Franczy

Válságmenedzsment a Fujitsunál

Ahogy azt a vasárnapi Nihon Keizai Shimbun című japán napilap előrejelezte, Japán egyik legnagyobb chipgyártó cégének, a Fujitsunak a képviselői a mai nap folyamán bejelentették, hogy a cég hamarosan tízszázalékos munkaerő csökkentést fog végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy a Fujitsu világszerte több mint 15 ezer alkalmazottját fogja elbocsátani, és a technológiai iparban immár hosszabb ideje tapasztalható gazdasági hullámvölgyre hivatkozva a cég néhány gyártóüzemének bezárására is rákényszerül majd.

A Fujitsu a jelek szerint tehát még az átlagosnál is jobban megszenvedte a világszerte tapasztalható gazdasági nehézségeket. Még a legtöbb szakértőt is meglepte az a Fujitsu képviselői által az elmúlt hónapban közzétett adat, miszerint a cég gazdasági szakemberei által készített előrejelzések szerint a Fujitsu vesztesége a jövő év márciusáig elérheti akár az 1,83 milliárd dollárt is, ami még egy ilyen óriáscég esetében is elég nagy összegeknek számít. Korábban egyébként még sokkal derűlátóbbak voltak a Fujitsu szakértői, ugyanis nem is olyan rég még 41 millió dolláros nyereséggel számoltak, azonban a nagyon komoly gazdasági hullámvölgy keresztülhúzta a számításaikat. Különböző források szerint a Fujitsu a 15 ezer alkalmazott elbocsátását a jövő év márciusáig kívánja majd végrehajtani, míg az üzembezárásokra 2004 márciusáig kerül majd sor. A Fujitsu tervei szerint a cég fennmaradó gyártóüzemeiben elsősorban számítógépek, perifériák és különböző telekommunikációs eszközök gyártásával fognak majd foglalkozni.

A Fujitsu a csődöt tehát úgy próbálja meg elkerülni, hogy különböző gazdasági megszorító intézkedéseket hajt végre, ami azt jelenti, hogy a cég otthoni, azaz japán gyártóüzemeiben korai nyugdíjaztatásokra kerül majd sor, Észak-Amerikában pedig hamarosan 3000 alkalmazottat bocsátanak majd el. Egyes források szerint a cég Észak-Japánban megtalálható, félvezetők gyártásával foglalkozó részlegein belül számos összevonásra kerül majd sor, mely annak köszönhető, hogy a cég veszteségeinek nagy részét az eddigiekben a félvezetőgyártás okozta. A Fujitsu ezenkívül nem titkoltan a szoftverek és a különböző szolgáltatások fejlesztésére is egyre nagyobb hangsúlyt kíván majd helyezni, mely a cég vezetőinek reménye szerint hamarosan profitnövekedéshez vezethet majd. A cég telekommunikációs részlege a jövőben felhagy majd a switchek gyártásával, és inkább a különböző száloptikás termékek gyártására helyezi át a hangsúlyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • I.C.ram #2
    a Siemens megvette a Fujitsut hogy hogy nem segitt ki a bajbol :))))