JohnnyCage

AMD: laptopok, szerverek, és a Hammer

Az AMD az idei évben leginkább arra koncentrált, hogy az asztali gépek szegmensében növelni tudja piaci részesedését. A jövő év elsőszámú feladata a notebook- és szerverpiac meghódítása, valamint a Hammer kiadásának előkészítése lesz.

"A 2002-es évet a mobil- és szerverpiaci sikereink, valamint az asztali gépek szegmensén elért pozíciónk megtartása fogja jellemezni" - mondta W. J. Sanders, az AMD vezérigazgatója egy évente megrendezésre kerülő elemzői konferencián, amelyen a társaság a jövő évi ütemtervét is ismertette. - A Microsoft-Intel páros sikere helyett mi egy hármas befutóra számítunk - tette hozzá.

Az AMD a jövőben nagy figyelmet kíván fordítani a gyártási költségek alacsonyan tartására, amely biztosítja a társaság számára, hogy termékeit továbbra is a rivális Intelénél olcsóbban tudja kínálni. A költségek minimalizálásában igen fontos szerepet kap az új, 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológia csakúgy, mint a jelenleginél nagyobb, 300 mm-es szilíciumostyák alkalmazása, habár ez utóbbi bevezetése a piaci visszaesés miatt előreláthatólag 2005-re tolódik el.

A processzorok ára nagymértékben függ a magmérettől is. A jelenlegi Athlon és Duron változatok magmérete rendre kisebb, mint a Pentium 4 illetve Celeron CPU-ké, és ez a különbség várhatóan a közeljövőben is megmarad. Az AMD ígéretei szerint a Hammer processzorcsalád magmérete is viszonylag kicsi lesz, ára ezért jóval alacsonyabb lehet majd, mint az Intel hasonló megoldásaié.

Az AMD a Thoroughbred maggal ellátott Athlon XP-vel indítja a 2002-es évet. A chip magmérete 80 négyzetmilliméter lesz, vagyis a Northwood Pentium 4-esek 65 százaléka (116 négyzetmilliméter). A mégkisebb magméret elérését lehetővé tévő 90 nm-es csíkszélességre váltást mind az AMD, mind az Intel 2003-ra tervezi, de az AMD a költségeket illetően továbbra is előnyben fog maradni. - Számításaink szerint 10 - 20 százalék előnyünk van a gyártási költségek területén - mondta Hector Ruiz, az AMD elnöke.

Mi tagadás, az AMD legújabb ütemterve telis-tele van ígéretes újdonságokkal, kérdés, hogy vajon sikerül-e majd mindezt megvalósítani. A társaság még az idei év végén kiadja az 1,3 GHz-es Athlon, valamint az 1,2 GHz-es Duron mobil változatát. A jövő év első negyedében piacra kerül az 1800+ modellszámú (1500 MHz) Mobile Athlon 4, valamint a Mobile Duron 1500+ (1,3 GHz). A második negyedév a notebook fronton az 1900+ modellszámú Athlon 4-est hozza majd (1600 MHz). A felsorolt 2002-es megjelenésű változatok mind a Thoroughbred és Appaloosa 130 nm-es magokra épülnek, kisebb fogyasztást, és új tokozást ígérnek.

Az asztali processzorok szegmensében az első negyedév újdonsága az Athlon 2200+ lesz (1,73 - 1,8 GHz), amelyet a második és harmadik negyedévben követ a 2400+ illetve 2600+ modell. A jövő év végefelé jelennek meg a Barton kódnevű, Silicon-on-Insulator (SoI) technológiára épülő Athlonok. A szerverekbe és munkaállomásokba szánt Athlon MP változatok sebessége gyakorlatilag követni fogja az asztali modellekét.

Az AMD vezetői szerint az asztali rendszerekbe és kisebb munkaállomásokba/szerverekbe szánt ClawHammer processzor a fejlesztés legvégső stádiumában tart, és 2002 harmadik negyedévében megjelenik a piacon, miután a mintapéldányok még az első félévben elkészültek. A chip 90 nm-es csíkszélesség mellett mindössze 64 négyzetmilliméteres maggal fog rendelkezni. Az elsőként megjelenő változat modellszáma 3400+ lesz, a valós órajel azonban ettől jelentősen elmarad majd. A nagyteljesítményű szerverekbe szánt SledgeHammer processzor csak 2003 első felében jelenik meg, vagyis az AMD tovább késik kiadásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zedas #8
    Az AMD 64 biten nagyon le van maradva. Én meg lennék lepve ha 2003 előtt kijönne a clawhammer. Viszont az intel addigra már maga mögött tudhat nagyon komoly tesztelést az Itániummal és jövőre jön a Merced is. 32 biten viszont úgy tűnik innentől továbbra is az AMD lesz a király, de szerintem a nagygépes betörésre nem sok esélye van.
  • mir #5
    ismerni fogja a 64 és a 32bites módot is, mindazonáltal nem ez lesz a tech. csúcsa. a clawhammert nagyon sok helyen(és nagyon NAGYON) találóan a sledgehamer butított változatának nevezik. ez a processzor félelmetes előnyt tud kovácsolni a sokproceszoros működésből, de mivel a CH csak 1-2 processzoros kiszerelésben lesz elérhető, ez kimarad. persze már az is meggyőző lehet, hogy kapott integrált DDRvezérlőt, és 1 csomó mnden mást is, gyakorlatilag az egész horthbridge 1 külső AGP8x/készőbbiekben Sagp vezérlőre korlátozódik, és a SB is HTtal lesz belekötve a CPUba, nem a NBbe.
    2 Ghz indulófrekvencia, és 12szintű pipeline, továbbfejl. elágazásbecslés PC2700DDRram jó CACHE rendszer SSE/SSE2/MMX/3dNow Professiaonal ez mind benne lesz. hacsak nem baltáznak el valami nagyon nagyont, akkor félelmetesen odaveri az intelt a falhoz.
  • mir #3
    jaja
    clawhammer jön