SG.hu

A kereskedőket nem lehet többé értékelni a Vinteden

A Vinteden több millióan kereskednek használt árukkal és értékelik egymást. Mostantól ez már nem lesz lehetséges az üzletek esetében. A portál novemberre egy másik újítást is tervez.

A Vinted apróhirdetési portál megreformálja az értékelési rendszerét. A platform bejelentése szerint szerdától nem lehet többé értékelni a kereskedőket, kivéve, ha az a Vinted hivatalos feldolgozó rendszerét használja a szállításhoz és a fizetéshez. A mindennapokban sok tag vásárol és ad el a hivatalos rendszeren keresztül, mert így elkerülhető a nyomon követéssel ellátott küldemények szállítási költsége, valamint a rendszerben történő vásárlás esetén fizetendő, a tétel árának öt százalékát kitevő díj. A gyakorlatban a kereskedelmi partnerek általában a csevegő funkciót használják a rendszeren kívüli ügyletek esetében a fizetés és a szállítás módjának tisztázására.

Eddig lehetőség volt arra, hogy az ilyen egyeztetések után csillagokkal és egy rövid megjegyzéssel értékeljék a másik felet. Sok felhasználó ilyen módon épített fel magának a platformon hírnevet, például több száz pozitív értékelés formájában. A csalók azonban többször is kihasználták a kölcsönös értékelések egyszerű rendszerét, hogy a hamis profilokat hitelesebbnek tüntessék fel. Ezért a Vinted úgy döntött, hogy „a kézi bejegyzések megszüntetésével növeli a tagok értékeléseinek megbízhatóságát”. A portál azt ígéri, hogy az új megközelítés biztosítja, hogy minden értékelés hiteles és a platformon történt tényleges tranzakciókon alapul. „Így a tagok biztosabbak lehetnek abban, hogy kivel kereskednek”.

Hogy az új szabályok valóban segítenek-e a gyakorlatban biztonságosabbá tenni a platformot, az még majd kiderül. A Vinted szerint a reform hatálybalépése előtt benyújtott értékelések továbbra is láthatóak maradnak.

A litvániai székhelyű portál november 5-től kezdve "fokozatosan bővíteni kívánja hálózatát, hogy kapcsolatot teremtsen Németország, Franciaország és Olaszország között”. Más szóval a piactér nemzetközibbé válik, de erről még kevés részletet tudni. A lényeg az, hogy novembertől „a németországi Vinted-tagok, akik rendszeresen használják a Vinted-rendszert, könnyen és költséghatékonyan tudnak majd kereskedni a francia és olasz közösséggel”. A tagok továbbra is láthatják majd az eladói profilokon, hogy egy-egy árucikket melyik országból vagy városból árulnak, és szabadon megválaszthatják, hogy hol szeretnének vásárolni.

A Vinted a várható nyelvi káoszt a szolgáltatásba integrált fordítási funkcióval kívánja elkerülni. Ennek segítségével a tagok automatikusan lefordíttathatják a listázott termékeket, a profil leírását és a csevegést az általuk választott nyelvre, például franciáról németre. A Vinted a nemzetközi küldemények szállítási költségeiről egyelőre nem nyilatkozik konkrétan. „A piac függvényében a szállítást különböző szolgáltatók végzik, vonzó áron" - állítja a cég. "A részletesebb információkat a novemberi induláskor közöljük a közösséggel."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!