JohnnyCage

Új VIA alaplapok

A tajvani VIA Technologies kedden jelentette be a VIA P4XB-RA és P4XB-SA Pentium 4-es alaplapokat, amelyek a társaság Apollo P4X266A típusú DDR-SDRAM chipkészletére épülnek.

Mint ismeretes, a VIA Apollo P4X266A a P4X266 alaplapi chipkészlet továbbfejlesztett változata, amely elődjénél némileg jobb teljesítményt ígér. Az új P4X266A chipkészlet memóriavezérlője akár 20 százalékkal is gyorsabb lehet, mint a néhány hónappal korábban kiadott eredeti változaté, így a megoldás kiadásával az előd gyakorlatilag célszerűtlen választássá vált a piacon. Az új P4X266A azonban jó eséllyel szállhat szembe a SiS645-tel, vagy akár a hamarosan megjelenő Brookdale-D -vel is.

A VIA ATX formátumú P4XB-RA és P4XB-SA alaplapjai már a P4X266 chipset "A" változatára épültek. A két új modell 3 DDR-SDRAM DIMM memóriafoglalattal rendelkezik, így összesen 3 GByte PC1600 vagy PC2100 memória kezelésére képes. Az újfajta Socket 478 Pentium 4 processzorokhoz készített lapok támogatják a közeljövőben megjelenő 2,0 GHz fölötti órajelű P4 chipeket is.


Az RA változat 6 csatornás, integrált C-media audiórendszerrel, valamint IDE RAID (0, 1) funkcióval rendelkezik. Ez utóbbit egyébként egy Promise PDC20265R chip valósítja meg. Az IDE RAID segítségével a felhasználó növelheti adatainak biztonságát, illetve megduplázhatja a merevlemezes alrendszer teljesítményét. Az SA változat a két opcionális funkciót nem tartalmazza, közös azonban a két alaplapban a 3 DIMM foglalat, az AGP 4x, valamint az 5 darab PCI, illetve 1 CNR csatlakozó.

A VIA Technologies már megkezdte a P4XB sorozat tömegtermelését. A társaság közleménye szerint az alaplapok még a december folyamán a boltokba kerülnek, árukat azonban egyelőre nem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!