SG.hu

Az EU is vizsgálatot indított a Telegram ellen

Az új vizsgálat különálló a platformmal kapcsolatos francia nyomozástól: az EU azt vizsgálja, hogy a Telegram alulbecsülte-e felhasználóinak mennyiségét a szabályozás elkerülése érdekében.

A tisztviselők arra törekszenek, hogy az internetes szolgáltatásokat szigorúbb felügyelet alá vonják, és Brüsszel azt vizsgálja, hogy a Telegram megsértette-e az uniós digitális szabályokat azzal, hogy nem adott meg pontos felhasználói számokat. Az EU jogi és adatszakértői azt gyanítják, hogy az alkalmazás alulbecsülte az EU-ban való jelenlétét, hogy a 45 milliós felhasználói küszöbérték alatt maradjon, amely felett a nagy online platformokra vonatkozó, a befolyásuk ellenőrzését célzó brüsszeli szabályozás hatálya alá tartoznának. Az uniós vizsgálat a Telegram állítólagos bűnügyi tevékenységével kapcsolatos széles körű francia nyomozással párhuzamosan zajlik, amely szombaton a Telegram alapítójának, az orosz származású milliárdos Pavel Durovnak a letartóztatásához vezetett. A Telegram közlése szerint Durovnak - aki most francia-emirátuszi állampolgár - „nincs semmi rejtegetnivalója”.

A Telegram februárban azt közölte, hogy 41 millió felhasználója van az EU-ban. Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) értelmében a Telegramnak ebben a hónapban frissített számot kellett volna közölnie, de nem tette meg, csak azt nyilatkozta, hogy „jelentősen kevesebb, mint 45 millió átlagos havi aktív felhasználója van az EU-ban”. Két uniós tisztviselő szerint az új adatok megadásának elmulasztása miatt a Telegram megsértette a DSA-t, de az is valószínű, hogy az EU vizsgálata során kiderül, hogy a valós szám a „nagyon nagy online platformokra” vonatkozó küszöbérték felett van. Az ilyen besorolás nagyobb megfelelési és tartalommoderálási kötelezettségekkel, harmadik fél általi ellenőrzéssel és az Európai Bizottsággal való kötelező adatmegosztással jár.

A Telegram népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen nőtt. A szolgáltatás titkosított üzenetküldő szolgáltatásokat, valamint globális vezetők által használt csoportokat és műsorszóró csatornákat kínál. A cég saját állítása szerint felhasználóinak száma világszerte megközelíti az 1 milliárdot - ezt nézve elég fura lenne, ha kontinensünkön csak 41 millió ember használná. Az év elején Durov azt mondta, hogy a Telegram felhasználói bázisa „nagyjából arányos az egyes piacok vagy kontinensek lakosságával”, Kína kivételével.

A Bizottság kutatóközpontja - az EU házon belüli tudományos szolgálata - technikai vizsgálatot folytat a Telegram uniós felhasználóinak számának meghatározására, emellett pedig tárgyalásokat folytat az alkalmazással annak saját számításairól. "Saját rendszereinken és számításainkon keresztül van módunk meghatározni, hogy mennyire pontosak a felhasználói adatok” - mondta Thomas Regnier, a bizottság digitális ügyekért felelős szóvivője. "És ha úgy gondoljuk, hogy nem szolgáltattak pontos felhasználói adatokat, akkor a saját vizsgálatunk alapján egyoldalúan kijelölhetjük őket, mint nagyon nagy platformot.”

A nagyon nagy platformokra vonatkozó DSA-szabályok egy évvel ezelőtt léptek életbe, ami arra kényszerítette a világ legnagyobb online szereplőit - köztük az Instagramot, a Google-t és a TikTokot -, hogy több ezer embert vegyenek fel a szabályoknak való megfelelés érdekében. A szabályok többek között megtiltják a hirdetések vallás, nem vagy szexuális preferenciák alapján történő célzását; olyan mechanizmusok, amelyek arra kényszerítik a platformokat, hogy közzétegyék, milyen lépéseket tesznek a félretájékoztatás vagy a propaganda ellen; valamint kötelező a kiskorúak védelme. Ezek a követelmények egyes platformok részéről jogi kihívásokhoz vezettek.

Durov 2014-es oroszországi távozása után Franciaországban épített ki kapcsolatokat. Állítólag azért menekült el Oroszországból, mert nem volt hajlandó eleget tenni Moszkva azon követelésének, hogy hozzáférjen bizonyos ukrajnai felhasználói adatokhoz. A francia állampolgárságot 2021-ben kapta meg. Emmanuel Macron francia elnök 2018-ban együtt ebédelt Durovval. "Macron állandóan találkozik vezérigazgatókkal és vállalkozókkal, hogy üzletről és befektetésekről tárgyaljon, ez most is ebben a kontextusban történt” - mondta egy forrás, hozzátéve, hogy az államfő és Durov 'egy-két alkalommal' találkoztak, de az elmúlt években nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #2
    Szerintem te nem olvastad el a hírt. Mert annak semmi köze ahhoz, amit írtál. A hír arról szól, hogy a felhasználóik számáról nem adtak pontos adatokat, és mivel vélhetően túllépték már a 45 milliós lépcsőt, így kötelezően használniuk kellene az EU-s direktívákat. Ennek kiderítésére indítottak vizsgálatot. Pont. Semmi ukrán meg orosz emberek szétrajzása. Semmi 'nem tetsző nézetek' (bár ha a pedofília, a terrorizmus és hasonló dolgok nálad ennek számítanak, akkor mégis). Semmi FB messenger-re terelés.
    Az meg, hogy ne legyen ellenség, egy ideális világban talán működne; de ilyen nincs, és csak a valóság van. Ahol egyesek pénzért, hatalomért, ... akármiért képesek megölni is a másikat, elvenni az országukat; ahol egyesek gyerekeket adnak el prostinak, és mások meg ki is használják őket; ..... ott nem várhatod el, hogy majd mindenki 'jó' lesz. Sőt, ha mindenki 'jó' lenne, akkor nem kellene a titkosított beszélgetés sem, hiszen akkor úgysem hallgatna le senki senkit.

    (És direkt nem mentem most bele abba a kérdésbe, hogy visszaélnek-e valakik valamivel (akár politikai alapon), vagy sem. Csak az 'alapokat' említettem meg.)
  • end3 #1
    Már pedig a világban különböző okok miatt szétrajzott oroszok, ukránok jogosan választanak maguknak nekik tetsző kommunikációs platformot. Adott esetben az Eu-nak nem tetsző nézeteikkel együtt. Az emberi véleménynyilvánítás szabadságjoga őket is éppen ugyanúgy megilleti, mint más nemzeteket, népeket, akik a választás szabadságával élve szintén nem kívánják a "nagyszerű fb messenger-en" élni az életüket.

    Akkor is így van, ha nem szkennelhetnek minden ott küldött betűt, képet az francia vagy az Eu hatóságai. - A rajta küldött személyes üzenetek végpontok közötti titkosítása az Interneten alap kell legyen!

    Hogy az "ellenség" üzenetei is beférkőzik ezek közé, az ellen úgy lehetne tenni, hogy nincsen, ne legyen(!) "ellenség"..., - a nézetek egyeztetését tárgyalások útján kell rendezni..., kooperációs lehetőség van a bolygó egészének okos, észszerű felhasználására, - és nem "pénzvilág alapú" konfliktusokkal égetjük el az emberiség számára rendelkezésre álló, még légzésre használható levegőt, és még nagyobb, gyorsított ütemben szennyezzük el a környezetünket.

    (Mert ennek az lesz a vége, hogy a haszonszerzésre berendezkedő nagytőke ismert és ismeretlen "példányai", - belélegezhető levegő híján, - együtt fulladnak meg az emberiség általuk alantasnak tartott, nap mint nap gyilkolásra szánt alanyaival.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2024.09.02. 11:16:16