Franczy

A mai fiatalok már a neten ismerkednek

[CNN] A Pew Internet & American Life Project által készített és a napokban nyilvánosságra hozott felmérésből kiderül, hogy míg a mai fiatalok szülei fiatalkorukban még elsősorban személyesen, vagy telefon segítségével kommunikáltak egymással, addig a mai serdülők már leginkább az internetet használják erre a célra.

A tanulmány szerint Amerikában jelenleg több mint 13 millió tizenéves használja az internetet, és 74 százalékuk gyakran használja az internet által nyújtott kommunikációs eszközöket is, de leginkább a különböző chat szolgáltatásokat. Még a szakértőket is meglepte az a tény, hogy a felmérésben megkérdezett fiatalok több mint egyötöde a számítógépet, és a világhálót jelölte meg, mint azt a kommunikációs eszközt, melynek segítségével a legtöbbet kommunikál a barátaival. A felmérést egyébként 754 12 és 17 év közötti életkorú amerikai fiatal körében végezték el, vagyis egy hasonló, de kelet-európai fiatalok körében elvégzett felmérés minden bizonnyal teljesen más eredményt hozott volna, hiszen köztudott, hogy Amerikában már sokkal elterjedtebb az internet.

"A felmérés közben elég sokat beszélgettünk a megkérdezett fiatalokkal, így kiderült, hogy a nemzetközi számítógépes hálózat, vagyis az internet segítségével a mai tinédzserek rengeteg új barátra tehetnek szert. A fiatalok a hálózat segítségével olyan emberekkel ismerkedhetnek meg, akikkel az internet nélkül valószínűleg sohasem találkoznának" - mondta Amanda Lenhart, a tanulmány egyik készítője.

Az amerikai kamaszok szerint az internet kiválóan alkalmas arra, hogy új baráti kapcsolatokat alakítsanak ki a segítségével, és természetesen a régebbi kapcsolatok ápolására is tökéletesen megfelel. A megkérdezettek 48 százaléka szerint a net sokat segített abban, hogy korábbi baráti kapcsolataikat ápolni tudják, 32 százalék pedig elmondta, hogy az internetnek és a különböző chat szolgáltatásoknak köszönheti új barátait.

A szakértők szerint a mai fiatalok azért használják a nemzetközi hálózatot ismerkedésre, mert így könnyen, gyorsan és olcsón tehetnek szert új barátokra. Az sem elhanyagolható tény azonban, hogy az internetet elsősorban azok a kamaszok használják fel ismerkedésre, akik személyesen nem igazán tudnak új kapcsolatokat teremteni, mert túl szégyenlősek, és az internet által nyújtott személytelenség sokat segít nekik abban, hogy barátokra leljenek. Persze az megint más kérdés, hogy az ilyen virtuális barátok helyettesíthetik-e a valóságos haverokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csibe #15
    Scooter: azér ez nem egészen így van... én például idegen társaságban, vagy legalább ha a társaságom nagy része számomra ismeretlen rendkívül feszült vagyok és gátlásos. Internetes csevegőben azonban, ahová rendszeresen járok kialakúlt már egy "cset-közösség", akikkel nagyon jól kijövök. Ez az életben nem biztos, hogy így sülne el... lehet, hogy gátlásaim miatt (mert még nem ismerem az illetőt) annyira béna vagy éppen szótlan lennük, hogy én sülnék fel... Természetesen nem helyettesíti az életben való találkozást, érintkezést, de nagyon jól hogy úgymondjam "felvezeti" azt. Mellesleg a cset fejleszti a kommunikációs készséget is...
  • Scooter #9
    _z3D_: Tökéletesen igazad van! A chat csak egy kis csevegésre jó!!! másra nem. Én is elég személytelennek tartom a neten való ismerkedést. Mindenki csak jópofizik, (én is :D ) probál jónak tünni, aztán amikor a találkozásra kerül a sor, akkor ott kiderül minden :D
  • mateos #6
    Mara a dicsokban is van internet