Mikeyy

Terjed az illegális filmmásolás az interneten

Az utóbbi időben a figyelem a Napster jogi küzdelmeire irányult annak azonos mp3 zenék megosztására szolgáló szoftvere miatt, azonban az internetes kalózok ezalatt sokat fejlődtek. Egy új tanulmány szerint a filmek illegális másolása az interneten manapság eléri a napi 500 ezer darabot is.

Ez természetesen a nagy Hollywoodi filmgyártóknak nagyon nem tetszik, így most azért küzdenek, hogy valamilyen módon megállítsák az illegális filmmásolás rohamos terjedését, és megtalálják a megfelelő módszert termékeik eljuttatására a fizető vásárlókhoz. A Napster zenecserebere program népszerűsége, és a filmek letöltésének nagy száma is mutatja, hogy az emberek igénylik az online szórakozást.

Az illegális letöltések ellen egyre több jogi támadást indítanak a stúdiók, így lassan csak a legrugalmasabb szolgáltatások tudnak fennmaradni. Ezeket a túlélőket azonban nagyon nehéz lesz elkapni, ugyanis lehetővé teszik, hogy a filmeket teljesen névtelenül közzétegye bárki, olyan hálózatokon, ahol nincs központi irányítás. A Napster pont azért volt könnyű célpont a hanglemezkiadók számára, mert könnyen azonosítható központtal rendelkezett, aminek kiiktatásával tulajdonképpen használhatatlanná válik a rendszer, mert nem lehet keresni benne.

A becslések szerint naponta az internet különböző csatornáin 300000 - 500000 egész estés film cserél gazdát. Ezeknek egynegyede az 1500 IRC csatornán történik meg, amelyeket kifejezetten a filmek megosztására hoztak létre, és ezek a csatornák összesen 70 ezer felhasználót tudnak kiszolgálni párhuzamosan. Az illegális filmmásolás mértéke a szélessávú internetkapcsolatok számának növekedésével arányosan nő, ugyanis ezeket a filmeket egy telefonos modem segítségével csak több nap alatt lehetne letölteni.

Számos stúdió tervbe vette már, hogy még idén bevezeti internetes film kölcsönzési és vásárlási szolgáltatásait, azonban a megfelelő minőség eléréséhez ugyanúgy szükség lesz szélessávú kapcsolatra. Jelenleg az online továbbított zenék és filmek levédésre a legnépszerűbb technológia a RealNetworks fejlesztésében készült, és olyan társaságok támogatják, mint például az AOL, a Sony Pictures Digital Entertainment vagy az MGM. A technológia elviekben biztosítja, hogy a filmet csak a megfelelő célszemély kapja meg, és ne lehessen tovább másolni, de valószínűleg ehhez a hackereknek is lesz egy-két szava.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abel_crc #17
    Az MP3-nál még elgondolkozhat valaki hogy szegény együtteseket is megkárosítja..
    na a hollywoodi stúdiókkal ez már nem fordulhat elő... :))
  • Scooter #12
    Ez nem igazán jó dolog, hogy mindenért fizetni kell!!! Legyen már valami ingyen is, nem?!?
    A szöveg végén a hackerek tetszik :D amíg lesznek ilyen emberek (és ha ember van hacker is van :))) addig lesz filmmásolás. Így van ez rendgyén :D
  • mateos #11
    Imesh , ki a faszt érdekel Amerika ?
    Ha valaki tud jo kis ftp cimeket lécci irjon koszi , ha tudok én is irok
  • Laalee #8
    mondjuk ha nem 8000 ft lenne egy dvd...
    a feleert mar elgondolkoznek hogy veszek 1-2 darabot havonta... addigmeg jolesz a divx :)
  • Coine #6
    és én csak megint mondom : kik irányítják a filmezést Hálllííwoodban ???
  • Dante #5
    ebben mi az újdonság?