Mikeyy

Internetes biztonság az Európai Unióban

Az EU a tagországaiban meglevő internetes biztonsági problémák megszűntetésének érdekében kiadott egy tervezetet, amely szerint a tagok együttműködve küzdenek majd a biztonságosabb internet érdekében.

A terv szerint sokkal hatékonyabb, veszélyre figyelmeztető rendszereket kell bevezetni, ezen kívül sokkal több befektetésre van szükség a biztonsági kutatások és oktatás terén, kell készíteni a közeljövőben egy szabványosított titkosítási rendszert, és a cyber-bűnözőket is sokkal keményebben kell majd büntetni. Bár az internet sikere annak teljes nyitottságában rejlik, "ez a nyitottság hatalmas kockázatokkal is jár, és ezért szükség van egy európai szintű stratégiára, hogy megküzdhessünk a már meglevő, és a jövőbeli biztonsági problémákkal" - nyilatkozta Erkki Liikanen, az EU Vállalati és Információs Közösségének tagja.

A legfontosabb tennivalók között szerepel az európai polgárok magasabb szintű oktatása az interneten rájuk leselkedő veszélyekről, illetve a vállalatok tájékoztatása hálózataik megvédésének leghatékonyabb módjairól. "A tagországok oktatási rendszereinek sokkal kiemeltebben kéne kezelniük a biztonsággal kapcsolatos kurzusokat" - szerepel a tervezetben. A javaslatban szerepel egy sokkal átfogóbb Európai Figyelmeztetési és Információs Rendszer, ami összefogná a különböző országokban jelenleg megtalálható egyedi CERT-eket (Computer Emergency Response Team - számítógépes vészhelyzeti reakciós csoport) egyetlen központi rendszerben.

"A CERT-ek mindegyik tagállamban különböző módon működnek, így az együttműködés nagyon bonyolult. A meglevő CERT-ek nem minden esetben megfelelően felszereltek, és feladataikat sok esetben nem kapják meg világosan" - olvashatjuk a tervezetben. A várakozások szerint a kutatásra és fejlesztésre szánt összegek a közeljövőben rohamosan emelkedni fognak. 2001 és 2002 során az EU 30 millió eurot fog költeni a közös kutatásra, de a következő nagyobb program során várhatóan ez az összeg sokkal magasabb lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!