JohnnyCage

Az AMD és az Intel együtt fejleszti a jövő I/O szabványát

Az AMD következő generációs I/O technológiája, a HyperTransport a jelek szerint az Intel 3GIO szabványának része lesz, és a két óriáscég a jövőben együttesen fejleszti tovább az immár egységes technológiát.

Az EBN értesülései szerint mindkét cég úgy látja, hogy a versengés helyett célszerűbb egyesíteni a két technológiát, közösen folytatni annak fejlesztését és egységes szabványként kiadni azt. Az AMD már néhány napja tagja az Arapahoe Working Group konzorciumnak, amely az Intel Arapahoe kódnevű 3GIO technológiájának fejlesztését végzi. Az AMD emellett nemsokkal korábban, mint PCI Special Interest Group (PCI-SIG - PCI Speciális Érdekeltségi Csoport) igazgatósági tag a 3GIO technológia PCI-t leváltó szabványként való elfogadása mellett szavazott.

Az Intel egyik vezetője a napokban úgy nyilatkozott, hogy "Mi azt szeretnénk elérni, hogy a két technológia együttműködjön." "Mindkét technológiának megvannak az előnyös területei...Bár van némi átfedés a chipek közötti kommunikációban, illetve elsősorban az I/O interfészek területén, de a két megoldás itt is inkább kiegészíti egymást."

A cégek vezetőinek szeme előtt az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően bizonyára az EISA és MCA buszrendszer múltbéli konkurenciaharca lebegett, és nyilvánvalóan egyik társaság sem szeretne vesztesként kikerülni a versenyből. Az együttműködés mindkét cég számára előnyős megoldást jelent. Az Intel számára a HyperTransport jelenlegi, tulajdonképpen befejezettnek tekinthető fejlesztési stádiuma, valamint a támogatók széles köre jelenthetette a döntő tényezőket, az AMD pedig feltehetően felismerte, hogy a 3GIO szélesebb körben alkalmazható megoldás.

A harmadik generációs I/O kommunikációs szabvány együttes fejlesztése, illetve egységesítése a szakértők szerint célszerű, és mind a cégek, mind a felhasználók számára előnyös megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #25
    Ok Joe. Egyszerre írtunk. Így már visszavonom a szakértőt.
  • shabba #24
    Pl. Asus TUA266 ebben aladdin van vagy Asus CUV266 ez meg Viás. De más alaplagyártóknak is van ilyen terméke. A CUV266 legalább 1.5-2 hónapja kapható Magyarországon is pl. As**ct-nél. Tervezőasztalon február környékén voltak és csak egy hónappal később jöttek ki mint az AMD-s chipszetek.

    Be kell ismerni mégis csak 'Jóska bácsinak' volt igaza, annak ellenére hogy te vagy a "szakértő".
  • Joe #23
    Bocsi mindekitől, valóban van PIII-ra DDR, nekem ez eddig kiesett. PVI-re viszont még tényleg nincsen.
  • Joe #21
    shabba, ezek még nincsenek a piacon, csak a tervező asztalon. Nem létező hardwaret nem lehet megvenni...
  • shabba #20
    Fel kell hogy homályosítsalak létezik Via Pro 266 és Aladdin Pro 5 chipset is ami lehetővé teszi a DDR használatát Intel platformon is a socket370-re. Ez nem csak az AMD privilégiuma. Ezek szerint 'Jóska bácsi' okosabb volt nállad és az eladónál is. Képzelhetem milyen ábrázatot vághatott amikor kijött a boltból. "Na ide se jövök többet." gondolhatta teljesen jogosan magában. Szerintem olvasgass még egy kis SG-t és HwSw-t mert rád fér még egy kis okosodás.
  • kowajano #19
    eh ez nem semmi
  • Joe #18
    A PC egyik óriási előnye (volt) a kompatibilítás. Ez részben elveszett, mert nincsen közös chipset platform, tehát az Intel és AMD procik nem mennek bele azonos alaplapba. (Az Intel procik ráadásul cégen belül sem kompatibilisek)
    Gondoljátok, hogy a PC-t egyáltalán el lehetne adni, ha még a bővítő kártyák is gyártó függőek lennének?
    A napokban voltam tanuja: a sorban előttem álló "Jóska bácsi" megpróbált DDR RAM-os alaplapot venni 900-as Celeronhoz. Kb. 10 percbe tellett, amíg szerencsétlen eladó elmagyarázta neki, hogy az nem megy. (Szerintetek hogy fog reagálni majd, amikor beszaggatnak neki a programok a Celeronon?)

    Mi lenne, ha a kártyáknál is figyelni kellene, hogy mibe is szánták? Minden másodikat visszavinnének a "Józsi bácsik".
  • Coine #17
    Nha !
    Örüljünk, hogy1 projekt lesz és nem 2 változat, 2 plattform. jó ez így, hogy közösen dolgoznak.

  • shabba #12
    Szerintem elég komoly szövegértelmezési problémád lehet. "A hypertransport vált vált a 3GIO szabvány részéve. Az AMD lett tagja az Arapahoe Working Group konzorciumnak." Szerintem olvasd el mégegyszer és rájösz ki ment kihez és ki teremti a szabvány. Már csak a pontosítás kedvéért. nehogymár a befőtt tegye el a nagymamát.

    Intel and AMD rulez. Mert az nekünk is jó.
  • Coine #11
    Ezeken még az se...