Csabi

Nem számít a biztonság?

A hírekben nagyon sokszor lehet olvasni az Internet veszélyeiről, a kártékony emailekben terjedő levélférgekről és vírusokról, amelyek sok esetben nagyon kellemetlen meglepetéseket tudnak szerezni a gyanútlan felhasználóknak.

Sokszor lehet hallani olyan szoftverekről és módszerekről, amelyek jelentősen csökkentik a kockázatokat, ezáltal biztonságosabb internetezést tesznek lehetővé. Sajnos a felmérések azonban azt bizonyítják, hogy a felhasználók többsége még mindig nem veszi komolyan a hírekben szereplő veszélyeket. Az USA-ban végeztek egy olyan kutatást, amely azt bizonyítja, hogy ezer Internet előfizető fele egyáltalán nem törődik a biztonsággal. Vagyis nem használnak sem tűzfalat, sem pedig antivírus programokat. A felmérés kiterjedt a szélessávú DSL, kábel és műholdas szolgáltatások előfizetőire is.

Jaclynn Bumback, az In-Stat Group egyik elemzője elmondta, hogy a felhasználók sok esetben nem ismerik fel a problémát. Sokszor nem is sejtik, hogy milyen kiszolgáltatottak, ezért nem hajlandók pénzt áldozni a különböző biztonságot fokozó hardveres és szoftveres eszközökre.

A különböző veszélyek elleni védekezés két fontosabb részből áll. Először is egy hatékony tűzfalat kell telepíteni, majd fel kell installálni egy víruskereső programot. Szerencsére az úgynevezett firewall szoftverek most már nemcsak a nagyobb cégek számára készülnek, hanem az otthoni felhasználóknak is. A tűzfal legtöbbször képes megakadályozni, hogy illetéktelenek az Interneten vagy egyéb más hálózatokon keresztül betörhessenek a számítógépekbe. Firewall programokat többek között a McAfee, a Symantec és a Zone Labs is fejleszt.

A szakemberek sokszor felhívják a figyelmet arra is, hogy a tűzfalak általában nem védenek a vírusok ellen, ezért különböző antivírus programok használata is javasolt. Külön figyelmet kell fordítani az elektronikus levelek útján terjedő férgekre, amelyek az utóbbi időben nagy elszaporodtak a Világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gab #13
    A következő védelmek nagyon jó összeállítást biztosítanak a támadások ellen NT esetében: ZoneAlarm 2.6, BlackICE 2.5co és Secure IIS. Ez az összeállítás tesztelve volt és eléggé sok emberrel támadtuk az amúgy gyengécske gépet: nem sikerült kicsikarni semmilyen infor sem a gépről (UDP-t sem).
  • Giuseppe #11
    Nekem is állandó gondjaim voltak a betörések miatt. Úgy 5-10 percenként állt fejre a rendszer különféle tüneteket produkálva. Kipróbáltam 8-10 tűzfalat. Végül a NeoWach mellett döntöttem, ami még olyasmire is jó, hogy ha óvatlan a látogató kilövi, hogy honnan jött... + egy vírusírtó folyamatosan figyeli a gép minden rezdülését. Azóta semmi gondom ilyesmire.
  • Laalee #5
    megmutasam?:))