Franczy

November nem az alaplapgyártók hónapja volt

Az élvonalbeli tajvani alaplapgyártó cégek közé sorolt Asustek Computer és Elitegroup Computer Systems (ECS) képviselői a napokban bejelentették, hogy cégeik novemberi bevételei mintegy 10-15 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbi bevételi adatokhoz képest, mely jelenség ebben a piaci szegmensben már komolyabb bevételcsökkenésnek tekinthető. Szakértők szerint a két óriáscég november hónapi bevételeinek ilyen komoly mértékű csökkenése az óriási felvásárlóerővel rendelkező kínai piacon tapasztalható visszaesésnek, és a legjobb esetben is csak langyosnak nevezhető amerikai piacnak "köszönhető".

A tajvani gazdasági szakértők teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a nagyobb alaplapgyártó cégek bevételeinek csökkenése egyértelműen annak a jele, hogy az ebben a piaci szegmensben érintett cégek számára rendkívül jó eladási mutatókkal zárult október után nehezebb időszakok következnek. Az okok keresésekor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az Egyesült Államokban szeptember 11-én elkövetett terrortámadások nagyon komoly hatással voltak az alaplapok piacára, sőt ezek a hatások igazából csak mostanában, november-december táján érződnek igazán. A jelenlegi piaci körülményekre jellemző, hogy a amerikai nagykereskedők és disztribútorok mostanában nem igen bombázzák komolyabb megrendelésekkel a tajvani gyártókat, ezenkívül pedig tény, hogy az amerikai és az európai kereskedők aktuális raktárkészletei egy-két hétig tartanak csak ki.

Érdekes jelenség, hogy az olyan nagy és neves amerikai számítógépgyártó cégek, mint például a Compaq Computer, vagy a Hewlett-Packard a szeptember 11-i sajnálatos események után fokozatosan vesztettek az európai piaci részesedésükből, ami természetesen az európai, illetve távol-keleti összeszerelésű számítógépeknek kedvezett. Visszatérve a nagyobb tajvani alaplapgyártó cégekre, a novemberi eladási és bevételi adatokat tekintve kijelenthetjük, hogy az első heti adatok még kedvező képet mutattak, a fekete leves igazából a második és harmadik héten jött csak. A tajvani alaplapgyártó cégek közül egyébként a legnagyobb, azaz az Asustek Computer könyvelhette el a legkomolyabb visszaesést novemberben, ugyanis míg októberben még 1,87 millió Asus alaplapot adtak el világszerte, addig november folyamán már csak mintegy 1,5 millió darabot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!