SG.hu

Felelniük kellene az online piactereknek a náluk árult termékekért

A Toys Industry Europe (TIE) szerint az online piactereken külső partnerek által értékesített játékok mintegy 80%-a nem felel meg az uniós biztonsági előírásoknak.

Az e-kereskedelmi piactereket, különösen azokat, amelyeken az áruk közvetlenül harmadik országokból, például Kínából érkeznek, uniós és tagállami szinten is vizsgálják illegális áruk értékesítése miatt. A TIE 102 játékot vásárolt 10 piactérről, köztük az AliExpress, az Amazon Marketplace, a Shein és a Temu piacteréről. Az utóbbi három a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) értelmében nagyon nagy online platformnak (VLOP) minősül, ami azt jelenti, hogy szigorú szabályokat kell(ene) betartaniuk annak biztosítására, hogy platformjaikon ne lehessen illegális árut értékesíteni.

A tanulmány olyan játékokat talált, amelyek könnyen apró részekre törhetnek, és így fulladásveszélyt jelentenek, „mágneseket, amelyek lenyelés esetén átlyukaszthatják a gyermek beleit”, olyan termékeket, amelyek bórtartalma - amelyet reproduktív egészségügyi problémákkal hoznak összefüggésbe - 13-szorosan meghaladja a megengedett határértéket, és egy olyan játékot, amelynek könnyen hozzáférhető elemei súlyos károkat okozhatnak, ha lenyelik őket. A jelentés nem talált jelentős különbségeket az uniós előírásoknak nem megfelelő játékok száma között a VLOP-ok és a kisebb platformok, például a francia Cdiscount platform között.


Az Amazonon 25-ből 10 volt veszélyes, a Temun 25-ből 19, a Shein mind a 10-ből 10, az AliExpressen pedig 14-ből 10 volt. Eközben a Cdiscounton, az Allegron, a Fruugón és a Wish-en minden termék nem biztonságosnak minősült. Megoldási javaslatként a TIE felszólította az uniós szabályozó hatóságokat, hogy ismerjék el az online piactereket „gazdasági szereplőként”, hogy azok feleljenek a platformjukon értékesített játékokért, és gyorsítsák fel az uniós vámreformot, amely a „kvázi importőr” koncepció révén biztosítja, hogy végső soron egy szervezet legyen felelős a behozatalért. Emellett erősebb piacfelügyeletre és a DSA végrehajtására szólítottak fel.

Lars Vogt, a TIE EU-politikai igazgatója szerint a DSA nagyon jó az eladók nyomon követhetőségében, de a kisebb platformok esetében nem sokat ér, és végső soron nehéz valakit felelősségre vonni a termékek biztonságáért. "Azt szeretnénk, ha az értékesítést elősegítő online piactér felelőssé válna a biztonságért, tehát a platformnak kellene elszámoltatnia a nála értékesítőket” - mondta. Most a végrehajtás „utólag történik, és olyan mennyiségekkel van dolgunk, hogy lehetetlen igazán megoldani a dolgokat ezen a módszerrel. A törvény módosításának célja tehát a megelőzés lenne” - mondta Catherine Van Reeth, a Tie igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!