Franczy

Biztonsági problémák

Az eWEEK és a biztonsági megoldások fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó Camelot IT cég által készített, és a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy napjainkban a legtöbb rendszeradminisztrátor és információrendszermenedzsernek fogalma sincs arról, hogy a rájuk bízott számítógépes rendszerek, vagy hálózatok számára mik jelentik a legnagyobb veszélyt, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb "szakértőnek" a veszély elhárítását illetően sincs túl sok épkézláb ötlete.

A felmérésből kiderül, hogy a rendszeradminisztrátorok több mint ötvenhét százaléka úgy gondolja, hogy a számítógépes hálózatokra a hackerek által indított kívülről történő számítógépes betörésék jelentik a legnagyobb veszélyt, és szerintük az ilyen támadások sokkal komolyabb veszélyeket rejtenek magukban, mint az esetlegesen a cégeken belül végrehajtott támadások. A Camelot cég által nyilvánosságra hozott hálózati biztonsággal és titkosítással foglalkozó tanulmány azt is felderítette, hogy a rendszergazdák több mint huszonkét százaléka úgy gondolja, hogy a rájuk bízott számítógépes hálózatok számára semmilyen veszélyt nem jelentenek a cég saját alkalmazottjai, és attól sem tartanak, hogy a munkatársak egymás titkos adatai után kémkednének.

Lehet, hogy ezek a felmérési adatok sokakat talán nem lepnek meg, mindenesetre a biztonsági szakértőket nyugtalanítja, hogy a rendszeradminisztrátorok mennyire nincsenek tisztában azzal, hogy igazából honnan várhatják a legkomolyabb számítógépes támadásokat. A biztonsági szakemberek szerint ugyanis a valóságban egy vállalat számítógépes rendszerére sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a cég saját alkalmazottjai, mint az általánosságban sokat szidott hackerek.

Az elmúlt év számítógépes bűncselekmény adatait tekintve ugyanis kiderül, hogy a legtöbb bűntettet általában a cégek saját munkatársai követték el, egészen pontosan az esetek ötvenhét százalékában volt szó cégen belüli támadásról. Az adatok azt mutatják, hogy még manapság is rendkívül nagy problémát jelent, hogy az elbocsátott alkalmazottak hozzáférési jogait a rendszergazdák általában elfelejtik törölni, így az elbocsátás következtében feldühödött exmunkatársak is jelentős veszélyforrást jelentenek. Ráadásul az informatikában érdekelt cégeket az elmúlt időkben egyre komolyabb anyagi veszteségek érik, így nem ritka, hogy egy cég hetente kényszerül elbocsátásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #4
    Azért azt ne felejtsétek, hogy mindent belülről pusztítanak, a hackernek is az a célja hogy bejusson, nem???
  • kako #1
    Akut paranoia rulez :-)