtam :)) De persze attól még lehet baromság amit írtam. Mindenesetre nagyon alaposan utánna néztem mindennek régebben, azért mertem ide írni bármit is :)

    Rive: én sem arra gondoltam hogy gépi kódban szeretném programozni :)) csak arra hogy állat jól van kitalálva a gépi kódja. Ezt még lehetetlenebb közvetlenül gépi kódban programozni mint egy RISC-et. Egyébként teljesen egyetértek a belső felépítéssel kapcsolatban, nem értem miért nem dolgozták ki jobban, ha az EPIC-re ennyi időt szántak.
  • HunChris #14
    Zedas : ezt a reklámdumát jól elhitted az Intel marketingeseinkek...
  • tomcs #13
    jo, mit mondjunk, vegulis annal jobb mintha uresen maradna a forum, de megsem kene ennyire szivugyeket beirkalni ide. az 1 dolog hogy ha en _most_ vennek gepet akkor az amd lenne, de lehet par honap mulva meg nem, de ennek ehez a temahoz semmi koze, mert szervert nem fogok venni. az itanium hibajarol meg vegyuk eszre semmi konkretat nem irt, ennyi erovel az is lehet hogy nem megy ha legkalapaccsal verik ;) ebbol tenyleg nem tudjuk megitelni hogy alkalmas-e. mas kerdes hogy vajon erdemes lett volna leirni a reszleteket, lehet hogy az olvasok kozul kb. harman ertenek..
  • Laalee #12
    ezt honann tudod? teszteltel mar hammert?
  • Zedas #11
    Wolf: Egyetértek.

    Én AMD párti vagyok, de az Intelnek 3-4 éves előnye lesz a 64bites piacon az AMD-vel szemben mire a legkisebb hammer kijön.
    Az Itánium szerintem csodálatos egy szerkentyű. Olyan gépi kódja van, amilyenről még az spectrumos időkben a Z80-ast gyalulva álmodoztunk. Sokkal jobb a RISC és CISC architektúráknál és ha a hülye pénz orientált és a Herdsman szintű idiótákkal teli piac nem nyomja el, akkor nagyságrendekkel gyorsabb, jobb és megbízhatóbb szoftverek fognak készülni mint most.
    Nagyon szúrkolok az intelnek, mivel ha nem csúsznak a McKinley-vel akkor kb. akkorra jön ki egy asztali gépekbe szánt Itanium, mire a nagyobbik hammer az AMD-től.
    Azt sem hiszem hogy ha az Intel a HP rengeteg mérnökével karöltve iszonyat mennyiségű pénzzel megtámogatva csak 2 év késéssel hozta ki az Itaniumot (pedig volt ott szellemi tőke rendesen) akkor az AMD hogy fog egy teljesen működőképes 64bites CPU-t kihúzni a kalapjából, mikor sokkal szarabbul ál anyagilag mint az Intel.

    Az már másik kérdés hogy a hammer a meglévő 32bites kódokat is tudja majd állat gyorsan futtatni, míg az Itanium csak emulálni fog, valószínűleg még a mostani CPU-knál is lassabban. A natív 64bites dolgokban viszont az Itanium már most is 2x-3x gyorsabb a RISC-eknél, ami nagyon nem kispálya. A hammert pedig utcahosszal és behozhatatlanul veri.