Franczy

A Napster még mindig nem működik

A korábban szebb napokat is megélt zenefájl cserebere szolgáltatás, a Napster immáron ötödik napja működésképtelen, ugyanis a cég mérnökei még mindig azon dolgoznak, hogy kijavítsák a szolgáltatás adatbázisaiban keletkezett hibákat, melyeket valószínűleg a korábban üzembe helyezett szűrőszoftverek idéztek elő.

A szolgáltatás ideiglenes felfüggesztésére nem sokkal azután került sor, hogy a Napster nemrégiben bejelentette, a korábbi Napster szoftverek ezentúl már nem használhatók. A felhasználókat arra kérte a cég, hogy töltsék le a szoftver legújabb verzióját, mely azonban olyan mértékű korlátozásokat tartalmaz, hogy sok esetben még a szabadon terjeszthető zenefájlokat sem lehet letölteni a segítségével. A Napster népszerűsége már ezt megelőzően is padlón volt, de ez még mindig nem volt elég, ugyanis a hét elején a Napster működését felfüggesztették, a felhasználókat pedig csak egy pár soros üzenet fogadta a cég website-ján, miszerint a Napsteren keresztül történő másolgatásokat ideiglenesen felfüggesztik, egészen addig, míg a cég szakemberei ki nem javítják az adatbázisok hibáit. A cég nem jelölte meg az időpontot, hogy mikor indítják újra a Napsteres szolgáltatásokat, azonban sokatmondó, hogy immáron ötödik napja működésképtelen a rendszer.

A Napster tehát szépen lassan, de jó úton halad azirányba, hogy már csak a felhasználók emlékezetében maradjon meg. Nem is olyan régen még felhasználók millió indították el napról napra a Napster szoftverét, hogy beszerezzék a napi betevő zenefájljaikat. Szinte mindent elmond az az adat, miszerint még május elején is több mint 1,3 millió felhasználó használta naponta a Napstert, az elmúlt hét végén pedig, amikor még működött a rendszer, már csak 130-150 ezer felhasználó vette igénybe a Napster által nyújtott szolgáltatásokat. Ennél még a MusicCity és az iMesh szolgáltatást is többen vették igénybe, vagyis a Napsternek szinte már teljesen leáldozott, és akkor ráadásul még ki is kapcsolták az egész rendszert, de persze csak "ideiglenesen".

A Napster képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a mostani leállásnak semmi köze sincs ahhoz, hogy a Napster partnere, a Bertelsmann eredetileg július elején szerette volna beindítani a Napster előfizetéses alapokon nyugvó új változatát. Az új szolgáltatás beindítására állítólag még idén nyáron sor kerül majd, persze kérdéses, hogy milyen fogadtatásra talál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Efreet #9
    irány az audiogalaxy :)
  • MuERTe #8
    a winmx alol is eltüntek a szerverek
  • skorpio7 #7
    De kellene még egyáltalán ???...
  • Scooter #4
    Nem is fog működni, már soha :-)
  • ixyon #1
    pedig en szerettem a napstert. meg szerintem alapbol jo otlet volt. csak a kurva anyjukat a kiadoknak. de ha lenne olyan rendszer, ami igazi P2P, azt sohasem lehetne megfogni, mert ugye nem kellenek szerverek es akkao meg nem is kell hozza ceg... csak valakinek meg kellene irni...