Mikeyy

A Gnutella is megfogható

A Gnutella népszerűsége mostanában egyre növekszik, ennek az nagy valószínűséggel az lehet, hogy a Napsternek erősen korlátoznia kellett a letölthető számok mennyiségét, és hamarosan átáll az előfizetéses szolgáltatásra, amelyet a MusicNeten a RealAudio technológia segítségével kíván megvalósítani.

A Napster volt rajongói több szoftver közül is választhatnak, amennyiben folytatni akarják illegális zeneletöltési hobbijukat, de az összes közül jelenleg a Gnutella és különböző klónjai a legnépszerűbbek. Két legnagyobb vetélytársa az Aimster, amely tulajdonképpen az AOL Instant Messenger szoftveréről kapta a nevét, és emiatt jogi vitákba is keveredett az AOL-lal; illetve a Freenet, amelyet azonban nagyon kényelmetlen használni, hiszen ha keresel valamit, pontosan kell tudnod, hogy mi az.

A Gnutella a Napstert ért jogi támadások után azért tud még mindig működni, mert a Napster-rel ellentétben itt nincs egy központi szerver ami eltárolná a letölthető számok listáját. Ez alapján azt gondolnánk, hogy a Gnutella tulajdonképpen megfoghatatlan a hatóságok által, azonban ez nem teljesen így van. A Gnutella felhasználók 70 százaléka nem osztja meg a saját fájljait, és a hálózaton a keresési eredmények 50 százalékát a zenéjüket megosztó felhasználók mindössze 1 százalékától kapjuk, így meglehetősen leszűkül a kör, és ezt valószínűleg az RIIA is tudja, így lehet hogy hamarosan újabb perekre számíthatunk.

Tehát az igazi gond az, hogy a felhasználók nagy része "ingyenélő", nem járulnak hozzá a rendszer bővítéséhez. A zenefájlokat megosztó felhasználók között is rengeteg olyan van, aki az igazán jó, és népszerű dolgokat, nem osztja meg. Amennyiben a felhasználók száma olyan ütemben növekszik, mint a Napster estében akkor a legtöbb felhasználó nem fog "termelni" csak "fogyasztani", hiszen a mások által összegyűjtött zenékből meg tudnak szerezni mindent ami nekik kell, és ezért semmit nem kell tenniük. Ha a felhasználók számának gyors növekedése mellett az "ingyenélők" száma is növekszik, akkor a rendszer teljesítménye nagy mértékben csökkenhet, és sokkal sebezhetőbbé is válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #17
    Vagy érzékletesebben írva: ha egy file neve, mérete, bitrate-je, szám hossza, samplerate-je egyezik, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy nem tök ugyanarról a számról van szó. (ez mind simán lekérdezhető adat volt...és a morpheus le is kérdezi ezeket)
    Igazándiból még a file név sem kéne, hogy egyezzen...
    Zöld? :)
  • Bith #16
    Egyáltalán nem baromság, ugyanis senki nem mondta, hogy csak a szám címét figyeli! Tudod ott van még a filehossz, a bitrate, meg a többi adat. És, az általad említett példánál maradva, ha 0.5mp-cel később kezdődik, akkor igencsak kicsi az esélye, hogy pont ugyanolyan méretű legyen a file (pont a tömörítés miatt).
  • Bith #12
    A Morpheus nevű proggiról senki nem hallott? Csak azért, mert az valóban jelenleg a legjobb. Régen gnutella protokollal ment ez is, de már sajátot használ, ami sokkal jobb, ugyanis pl. megcsinál neked olyat, hogy, ha 1 file-t több helyen megtalál (ha tök ugyanazt), akkor egyszerre szedi taz összes helyről több szálon. Tehát a file bizonyos részét ettől, a másikat amattól és így tovább. Ez miért jó? Hát, csak azért, mert ha mondjuk csak 1 helyről szedné, akkor jönne elő az, amit többen írtak, hogy valami kib. lassú tud lenni. Nade ennél a sok kis 1K/s-es letöltésből összejöhet akár 14K/s is (vagy akármennyi, attól függ, hogy hány helyen van meg ugyanaz). Na, remélem érthető voltam :).
  • mikike #10
    jó jó

    megtaláltam sojom sameimmel
  • mikike #9
    honnan lehet a gnutellát letölteni?
  • Pali #3
    Hát, az az egy százalék is több ezer felhasználó... Netán tízezer.