Franczy

Víz alatt is használható mobiltelefon

Mit tegyünk, ha éppen akkor jut eszünkbe, hogy otthon bekapcsolva hagytuk a gázsütőt, amikor a tenger mélyén búvárkodunk? Erre a felettébb fontos és el nem hanyagolható kérdésre a France Telecom adja meg a választ: a tenger mélyéről egyszerűen telefonáljunk haza, vagy esetleg rögtön a tűzoltókhoz, és intézkedjünk. A francia telekommunikációs cég ugyanis a napokban megkezdte annak a közeljövőben forgalomba kerülő telefon prototípusának a tesztelését, melyet akár a folyók, tavak, vagy tengerek mélyén is lehet használni.

Az újdonság fejlesztői elmondták, hogy a telefont egyáltalán nem viccnek szánják, hiszen a katonák, az archeológusok, vagy az olajiparban dolgozó szakemberek óriási hasznát veszik majd egy víz alatt is használható telefonnak, és ha minden jól megy, akkor egyszer a boltok polcain a hétköznapi mobiltelefonok között is találkozhatunk majd a víz alatti használatra alkalmas újgenerációs telefonokkal. Philippe Levasseur, az újdonság egyik fejlesztőmérnöke elmondta, hogy a víz alatt is működőképes telefont speciális kialakítása révén az oxigénpalackot viselő búvárok is könnyedén használhatják, melyet a napokban a Vörös tengeren elvégzett kísérletek is igazoltak.

"A víz alatt is használható mobiltelefon kifejlesztésére létrehozott projekt egyelőre még gyerekcipőben jár, azonban csak idő kérdése, és piacra dobjuk az eszköz kereskedelmi változatát, melyet reményeink szerint a búvárok előszeretettel használnak majd, hiszen például használata révén nem kell mindig feljönniük a víz felszínére, amikor kommunikálni kívánnak a hajók fedélzetén tartózkodó társaikkal. Az új telefon ezenkívül ráadásul a búvárok víz alatti tevékenységeit is biztonságosabbá teheti, ugyanis csak egy hívás, és máris jön a segítség" - nyilatkozta Levasseur.

A víz alatt is működőképes mobiltelefon kifejlesztése egyébként korántsem olcsó mulatság, hiszen a France Telecom eddig mintegy 20,5 millió dollárt ölt bele a fejlesztési projektbe, és mire az eszköz várhatóan 2002-ben forgalomba kerül, a fejlesztési költségek meghaladhatják akár a 44 millió dollárt is. A fejlesztők elmondása szerint az újfajta mobiltelefonhoz egy vezeték segítségével csatlakozik a víz felszínén úszó adóvevő berendezés, az eszköz mikrofonját pedig a búvárok légzőkészülékébe is be lehet integrálni, az persze már más kérdés, hogy a búvárok ilyesfajta víz alatti beszédéből a beszélgetőpartner mit ért meg - a fejlesztések mindenesetre gőzerővel folytatódnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #12
    úgy látom itt mindenki ért a klasszikusokhoz. :) viszont én is jobban kedvelem a "hüje franciák" verziót. :)
  • I.C.ram #9
    mobil telkonak miota van vezeteke :))
  • RpPRO #5
    Es a remego telefon frekvenciaja odavonzza az osszes capat es akkor nem kell izgulni a gazsuton... Vagy a delfinekkel interferencia lesz es beleszolnak a beszelgetesbe. :)) Es mi van, ha a buvar teljesen belegabalyodik a vezetekbe?
  • Remedy #4
    hülyék vagytok...
    akarom mondani nem elég IQsak ehhez az újsághoz
    olvassatok dörmögő dömötört
    csá
  • PyRex #3
    Ezt a hulyeseget! Most ez mi, vizallo telefon? Mert akkor, akarcsak Rincewind elottem talaloen eloadta, erdekesek lesznek a beszelgetesek!

    - Blutty, blurp, butty, puty (Bekapcsolva hagytam a gázsütőt!)
    - Tessék? Halló!
    - Blutty, blurp, butty, puttty! (Bekapcsolva hagytam a gázsütőt!!!!)
    -Tessék?
    - Blutty, blu..
    - BUMM :) (Hopp ez a gáz volt, szívás :))))



    PyRex
  • Rincewind #2
    Búvár beszélget a nőjével:
    - Sza drágám, én vagyok az!
    - Brulp, bupp, blutty...
    - Nem értem beszélj már értelmesen!
    - BRULP, BUTTY, BLUPP, BLUPP!!!
    - Menj a f@szba!
    - pee, pee, pee

  • Lacc #1
    Ennél nagyobb hülyeséget ki sem találhattak volna.